Kopekler Nasıl Yıkanır?

Oncelikle kopeklerin derilerinde yuksek PH iceren bir yağ tabakası bulunur. Bunu kopeğinizin derisi, surekli olarak asit karakteri bulunan bir yağ salgılayarak yerine getirmekte. Kopeğinizin derisinin salgıladığı yağlarla oluşan bu tabaka, aynı zamanda onları mikro organizmalara karşı koruyan bir kalkandır. Kopeklerin yıkanması işleminde pek coğumuzun bilincsizce kullandığı kopek şampuanları ve bazılarının daha guzel koktuğu icin kendi kullandığı şampuanları deniyor olması bu tabakanın yok olmasına ve dolayısıyla kopeğinizin derisinin korunmasız kalmasına neden olmakta.

Veteriner hekimlere en cok sorulan sorular arasında “Kopeğimizi neredeyse her gun yıkıyoruz ancak neden hala guzel kokmuyor?” yer alıyor. Her gun yıkamanıza rağmen kopeğinizin kotu kokması onun kirli olduğunu gostermez. Aksine onun koruyucu deri ust tabakasına verdiğiniz zarar sonucu onu korunmasız bıraktınız. Kopeğiniz mikro organizmaların oluşturduğu deri enfeksiyonları nedeniyle kotu kokuyor olabilir.
Kopeğim İcin Hangi Şampuanı Kullanmalıyım?

Başta da belirttiğimiz gibi, deri ustundeki koruyucu yağ tabakasına zarar vermeyecek olan şampuanlar tercih edilmeli. Bunun icin şampuan iceriğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Yağ tabakasına zarar vermeyen şampuanlardan bulamamanız durumunda normal kopek şampuanları da kullanılabilir ancak bu şampuanlar uc haftada bir yapılacak banyolarda kullanılmalı. Sık kullanımda deri enfeksionları baş gosterecektir.
Kopek Banyosu ve Kopek Yıkama İşlemi

Kopekler nasıl yıkanır, yazımızda adım adım kopek yıkama işlemlerini anlatmayı uygun bulduk. Kopeğimiz icin hazırlayacağımız banyoda ılık su ve şampuan kullanacağız. Yukarıda değindiğimiz ozelliklerde bir şampuan ile isterseniz kopeğinizi gun aşırı yıkayabilirsiniz.
Adım: Oncelikle kopeğiniz icin en iyi banyo ılık suyla yapılandır. Ilık su ve şampuanın hazırlanmasının ardından yıkama işlemine gecilmelidir. Adım. Kopeğinizi ılık suyla ıslatın. Bu aşamada duş başlığı kullanmak kolayca tum tuylerin ıslatılmasında fayda sağlayacaktır. Adım: Şampuanla, baş kısmı haric tum vucudun kopurtulerek yıkanması gerekiyor. Kopeğinizin başını tum vucudu yıkadıktan sonra yıkamalısınız. Cunku başın yıkanması sırasında goze kacan şampuan ve başın yıkanmasından hoşlanmayan kopekler huysuzlanacak ve sizi banyo sırasında oldukca zorlayacaktır. Adım: Başın yıkanması icin kulaklara dikkat edilmeli, vazelinli pamukla kopeğinizin kulağını kapatmanız kulağına su kacmasını onleyecektir. Kopeklerde kulak kiri olarak gozlenen akıntılar da tıpkı derilerindeki yağ tabakası gibi kulağın enfeksiyonlardan korunmasında koruyucu etkisi bulunur. Bu nedenle kulakların kapatılması ve su kacmasının onlenmesi onemlidir. Adım: Etkili bir durulama yaparak tum şampuanın tuylerden arınmasını sağlayın. Bunun icin duş başlığı da kullanabilirsiniz. Cok daha fazla alana nufuz edecek olan su ile kopeğinizin vucudundan şampuanı tamamen uzaklaştırabilirsiniz. Adım: Kopeğinizin kurulamaya başlayabilirsiniz. Oncelikle havlu yardımıyla kopeğinizin kurulanması ve sonrasında kurutucular yardımıyla tamamen kuruması onemlidir. Tuy diplerinde kalan ıslaklık kopeğinizin kokmasına neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle kurutma işlemine en az yıkama işlemi kadar onem vermelisiniz. Kuyruk, baş, kulaklar, bacaklar ve eklem bolumlerinin etkili bir şekilde kurutulması gercekleştirilmelidir. Kopek Banyosunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Dikkat edilmesi gereken ilk konu, kopeğinizi asla kendi şampuanınız ile yıkamamanız. İnsana ozel uretilen şampuanlar kopeğinizin derisindeki koruyucu tabakanın tamamen yok olmasına neden olacağı icin deri hastalıklarına ortam oluşturmuş olursunuz.
Banyoda kullanılacak olan suyun ılık olması gereklidir. Sizin icin normal olan 30-35 derece sıcaklıktaki su, kopeğinizin huysuzlanmasına ve banyo işleminin zorlaşmasına neden olur. Kopeğinizi oda sıcaklığına yakın ılık bir suyla yıkayın.
Kopeğinizin başını yıkamanın son adımı olarak belirleyin.
Normal şampuanlarla yapacağınız kopek yıkama işlemini 2-3 haftada bir kez yapın. Kopeğinizin derisindeki koruyucu yağ tabakasına zarar vermeyecek ozelliklerde olduğuna emin olduğunuz şampuanlarla kopeğinizi gun aşırı bile yıkamanızda bir sakınca bulunmuyor. Kopeğinizi bu ozelliklerdeki şampuanlarla sık sık yıkayabilirsiniz.
İyi bir kurutucu yardımıyla tum tuy dipleri kuruyuncaya kadar kurutma işlemine devam etmelisiniz.
Islak kalan bolumlerde deri enfeksiyonları ve ozellikle mantar oluşması muhtemeldir.
Hijyen kurallarına uygun bir ortamda kopeğinizi yıkamanız, onun sağlığı acısından onemlidir.