İstanbul'un 100 Lezzet Durağı
1. Baylan'ın kup griyesi: Yıllardır bilinen spesiyal: Vanilya,
yanmış karamel, balkaymaklı dondurma uzerine ufalanmış ceviz ve
fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur. İnsanın
tarif ederken soluğu Kadıkoy'de alıp, kupun icine gomulesi geliyor.
2. Hunkar'ın ayvalı yahnisi: Tereyağında cevrilmiş iri ayva
parcaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarcınla
lezzetlendiriliyor. Ve son dokunuş bir kaşık pekmezle
gercekleştiriliyor.
3. Bulgar'ın kaymağı: Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ı bilen bilir ama
bohem burjuvaların zihninde yer etmesi Wallpaper dergisine
cıkmasıyla olmuştur! Balkaymaklı, taze yumurtalı, cıtır ekmekli
kahvaltısı ilkel ama bir o kadar da lezzetlidir.
4. Emek Cafe'nin sahanda yumurtası: Deniz kenarında, masanıza konan
sercelerle birlikte kahvaltı keyfi gibisi yoktur. Sahanda yumurtası
ve karışık menemeni icinizdeki ekmek banma hissini korukler.
5. Uskudar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri: Coban kavurması,
sac kavurması, kuru fasulyesi, nadir bulunacak lezzettedir. Ekmek
kadayıfı da pek meşhurdur.
6. Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması: 32 yıldır Bostancı'da gercek
meyvelerden dondurma uretiyor Yaşar usta. Kabuklarını fırcaladığı
kavunu iştahla oneririz.
7. Kantin'in cheese cake'i: Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i
bunyenize iyi gelecek, istikamet Nişantaşı.
8. Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi: Kadıkoy Carşısı'ndaki
Fehmi, husrana yol acmayan birinci sınıf bir esnaf lokantasıdır. Ama
tek şeye indirgendiğinde, arpacık soğanlı yahnidir!
9. Salomanje'nin mucveri ve mozaik pastası: Kucukken annemizin evde
yaptığı kabak mucverinin lezzetine en yakın olanı burada. Ustune ev
tipi mozaik pasta cok iyi geliyor.
10. Adem Baba'nın istavriti: Burada balık, sosuyla susuyle değil
lezzetiyle on plandadır. Yalnızca gunluk taze balık ve bol salata.
İcki yok. İstavritleri o kadar lezzetli ki, parmaklarınızı
yiyebilirsiniz.
11. Ali Baba'nın koftesi: Onceleri bir minibus koftecisiydi. Unu
kulaktan kulağa yayıldı, giderek dukkÂnı buyutuyor. Vaktiniz varsa
masalarda kofte piyaz, yoksa ayakustu kofte ekmek tavsiye ederiz.
12. Rejans'ın piroşkisi: Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir
İstanbul tadıdır. Piroşkisi de ağızda kopuk gibi erir.
13. Tarihi Kirecburnu Fırını'nın kıymalı boreği: Tam 47 senelik
gecmişi var. Ozelliği; kıymasında kuşuzumu olması.
14. Divan Pub'ın pub salatası: Artık biraz demode olsa da, peyniri,
dil kupleri ve bilhassa da sosuyla, İstanbul lezzetleri arasında
yeri ebedi olmalı.
15. Barba Yani'nin karidesli boreği: Burgazada'daki Yani amcanın Rum
mezeleri ve mastika likoru cok meşhurdur. Ama en iyisi karidesli
boreği.
16. Vefa'nın bozası: Ekim gibi cıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda
denemelisiniz.
17. Zeynel'in tavukgoğsu & kazandibi: Onca muhallebici var fakat
Zeynel'in tavukgoğsu ve kazandibi, hele de uzeri dondurmalıysa,
başkadır.
18. Karakoy Gulluoğlu'nun baklavası: Spesiyal baklavaları
'Hekimbaşı'dır. Harcında ve şerbetinde ceviz, damla sakızı,
zencefil, corekotu, hindistancevizi, kakule, karanfil suyu, kişniş,
safran, salep, tarcın ve portakal kabuğu olan tam bir enerji urunu.

19. Sarıyer Borekcisi'nin poğacası: Sarıyer meydanından Rumeli
Kavağı'na giden yolun uzerindeki Tarihi Sarıyer Borekcisi yıllardır
bu işin ustası. Poğacası o kadar lezzetlidir ki boreğe benzer.
20. Emek Mantı'nın mantısı: Kayseri usulu mantıyı en guzel yapan
yerlerin başında gelir. Ciğborek ve yaprak sarma konusunda da cok
başarılııdr.
21. Şampiyon Kokorec: Adından da anlaşılacağı gibi kokorec konusunda
'şampiyon'dur. Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini ozellikle tavsiye
ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar.
22. Savoy'un milfoy pastası: Kat kat cıtır milfoy pastayı
Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz.
23. Teşvikiye Saray'ın tavuklu pilavı: Lokanta ilk kurulduğunda
tavukgoğsu yapımında kullanılan tavuk etleri artınca pilava
katılmış. Boylece tavuklu pilav ortaya cıkmış. Şu anda en cok
sipariş aldığı yemek.
24. Kızılkayalar'ın hamburgeri: Lezzeti ozel salcalı sosundan
kaynaklanıyor. Ozellikle gece yarısı Taksim'de eğlenceden donerken
yenmeli.
25. Bambi'nin durum doneri: Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş
bufeler icinde en guzel durum doner yapan Bambi'dir.
26. Barış Bufe'nin dilli kaşarlı tostu: Bağdat Caddesi'nin klasiği,
dillikaşarlı pide tostuyla tanınır.
27. Kanatcı Haydar'ın tavuk kanatları: Komur ızgarada pişen kanatlar
muthiştir.
28. The Marmara'nın salata ve kupları: Ceşit de, sunum da zengindir.
Fonda ise şehrin en merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır.
29. Yenikoy Borekcisi'nin kurabiyeleri: Uzeri susamlı tatlı
kurabiyeleri cayın yanında vazgecilmez tattır.
30. Cengelkoy İskele'nin deniz mahsulleri guveci: Lezzeti ve butun o
malzemelerin verdiği
enerji duşunulerek bu yemeğe Atom adı verilmiş.
31. Ağa Lokantası'nın şekerparesi: Beyoğlu ve Guneşli'deki Ağa
Lokantası'nın şekerparesi kocaman, tam kıvamında.
32. Bebek Abbas'ın waffle'ı: Tum waffle'cılara taş cıkartır. Bir de
ekstra boğurtlen koyulursa, yemeyip yanında yatılır.
33. Loft'un incir ezmeli profiterolu: Loft'un başansı, bildik
tatlara değişik yorumlar getiren, aşcılık eğitimi almış sahibinden
geliyor.
34. Kaşıbeyaz'ın lahmacunu: Ozelliği soğansız olması. Sarımsak ve
tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor.
35. Beyti'nin beyti kebabı: İsmini de spesiyali olan etten alıyor
restoran. Beyti kebabında o kadar iddialılar yani.
36. Doğa Balık'ın salatası: Doğa Balık hem balıkları hem
manzarasıyla unludur. Balık tabii ki salatasız yenmez. Doğa'da
salatalar Kazdağı'ndan getirilen ozel otlarla yapılıyor.
37. Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri: Kıyı'nın balıklarının yanı sıra
mezeleri de cok iyidir. Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp
kızgın yağda pişiriliyor. Ve uzerine dereotu serpilip sıcak servis
ediliyor.
38. Cafe Wien'in şinitzeli: Reasurans'ın icindeki Cafe Wien, Viyana
usulu şinitzeli en iyi yapanlardan.
39. Marmaris Bufe'nin Leyla'sı: Leyla, Marmaris Bufe'nin cikolatalı
muzlu tostuna verilen ad. Mudavimleri bu tosta dunyanın 8. harikası
diyor.
40. Ayder'in kuru fasulyesi: Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dukkÂnda,
şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor. Fasulyeler bir gun
oncesinden sutte guzellik uykusuna yatırılarak...

41. Konak Pastanesi'nin cikolatalı badem ezmesi: Konak Pastanesi'nin
her şeyi ayrı bir efsanedir. Aycoreği, ekler pastaları... Ama mantar
şeklindeki cikolatalı badem ezmesinin ustune yoktur.
42. Apik'in işkembe corbası: Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe
corbasıyla tamamlamak adettendir. Apik Dolapdere'de, yılların
emektarıdır.
43. Lokanta'nın kırmızı biber corbası: Mehmet Gurs, tum yemekleriyle
mest ediyor. Kozlenmiş kırmızı biber corbasına oncelikle
bayılıyoruz.
44. Hacı Abdullah'ın kompostoları: TurkOsmanlı mutfağının en
şohretlilerindendir. İster frambuaz, ister nar; kompostolar
lezizdir.
45. Develi'nin ciğkoftesi: Develi'nin Samatya'daki şubesi esastır.
Burada ciğkofte şamfıstıklı yapılıyor.
46. Boğazici Borsa'nın hunkarbeğendisi: Turk mutfağını en iyi yapan
yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler, şık sunulur.
Hunkarbeğendisi hicbir yere benzemez.
47. Feriye'nin cilavı: Turk mutfağını enfes bir manzarayla
birleştiriyor Feriye. Cilavımn nefaseti, icinin sakızlı olmasından
kaynaklanıyor.
48. Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin cikolatalı kestane tatlısı:
Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbullu olarak rakiptir. Hep
tazedir. Cikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı
mest eder.
49. İnci'nin profiterolu: Profiterolun icat edildiği pastanedir. Oz
İnci, Hakiki İnci diye taklitleri turemişse de gerceği İstiklal
Caddesi'ndedir.
50. Bebek badem ezmesi: Tarihi Bebek Badem Ezmecisi'nin badem ezmesi
insan ağzına gotururken erimeye başlar adeta. Cok hafiftir.
51. Balıkcı Hasan'ın lakerdası ve coban salatası: Balıkların
tazeliğinin sebebi haldeki balıkcıların sabah ilk olarak buraya
satış yapmasındandır.
52. Sarıyer Muhallebicisi'nin kazandibi: Sutlu tatlılar,
sahiplerinin ciftliğinde sağılan taze sutle yapılır.
53. Asitane'nin sebzeli sarması: İstanbul'da Osmanlı mutfağını en
iyi sunan yerlerdendir. Sebzeli Asitane sarmasında kozlenmiş
patlıcan ve sarmısaklı kofte, nane asidesi ile servis edilir.
54. Daruzziyafe'nin koftesi: Suleymaniye Camii'nin Kulliyesi'ndeki
restoranın spesiyali olan bu yemek biraz baharatlı ve inanılmaz
lezzetli. İcinde uc farklı et bulunuyor. Kofteye fıstık ve
baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişiriliyor.
55. Ciya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı: Kadıkoy Carşısı'ndaki
Ciya'da maceradan korkmayın. Kapanışı mutlaka dışı cıtır, işi
yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın.
56. Gezi Pastanesi'nin sıcak cikolatası: Kullanılan malzeme o kadar
kaliteli ki, sıcak cikolata gercek cikolata tadında.
57. Divan Pastanesi'nin cikolatası: İstanbul'un en iyi
cikolatacısıdır. Ozellikle prenses cikolata diye bilinen, ici
bademli, ustu cikolata ve kakao kaplı olanları bir efsanedir.
58. Kanlıca'nın yoğurdu: O rengi pembemsi yoğurdun ustune pudra
şekeri dokunce ummadık bir tat cıkar ortaya. İstanbul'un kendine has
bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir.
59. Park Şamdan'ın kuzu kaburga veya kuzu kulbastısı: 20 yıldır
İstanbul'da klasikleşmiş bir restoran olan Park Şamdan mutfağının
yıllardır değişmeyen ozel yemeği kuzu kaburga ve kuzu kulbastıdır.
60. Sultanahmet koftesi: Orijinali Sultanahmet'teki Selim Usta'nın
dukkÂnıdır. Kıyma, kofte haline geldikten sonra bir gun
dinlendirilir.
61. Markiz Pastanesi'nin makaronu: Genellikle badem aromalı olan bu
lezzetin, Markiz'de fıstıklı, gullu ve vanilyalısını da
bulabilirsiniz.
62. Murtaza'nın buzlu bademi: Ozellikle rakıyla cok iyi gider.
Nişantaşı'nda seyyar arabada satan Murtaza'nın buzlu bademi en
iyilerdendir. Canakkale'den geliyor ve her daim taze oluyor.
63. Hamdi'nin kebapları: Mısır Carşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi
Et Lokantası'nın kebapları da muhteşem Halic manzarası kadar iz
bırakır.
64. Yakup'un ciroz salatası: Meyhane kulturunun onculerinden
Yakup'un mezelerinin en guzeli ciroz salatasıdır.
65. Beyoğlu Lades'in menemeni: Kendilerine ozgu bu menemenin en
onemli malzemesi, olmazsa olmazı salca. 30 senedir tadı hic
değişmeyen ev yapımı salca kullanıyorlar.
66. Han'ın inegol koftesi: Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi
var Han Restoran'ın. Yıllardır en cok tercih edilen lezzet İnegol
kofte.
67. Hain Kofte'nin sucuk koftesi: Levent sanayinin icindedir Hain
Kofte. Uc ceşit koftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk koftesidir.
68. Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebisi: Bu muhallebi,
bildiklerinizden cok farklı. Sakızlı, frambuaz soslu ve de ustu
dondurmalı.
69. Filibe Koftecisi'nin koftesi: Ekmek arası kofte, Sirkeci'de
vapura binmeden once ayak ustu cok iyi gider.
70. Gunaydın'ın etli pidesi: Eti kendi ciftliklerinden sağladıkları
icin yıllardır aynı lezzette.
71. Anadolu Kavağı'nda midye tava: Ekmek arası, tarator soslu iki
cop midye tava, Boğaz'a karşı en buyuk keyiftir.
72. Erenkoy'de sokak simitcisi: Erenkoy'de Starbucks'm karşı
kaldırımındaki simitciyi deneyin. Simidi ikiye bolup arasına krem
peynir ve zeytin ezmesi suruyor. Simit Sarayları'ndan cok daha
cıtır.
73. Koprualtı'nda balık: Altınboynuz manzarasına karşı hesaplı yemek
icin doğru adres buradaki 'balıkekmek'ciler.
74. Cengelkoy hıyarı: Cengelkoy'un salatalığı daha korpe, hoş kokulu
ve kutur kuturdur. Haziran 20'den Temmuz 10'a kadar cıkar. Bu
tarihler dışında Cengelkoy'den geldi denilirse sakın ola aldanmayın!
75. İmroz'un hamsisi: Zeytinyağında kızarmış, cıtır cıtır ve uzeri
kekikli servis edilir.
76. Tuğra'nın Osmanlı usulu tavuk corbası: Cırağan Sarayı'ndaki
Tuğra'da tavuk suyu corba ozel bir tarifle, yoğurt ve pırasa
katılarak hazırlanıyor.
77. Pandeli'nin boreği: Mısır Carşısı'nın girişindeki restoranda
masa bulabilirseniz, ustunde bir parca donerle servis edilen boreği
denemelisiniz.
78. Refik'in gul işkembesi: Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle
meşhurdur. Bu mezelerden en ilginci gul işkembesi.
79. Ortakoy'un kumpiri: Bol kaşarlı, sosisli, salamlı, Rus salatalı,
mayonezli, ketcaplı dev kumpir icin Ortakoy girişindeki cift sıralı
kumpircilerden birini secebilirsiniz.
80. Padişah Sofrası'nın kozde pilici: Şişli'deki mekÂnın ozelliği,
pilic ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi. Hem lezzetli
hem cıtır oluyor.
81. Fatih Sarmacısı'nın sarması: İcine bolca kayısı marmeladı
surulup rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, buyukce bir pandispanya.
60 yıldır aynı ufak dukkÂnda satılır.
82. Asri Turşucu'nun turşusu: Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ
suyunda saklı. Klasiklerin yanı sıra bamya ve erik gibi ceşitler de
var.
83. Arnavutkoy'un cileği: Artık cilek deyince kocaman, tuhaf şekilli
hormonlu bir meyve geliyor aklımıza. Arnavutkoy'un pembebeyaz, mis
kokan cilekleri nadir bulunuyor.
84. Emirgan Cınaraltı'nın cay ve poğacası: Burada 'tavşankanı' cay
icme keyfi bambaşka. Bunca yeni, alternatif su kenarı kahvaltı
mekÂnına rağmen.
85. Lacivert'in uskumru dolması: Pirincten cok soğan iceriyor. Asıl
sırrı ise icine katılan kişnişte.
86. Beyaz Fırın'ın paskalya coreği: Kadıkoy Carşısı'ndaki eski
dukkÂndan farklı olarak Ciftehavuzlar'da 'modernize' ceşitler de
var. Ama paskalya coreği her zaman bir numara.
87. Hacıbekir'in akide şekeri: Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da
nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir.
88. Giritli'nin ahtapotu: Minyatur kaselerde gelen tum mezeleri ayrı
guzellikte ama salkım sacak gelen ehlileştirilmemiş goruntudeki
pamuk ahtapotu, ruyalara giren cinsten.
89. Mavi'nin patlıcanlı borekitası: Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır
değişmeyen buluşma noktalarından. Krepleri, salataları, ceşidi az
olsa da tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı borekitası az bulunur
ozelliktedir.
90. Todori'nin marine edilmiş ciğ balığı: Caddebostan'daki Todori,
'karşı'nın en iyi balıkcılarındandır. Başlangıclardan marine ciğ
balığı, balık koftesi ve uskumrusu muthiştir.
91. House Cafe'nin naneli limonatası: Şehrin gobeğinde, ıhlamur ve
dut ağaclan altında yapılan cok ozel bir keyif.
92. Ceşni'nin işkembe sotesi: Ciftehavuzlar'daki mutevazı et
lokantası, damağınızı delirtebilecek kudrette bir işkembe sote
yapıyor; guvecte.
93. Set'in balık kokoreci: Kirecburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve
lezizdir. Balık kokoreci başka dunyalara goturur.
94. Pera Palas'ta 5 cayı: Suslu koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile
bir fincan cay icmeyeli ne kadar oldu?
95. 'Sabırtaşı'nın iclikoftesi: İstiklal Caddesi'ndeki 'Sabırtaşı'
Ali amcanın doyumsuz iclikoftelerini, eşi evde yapar.
96. Zencefil'in sebze salatası: Vejetaryen lokantası Zencefil'de
kabaklı, soya fasulyeli sebze salatasını denemelisiniz; uzerinde nar
taneleri bile var. Yanında Zencefil'in ozel ekmeklerinden de
isteyin.
97. Antre'nin peynirleri: Tam 35 ceşit Turk peyniri var burada.
Peynir konusunda seciciyseniz uğrayın.
98. Has Ekmek Fırını'nın ekmeği/pidesi: Cınaraltı kahvaltılarında
Cengelkoy'deki Has Ekmek'in simitleri, pideleri cok iyi gider. 150
yıllık fırında her daim 'Ramazan pidesi' bulmak mumkun. Ustune
'şifa' denilen ozel bir karışım surulen pideler odun fırınında
pişiriliyor.
99. Kanaat Lokantası'nın 'sorbe'si: Uskudar'daki Kanaat'in sorbe
havasındaki meyveli dondurmaları meşhurdur. Katkı maddesi yok, salep
Yozgat'tan, sut Cekmekoy'den...
100. Hunkar'ın ılık irmik helvası: Feridun Ugumu'nun ozel tereyağlı,
ılık irmik helvası, tatlıyla hic işi olmayanları bile teslim alır.
> >

__________________