Uyarı: Lutfen bunları yapsak da sonuc alamayız mantığıyla hareket edip hicbirşey yapmamaya yonelmeyin ya da sonucu sizi haksız duruma duşurebilecek yanlış eylemlerde bulunmayın. Herkes aynı duşunce ile davranır, kimse hukuki yollara başvurmazsa emsal kararlar cıkmaz ve bu duzen boyle devam eder. Eğer durumun değişmesini istiyorsak mucadele etmeliyiz, “Nasıl olsa sonuc vermez.” diyip kenara cekilemeyiz.
1. Tespit yapın ve delil toplayın

Olayı tespit edin, tam olarak ne olmuş, ne zaman olmuş nasıl olmuş bunları net bir bicimde ortaya koymaya calışın. Delilsiz dilekceniz dikkate alınmaz ve hakkında işlem yapılmaz. Konu hakkında olabildiğince fotoğraf, belge, kanıt niteliğinde obje, tanık ifadesi ne bulabiliyorsanız toplayın.
2. Tanık bulun

Tanık olarak olayın yaşandığı bolgedeki ileri gelen ve tanınan kişileri gostermeye calışın. HAYTAP’ın soylediğine gore, o bolgedeki askeri komutan, doktor, iş adamı, şirket genel mudurleri gibi nufuza sahip olabilecek kişilerin tanıklığı ciddiye alınmanızı artırır.
3. Şikayet dilekcesi yazın ve bunu doğru birime yollayın

Coğu insan şikayetinden sonuc alamadığından yakınır. Şikayetlerden sonuc alınamamasının sebebi doğru birime doğru şikayeti yapmamaktır. Eğer şikayetiniz, şikayette bulunduğunuz kurumun yetki alanında değilse bir şey elde edemezsiniz.
4. Eğer şiddet goren hayvan sahipsiz ise şikayetin adresi il cevre mudurluğu

Topladığınız tum deliller ile birlikte şikayet dilekcenizi yazın. Sahipsiz hayvanlarla ilgili şiddet olaylarını olayın gercekleştiği yerin yerin il cevre mudurluğune şikayet etmelisiniz. “5199 nolu yasa ve ilgili yonetmeliği doğrudan bu yasanın ilgili maddesi gereiğince onlar tarafından uygulanacaktır. Dolayısıyla dsavcılığa suc duyurusunda bulunmanız bir işe yaramaz. Zaman kaybettirir.” diye uyarıyor. Ornek dilekce icin buraya tıklayın.
5. Eğer şiddet goren hayvanın sahibi siz iseniz savcılığa suc duyurusunda bulunabilirsiniz

Burada hayvanın sahibi olduğunuza dair belge olarak elinizde aşı karnesi olmalı. Daha sonra yine olaya dair butun delilleriniz ve dilekceniz ile savcılığa suc duyurusunda bulunmalısınız. Burada dilerseniz bir avukattan da destek almalısınız. “Burada 5199 sayılı yasadan cok TCK nın 151/2 maddesi olan mala zarar vermeden dolayı savcılık dava acacaktır.” diyor HAYTAP. Tabii ki dilekceyi verdiniz diye dava kesin acılacak demek değil, savcıya kalmış bir karar. Dava acılır da karara bağlanırsa gerektiğinde temyize de goturebilirsiniz.
6. Sahipli hayvan ama sahibi siz değilseniz

Oncelikle sahipli hayvanlara onları bulundukları yerden almak gibi mudahalelerde bulunursanız siz suclu durumuna duşersiniz. Burada yine il cevre mudurlukleri ile hareket etmelisiniz. Onlarla beraber olay mahalline gidip, şartların kotuluğu tutanaklara işlenilip, hayvana il cevre mudurluğu ekipleri tarafından el konulmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda hayvan bakımevine gider. “Eğer mekanda kimse yoksa ve hayvanın hemen alınması gereken bir durum varsa polis ile alınır. Eskişehir’de bu şekilde bir cok hayvanı sahibinden aldık…” diye belirtiyor HAYTAP.
7. Dilekceyi yazıp ilgili birime yollamak yetmiyor, konunun takipcisi olmalısınız

Yaptığınız butun şikayetlerde en onemli nokta konuyu takip etmeniz. Verdiğiniz dilekcenin sonucu hakkında bilgi istemeniz ve konu hakkında yaptırım uygulanan kadar, sonuca ulaşana kadar peşini bırakmamalısınız.
Bonus: İmza kampanyaları ve sosyal medya gerekli şikayetleri usulunce yapmadığınız surece hicbir işe yaramaz!

Eğer konu ile ilgili sodyal medya uzerinden insanları bilgilendirecek ya da imza kampanyası başlatacaksanız bunu ancak gerkeli şikayeti ilgili birime bildirdikten sonra yapmalısınız. Sadece sosyal medya uzerinden olayı duyurmanız, kimse gercekten hukuki anlamda harekete gecmediği surece işe yaramaz, insanlar uzulur isayn eder ama konu unutulur gider.
__________________