Vejetaryen nufusun en fazla arttığı ulkeler belirlendi. Yapılan araştırmada ilk 10 ulke arasında Turkiye 7´nci sırada yer aldı.



2018 yılında kuresel et endustrisinin pazar buyukluğu 1 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Et tuketimi refahın bir işareti olarak gorulse de buna rağmen ozellikle gelişmekte olan ulkelerde vejetaryen ve vegan akımı gunden gune artış gosteriyor. Ozellikle genc, kentsel, orta ve yuksek gelirli nufus arasında giderek daha populer hale gelen vejetaryenlik, bu anlamda kuresel bir tuketici eğilimine donuşmuş durumda.



Euromonitor tarafından en son yayınlanan Kuresel Tuketici Trendleri raporuna gore 2016 ve 2017 yılları arasında vejetaryen nufusun en fazla arttığı ulkeler belirlendi. Listede ilk uc sırada Nijerya, Pakistan ve Endonezya yer aldı. Listeye Turkiye de bulunuyor. Sırasıyla Filipinler, Almanya ve Brezilya´dan sonra yedinci sırada bulunan Turkiye'yi Kenya, Tayland ve İtalya takip ediyor.



DOKTOR KONTROLU GEREKLİ
Vejetaryen beslenmenin doğru yonetilmesi gereken bir beslenme programı olduğunu soyleyen Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, "Ozellikle protein oruntulerine dikkat edilmesi gereken beslenmelerden bir tanesidir. ‘Ben vejetaryen beslemeyi tercih ediyorum ve hayatımı boyle yaşamak istiyorum´ denildiği noktada oncelikle mutlaka tahlillerinin ve tetkiklerinin bir hekim ve diyetisyen kontrolunde yapılıyor olması gerekiyor. Bu tarz beslenmelerde B12 eksikliği sık gorulen rahatsızlıklardandır. Vejetaryen beslenme benimsenecekse ozellikle B12, kalsiyum, magnezyum değerlerine bakılıyor olması gerekir" dedi.



DOĞRU BESLENME MODELİ OLUŞTURMAK MUMKUN
Vejetaryen beslenme şeklini benimseyen insanların hayvansal gıdalardan genellikle sadece eti gunluk menulerinden cıkardığını ifade eden Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, "Bunları tuketmediğimiz zaman yumurtadan, peynirden, kefirden yoğurttan ve sutten buradaki proteinlerimizi aslında karşılayabiliyoruz. Bazıları et ve tavuk tuketmeyip balık tuketebiliyor. Aslında bizim zaten en cok onerdiğimiz şeylerden biridir. Dolayısıyla vejetaryen beslenen biri balık tuketiyorsa, bunun yanında sut urunlerinden ozellikle yoğurt ve kefir tuketiyorsa, kahvaltısına peynir ve yumurtasını koyuyorsa aslında eksik bir beslenme yapmıyor demektir. Dolayısıyla bunların yanına sebzeyi, meyveyi, tahıllarını, baklagillerini koyduğu zaman doğru bir beslenme modeli oluşturulması mumkun" şeklinde acıklamada bulundu.



EN BUYUK YANLIŞ SUREKLİ SEBZE VE MEYVE İLE BESLENME KANISI
Diyetisyen Altuntaş, vejetaryen beslenenler icin sabah, oğlen ve akşam oğunlerinde neler yenmesi gerektiğini de anlattı. "Vejetaryen beslenmede en buyuk yanlışlardan biri de surekli sebze ve meyve ile beslenilmesi gerektiği gibi bir duşunce ile ilgili" diyerek sozlerine devam eden Altuntaş şunları kaydetti



"Beslenmede proteinin eksik kalmamasına dikkat etmek gerekir. Cunku vucudumuz karbonhidrat, protein ve yağlardan oluşuyor. Dolayısıyla bizim bunları gunluk olarak belli dozlarda alıyor olmamız gerekiyor. Ozellikle B12 eksikliği sinir sistemi harabiyetlerine, kansızlığa yol acacağı icin yorgunluk, halsizlik, ileri yaşlarda gorulen demans ve Alzheimer´ın daha erken bir doneme cekilmesine sebep olacaktır. Kas kayıpları en korktuğumuz şeylerden biridir. Yeterli proteini almadığımız takdirde kas kayıpları oluşmaya başlayacaktır. Eklem ve kemik rahatsızlıkları oluşmaya başlayacaktır. Eğer sut grubunu da tuketmek istemiyorsak kalsiyum da eksik kalacaktır. Kalsiyumun eksik kalmasıyla kilo vermede problem yaşarız, kemik erimelerine, obeziteye davetiye cıkarırız demektir."



TURKLER İCİN İDEAL VEJETARYEN BESLENME NASIL OLMALI?
Turk insanı icin en uygun vejetaryen beslenme şekli konusunda oneride bulunan Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, "Vejetaryen beslenmeyi ulkemize uyarlayacaksak biraz daha balık, tahıl ve baklagil ağırlıklı bir tarz, Turk insanı icin uygun olacaktır" dedi.



DHA

__________________