Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa`nın isteği uzerine 1905 yılında kışlık konak olarak yaptırılan gunumuzun Mısır Apartmanı, bugune kadar bircok unluye ev sahipliği yaptı.
Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa`nın isteği uzerine 1905 yılında kışlık konak olarak yaptırılan gunumuzun Mısır Apartmanı, bugune kadar bircok unluye ev sahipliği yaptı.
Aynı zamanda binanın yoneticisi de olan Galata Yapı`nın sahibi mimar Koray Korkmaz, AA muhabirine Mısır Apartmanı`nın tarihcesi hakkında bilgi verdi.
Beyoğlu`nda İstiklal Caddesi uzerinde bulunan tarihi binanın, Osmanlı doneminde yapılan İstanbul`un ilk betonarme binalarından olduğunu belirten Korkmaz, Mısır prenslerinden Abdul Halim Paşa`nın Kahire`de doğan oğlu Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa`nın oğrenimini İsvicre`de tamamladıktan sonra İstanbul`a geldiğini anlattı.
Binanın, Abbas Halim Paşa`nın isteği uzerine Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan`a kışlık konak olarak yaptırıldığını kaydeden Korkmaz, 1905 yılında inşaatına başlanan binanın 4,5-5 yıl gibi kısa bir surede tamamlandığını ifade eti. Korkmaz, "Bina yapıldığında dukkanlar, zemin ve 6 kattan oluşuyordu. Altıncı katta camaşırhane varmış ve cevresi ise teras olarak tasarlanmış" dedi.
Binanın statik projelerinin Fransa`daki bir statik buro tarafından yapıldığını, kullanılan malzemelerin de Fransa`dan getirildiğini anlatan Korkmaz, binada o donemin Ortadoğu ve Avrupa mimarisinin orneklerinin gorulduğunu, ancak farklı mimari uslubu ile dikkat cektiğini vurguladı.
-KONAK HAYRİ İPAR`A SATILMIŞ-
Konağın Abbas Halim Paşa`nın vefatından sonra varisleri tarafından apartmana donuşturulduğunu ve 1940`ta kızları tarafından Turkiye`nin şeker krallarından Hayri İpar`a satıldığını anlatan Korkmaz, apartmana, Hollywood yıldızı Virginia ile evli olan Hayri İpar`ın oğlu Ali İpar`ın yerleştiğini soyledi.
İpar ailesinin uzun yıllar oturduğu apartmanda bazı değişiklikler yaptığını ifade eden Korkmaz, "Ali İpar, apartmanın terasını kapatır ve 7-8. katları ekler. 9. katın bile inşaat ruhsatı alınmıştır. Ali İpar, son 2 katı ofis olarak kullanmıştır" dedi.
Ali İpar`ın İstanbul`dan ayrılarak Brezilya`nın Rio kentine yerleşmesiyle apartmanın bir kac daire dışında 2000`lı yıllara kadar sessiz kaldığını ifade eden Korkmaz, Koray İnşaat`ın, 2000`de apartmanın yuzde 70`ini Ali İpar`dan satın aldığını hatırlattı.
Korkmaz, 2 yıl sadece binanın icinin pisliğini cıkarmakla uğraştıklarını ve 5 yıl icinde binanın tamamen restore edildiğini bildirdi.
Koray Korkmaz, restorasyon sırasında universitelerden hocalar cağrılarak depreme karşı dayanıklı olup olmadığının da araştırıldığını ve cok guclu olduğunun tespit edildiğini anlattı.
Koray Korkmaz`ın danışmanı Mahter Hepdikici de Abbas Halim Paşa ve ailesinin, Mısır`ın en buyuk ailelerinden biri olduğunu ve binayı uzun yıllar konak olarak kullandıklarını ifade ederek, "Aile burada ihtişamlı balolar verirmiş, onemli toplantılar yapılırmış" diye konuştu.
-MEHMET AKİF ERSOY, BU BİNADA HAYATA GOZLERİNİ KAPADI-
Apartman, 100 yılı aşkın sure icinde bircok unluye ev sahipliği yaptı. İstiklal Marşı`nın şairi Mehmet Akif Ersoy, 16 Haziran 1936`da 10 yıl kaldığı Mısır`dan İstanbul`da donuşunde Mısır Apartmanı`nda Abbas Halim Paşa`ya ait bir daireye yerleştirildi.
Mısır`dan hasta ve yorgun olarak donen Ersoy, hayatını kaybettiği 27 Aralık 1936`ya kadar apartmanın ikinci katındaki dairede kaldı. Ersoy`un olumunden sonra daire Ziraat Bankası`na gecti. Tekstil ihracatcısı İlkut Uras, Ziraat Bankası ihalesi ile Mehmet Akif Ersoy`un Mısır donuşu kullandığı bu daireyi satın aldı ve restore etti.
İlkut Uras, halen bu daireyi ofisi olarak kullanıyor.
-MEHMET AKİF`İN SON GUNLERİ-
Gazeteci ve yazar Abdurrahman Şen, 2008 yılının Şubat ayında yayınlanacak "Bir Destan Adam" isimli kitabında, Mehmet Akif Ersoy`un son gunlerine ilişkin anılara da yer verdi.
Kitapta, yazar Ertuğrul Duzdağ`ın kaleminden Ersoy`un Mısır`dan İstanbul`a donuşunden vefatına kadar olan gunleri şoyle anlatıldı:
"Hastalığı ilerleyen Akif, nihayet 1936 yılı Haziran ayında yurduna doğru yola cıktı. Vapur Canakkale`den gecerken ve İstanbul`un camileri gorununce ağlayan şairin yanında zevcesi İsmet Hanım vardı. 17 Haziran 1936 Carşamba gunu İstanbul`a gelen Mehmet Akif`i rıhtımda, yakınları ile birkac dostu karşıladı. Abbas Halim Paşa`nın kızı Emine Abbas Halim Hanımefendi`nin ısrarı uzerine Mehmet Akif Ersoy, once onun Macka`daki evine misafir oldu. Bir kac gun sonra muayene icin Şişli Sıhhat Yurdu`na, burada 20 gun kaldıktan sonra, Beyoğlu`nda Paşa ailesine ait olan Mısır Apartmanı`nda kendisi icin hazırlanan bir daireye yerleştirildi. Emrine bir hasta bakıcı verildi.
Birkac hafta sonra merhum Abbas Halim Paşa, Alemdağ`da kendilerine ait olan Baltacı Ciftliği`nde Ersoy`u rahat ettirecek şekilde tedbirler alarak, kendisini oraya davet etti. Ciftlikte 3 ay kalan Mehmet Akif, Halim Bey`in otomobili ile tedavi icin İstanbul`daki daireye gelip bir kac gun kalarak ciftliğe donuyordu.
İstanbul`daki son gunlerinde butun eski dostları ile her sınıf ve meslekten hayranları devamlı olarak kendisini ziyaret etmişler, sevdiği hafızlar ona istediği kadar Kur`an-ı Kerim okumuşlardır. Bitkinliğinin artması ve havaların soğuması uzerine tamamen Mısır Apartmanı`na yerleşen Mehmet Akif, 27 Aralık 1936 Pazar gunu akşamı 19.45`te vefat etmiştir."
-APARTMANIN DİĞER SAKİNLERİ-
Mısır Apartmanı sakinlerinden unlu şair Mithat Cemal Kuntay da burada hayata veda etti. Mısır Apartmanı ayrıca Fuat Şemsi İnan`a, Turkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu Ulu Onder Ataturk`un dişcisi Musevi asıllı Sami Gunzberg`e de ev sahipliği yaptı. Ataturk`un de dişcisinin muayenehanesinin bulunması dolayısıyla apartmana geldiğinin bilindiği belirtildi.
Mısır Apartmanı bir donem, İstanbul`un en onemli terzi ve modacılarını da ağırladı. Daireleri hem ev, hem atolye olarak kullanan donemin unlu kadın terzileri arasında Cemal, Nedret ve Lutfiye ile Canan Yaka ve annesi Mualla Hanım da bulunuyor. Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı gibi isimlerin de sık sık apartmandaki terzilerine geldiği ifade edildi.
Siyasetci Husamettin Cindoruk, halen binadaki dairesini avukatlık burosu olarak kullanıyor. Cindoruk`un yaklaşık 50 yıldır apartmanın sakinlerinden olduğu bildirildi.
Tarihi Mısır Apartmanı`nda şu anda restoran, tiyatro, galeri ve lokaller bulunuyor.
__________________
Mısır Apartmanı`nın 102 Yıllık Gecmişi
Tarih0 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Tarih
- Mısır Apartmanı`nın 102 Yıllık Gecmişi