
Kopeklerde ciddi cilt hastalıklarının başında mantar hastalığı geliyor. Kopeklerde mantar, bircok farklı turde gorulebilir. Ancak bunların inatcı turleriyle baş edebilmek oldukca guc ve uzun bir tedaviyi gerektirir. Uygunsuz ortamlarda bulunan kopeklerde ortaya cıkan bu hastalık, bulaşıcı olduğu icin bakımları duzenli olarak yapılan sağlıklı kopeklere de enfekte olan hayvanlardan direk teması ya da fırca, tasma ve havlu gibi nesnelerin ortak kullanımı sonucu da bulaşabilmektedir.
Kopeklerde Mantar Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir?
Kopeklerde mikrosporom canis ve mikrosporom gypseum en yaygın mantar turlerinden. Enfeksiyona neden olan bu mikroorganizmalardan mikrosporom canis kuru zeminlerde 13 ay canlı kalabilirken diğer mantar turlerinde bu sure 7 yıla kadar uzayabilmekte. Bu nedenle hem mantar hastalıklarının tedavisinde hem de onlenmesinde kopeğinizin ve kopeğinizin bulunduğu ortamlarda hijyen, buyuk onem taşır.
Kopeğinizin mantara yakalandığını anlamanız oldukca kolaydır. Bolgesel tuy dokulmeleriyle başlayan belirtiler, kaşıntı ve kızarıklıkla devam eder, ilerleyen donemlerde tuyu dokulmuş bolgeler birleşerek cok daha geniş tuysuz kızarık ve kaşıntısı devam eden bolumlere bırakır. Bu durum kopeğinizin mantara yakalanmış olduğunun belirtilerindendir.
Kopeklerde Mantarın Bulaşma Yolları
Hastalık yaygın olduğu kadar bulaşıcı bir seyir izler. Bu nedenle kopeğinizin mantara yakalanmış enfekte durumdaki diğer bir kopekten ya da evcilden bu hastalığı kolayca kapabilir. Kopeklerde mantar yalnızca direk temas yoluyla bulaşmaz. Ortak kullanımdaki kafesler, fırcalar ya da tasmalar da enfeksiyonun bulaşmasında onemli birer etkendir.
Kopeklerde mantar hastalığı ozellikle sonbahar aylarında ve 1 yaşın altındakilerde sıklıkla gorulur. Bunun nedeni, yavru kopeklerde bağışıklı sisteminin tam anlamıyla gelişmesinin bir yaşa kadar devam ediyor oluşudur. Kopeğinizi mantardan korumak icin oncelikle enfekte durumdaki kopeklerden ve onların bakımında kullanılan eşyalardan kopeğinizi uzak tutmanız, hijyene dikkat etmeniz hastalığın bulaşmasını engelleyebilir.
Mantarın cabuk bulaşması ve tedavisinin uzun surebilmesinin bir başka nedeni ise yetersiz ya da dengesiz beslenme sonucu kopeğin bunyesinin zayıf duşmesidir. Bu durumda yapılacak en iyi tedavi şekli veteriner hekiminizin başladığı tedaviye ek olarak zayıf duşen bunyenin guclendirilebilmesi icin duzenli bir beslenme programının uygulanmasıdır.
Kopeğim Mantar Hastalığına Yakalandı, Bana da Bulaşır mı?
Mantar yalnızca kopeklerde gorulebilen bir hastalık değil. Aynı ortamı paylaşan evcillere de kolaylıkla bulaşabileceği gibi, insanlara da bulaşabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken ilk şey, mantarın mumkun olduğunca cabuk teşhisi ve gerekli tedavinin başlatılmasıdır. Tedavide gec kalınması, artan mantar hastalığının kronikleşmesine ve hem kopeğiniz hem de sizin icin yorucu bir tedavi uygulamasına donuşebilir.
Bu nedenle mantara yakalanmış bir kopeğin tedavisinde erken mudahale buyuk onem taşır. Hastalığın kronikleşerek cok daha uzun sure kopeğinizi ve aynı ortamda bulunduğunuz diğer tum canlılara bulaşmasının onune gecebilmek icin de erken teşhis konulması ve tedavisinin zaman kaybetmeden başlanması onemlidir.
__________________