1930'ların başında Likert tarafından ortaya atılan bir tutum olceğidir. Likert, ilk olcek calışmasını 1929 ile 1931 yılları arasında universite Oğrencileri uzerinde yapmıştır; bu olcek enternasyonali/m, emperyalizm ve zencilerin sorunlarını konu almaktadır.

Tutum olceğinde enternasyonalizmle ilgili 24, emperyalizmle ilgili 15 ve zenci sorunuyla ilgili 12 olmak uzere toplam 51 tutum ifadesi yer almaktadır. Olcek 'toplamalı sıralama tekniği'yle hazırlanmıştır. Likert'in tutum Olceğinde yer alan tutum ifadeleri, 'tamamen katılıyorum', 'katılıyorum', 'kararsızım', 'karşıyım', 'tamamen karşıyım' derecelerinden oluşan 5 basamaklı bir olceğe gore cevaplandırılmaktadır. Tutumun şiddeti, uclara doğru gittikce olumlu veya olumsuz yonde artmaktadır:

Olceğin hazırlanmasında, oncelikle bir tutum objesi hakkında tutum ifadeleri toplanarak ceşitli kriterlere (madde analizi, vb.) gore ayıklanırlar ve olcek halinde ifade edilirler. Cevap seceneklerinin ya da olcek derecelerinin belirlenmesinde, en yaygın olarak, 'tamamen katılıyorum'dan 'tamamen karşıyım'a uzanan 5'li sistem kullanılmaktadır (Orta noktayı atarak 6'lı bir sistem veya orta noktanın da bulunduğu 7'li veya 9 Mu cevap sistemi de mumkundur).

Tutum olceği formunun şekillendirilmesinde, genellikle tutum ifadeleri sol tarafa, cevap secenekleri sağ tarafa yerleştirilir. Olceğin uygulanmasından sonra, tek tek cevaplar puanlanır. Puanlama bittikten sonra, cevapların olcek değerleri toplanarak, her bir kişi icin toplam puan elde edilir.