Kopeklerde mantar, ilerleyen vakalarda tedavisi oldukca zor bir hastalıktır. Normal mantar enfeksiyonlarında kopeğinizin bu enfeksiyondan kurtulması, yoğun bir hijyen ve gerekli tedavi ile kısa surede atlatılabilir. Ancak mevcut hastalık inatcı mantar grubundaysa tedavinin seyri ve suresi de uzayabilmektedir. Hem kopeği hem de aynı ortamı paylaştığı diğer evcilleri, cocukları hatta sizi de tehdit edebilen mantar hastalığı son derece bulaşıcıdır. Mantar hastalığının bulaşması yalnızca doğrudan temas yoluyla gercekleşmez, ortak kullanımı yapılan kafes, fırca, yemek kapları, havlular da dış ortamda uzun sure canlı kalabilen mikroorganizmaların bulaşabilmesini kolaylaştırır. Bu durum hastalığın atlatılabilmesini geciktiren durumlardır. Ozellikle ilerleyen mantar enfeksiyonlarında kullanılan pomadlar ve tabletlerden daha etkili olan mantar aşıları veterinerler tarafından tavsiye edilen tedavi şekillerinden biridir.
Kopeklere Mantar Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

Mantar hastalığında, kopeğinizin surekli kaşınması sonucu vucudunun bir bolumunde bulunan enfeksiyonu diğer bolgelere de kısa surede yayarak cok daha icinden cıkılmaz bir hale donuşebilir. Ciltteki lezyonlar kısa surede tum vucuda yayılarak tum tuylerin dokulmesine, tedavinin zorlaşmasına ve suresinin artmasına neden olur. Bu aynı zamanda bulaşıcı bir hastalık olduğu icin evdeki tum canlıların da sağlığını tehdit eder hale gelecektir.


Mantar Aşısı Fiyatları
Kopekler mantar aşısı fiyatları bulunduğunuz il sınırlarına gore değişebilir. (yazardan not: 2016 senesi ankara icinde bne 80 tl ye vurdurdum kendi kopeğime). Veteriner hekim ucretlerini sitemizden inceleyebilirsiniz.
Kopeklerde coğunlukla bir yaş altında gorulen mantar hastalığı, henuz bağışıklık sistemi gelişmemiş yavruları yetişkinlerden cok daha fazla etkiler. Kopeklerde mantar hastalığında tedaviye erken başlanmaması, kopeğin tum vucuduna yayılacak olan mantarın tedavisini de zorlaştıracaktır.
Veteriner hekimlerin ilerleyen mantar hastalığı vakalarında sıklıkla başvurduğu tedavi şekillerinden biri olan kopeklerde mantar aşısı, pomadların ve tabletlerin tedavide yetersiz kaldığı zamanlarda yapılabilmektedir. Aşıların koruyucu sağlık onlemleri arasındaki yerini duşunduğumuzde, mantar aşıları hem koruyucu hem de tedavi edici bir rol ustlenir. Son donemlerde oldukca sık başvurulan aşılardan olan Biocan Micanfin aşısı, kopeklerde en erken 12 haftalıktan buyukler icin kullanılabilir.
Mantar Aşısı Nasıl Uygulanır?

Kopeklerde mantar aşısı uygulaması iki doz halinde ve 15 gunde bir yapılabilir. Ancak buna karar verme yetkisi tamamen veteriner hekiminize kalmış bir durumdur. Veteriner hekiminiz gerekli gorurse bir doz daha aşı yapılmasını onerebilir. Aşı yerine kortizon barındıran ilacların kullanılmaması gerekmektedir. Kortizon muhteva eden ilacların kullanımı mantar lezyonlarının artmasına hastalığın cok daha zorlu gecmesine neden olabilir.
Mantar aşıları kopeklere kalca ve bacak kasına kas ici olarak uygulanmalıdır. Kopeklerde mantar aşısı uygulaması etkisini bir ay icinde gosterecek ve aşının koruyucu ozelliği kendini bir yıl sureyle gosterecektir. Hayvanın mantara karşı bağışıklığı tam olarak kazanabilmesi icin bu aşının her yıl yapılmasında yarar vardır.
Veteriner Hekim Kontrolunde Uygulanmalı

Tum ilac tedavileri gibi aşılar da mutlaka veteriner hekim gozetiminde yapılmalıdır. Aşının kullanılması ya da kullanılmamasına karar verecek olanlar da yine veteriner hekimlerdir.

__________________