1950'lerin sonlarına doğru Eric Berne tarafından ortaya atılan transaksiyonel analiz, kişiler arası iletişim sorunlarının cozumunde uygulanan bir psikolojik değişim ve analiz yontemi olarak tanımlanabilir.

Yontem, Freudcu bir perspektiften hareketle, insan iletişiminin ve ilişkilerinin, oldukca mekanik bir anlayışını temel alır. îki partner arası etkileşimlerin kolayca ayırdedilebilecek ve cozumlenebilecek bir birim oluşturduğunu; bu ilişkide her kişinin, normal olduğu takdirde kendi yetişkin Ben'iyle bulunacağını; aksi halde ebeveynsel (parental) Ben'iyle (ust-ben) veya cocuksu Ben'iyle (bilinc altı) bulunacağını one surer.

Buna gore kişilik uc oğeden ya da Ego'nun uc durumundan oluşur; Anababa, Yetişkin ve Cocuk. Diğer insanlarla ilişkimizde bu rollerden birini usleniriz; orneğin otoriter olduğumuzda anababa, itaat ettiğimizde cocuk rolleri soz konusudur.

Transaksiyonel analiz, bireyin ozel senaryolarından ve diğerleri karşısındaki olağan tavırlarından (yaşam pozisyonları) yola cıkarak kişisel değişimi sağlamaya yonelik bir yontem olmayı da hedeflemektedir.