Prosedural adalet kavramı, bireyin kendisine veya bir başkasına ilişkin kararların alınışında kullanılan prosedurlerin ya da izlenen yontemlerin doğru veya yanlışlığı hakkındaki değerlendirmesini ifade etmektedir. Bu adalet anlayışında etkili olan ilkeler oldukca ceşitlidir (Leventhal, 1976, 1980; Cropanzano, 1993; Greenberg, 1996; Steiner, 1999).
Bunların bir kısmı yapısal kural ya da etkenlerdir: Aynı prosedurlerin izlenmesi, oy verme veya goruş belirtme imkanı olması, doğru enformasyonların kullanılması, tum anlamlı kriterlerin dikkate alınması, prosedurlerin toplumun guncel eliğine uygun olması, onyargı ve yanlılıkların olmaması gibi. Diğer bir kısmı ise sosyal etkenlerdir: Sosyal duyarlılık (haysiyetli ve insanca muamele gorme) ve enformasyon yoluyla doğrulama (kararın dayanağının acıklanması) gibi.
Bireylerin, prosedural adalete ilişkin yargıları, onların kendilerini değerlendirmesinde ve oz saygılarında etkili olduğu gibi, ozellikle icinde bulundukları sistemi de etkilemektedir. Orneğin bir işletmede, ucret veya odeme sisteminin, disiplin politikalarının ve yonetim kararlarının calışanlar tarafından benimsenmesinde ve orgutsel bağlılıkta, bu plandaki yargılar etkili gorunmektedir. Prosedural adalet, personel secimi ve yarışmaya dayalı performans değerlendirmelerinde de onem taşımaktadır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji Prosedural Adalet