Goksu Goleti kıyılarında yapılan teraslama calışmaları sırasında bulunan oymataş el aletlerinin gosterdiği gibi Etimesgut, yaklaşık 40.000 yıldır insanlar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır.
En onemli arkeolojik bulgular, 1991 yılında ortaya cıkartılan Etimesgut'un en eski kalıcı insan yerleşimine ait kalıntılardır. Eryaman'da yapılan alt yapı calışmaları sırasında MO 4000 ile 3800 yılları arasında avcılık donemine ait Goksu Goleti'nin eski kıyısında yerleşik bir koyun izlerine rastlanmıştır. Bu kalıntılar cok onemli arkeolojik değere sahip olan bircok tahtadan oyma kayık, topraktan canak comlek, ok ve yaylar, kemik ve taştan aletlerdi.
Arkeolojik araştırmalar sonucunda bulunan eserlerden, beldemiz yerleşiminin MO 2000 yıllarına kadar indiği anlaşılmaktadır. Beldede bulunan “Frigya Aslanı” yoremizin ilk defa MO 7. yuzyılda Frigyalılar tarafından mesken olarak kurulduğunu gosteren onemli bir kanıt teşkil etmektedir.
İlcenin tarihi Ankara’ya yakınlığından dolayı “Ankara Tarihi” ile cok buyuk olcude aynı ozellikleri gosterir. Ankara ve cevresinin Lidya, Pers, Galat, Roma ve Bizans İmparatorluklarının toprakları icinde yer aldığı; Turk hakimiyetinin Malazgirt Zaferi’nden sonra gercekleştiği, 1073’te Turklerin; 1308'de İlhanlıların; bir surede Ertena valileri ve ahileri tarafından idare edildiği; 1402'den sonra Moğolların egemenliği altında kaldığı; 1833'te Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın bu yoreleri ele gecirdiği tarihi belgelerden anlaşılmaktadır. 1902 yılında Ankara 5 sancak ve 21 kazası olan bir merkez sancağı idi. Belde Zir (Yenikent) kazasına bağlı olarak kalmıştır. İlk cağlarda beldenin ismi “Amaksis”, “Etimesgut`a adını veren Ahi Mes`ud, Ahi Elvan gibi Turk buyuklerinden, Ahi Elvan Hazretlerinin Turbesi Elvankoy`de Elvankoy Cami avlusunda bulunmaktadır. (kaynak: T.C. Ankara Valiliği internet sitesi)” ve daha sonra da “Etimesgut” olarak değişikliğe uğramıştır.
Belde, 20 Mayıs 1990 gun ve 20525 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı Kanunla ilce yapılmış, hemen ardından 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığı secimi ile Belediye Teşkilatı kurulmuştur.
Ataturk; Etimesgut’a ozel bir ilgi gostermiştir. Zaman zaman Etimesgut’u ziyaret eder, at gezintileri sırasında halkla sohbet ederek, zirai mahsul hakkında bilgi almıştır. Halen Halk Sağlığı Laboratuarı olarak kullanılmakta olan bina icinde, kendisine tahsis edilmiş olan odada istirahat ve ozel calışmalarını surdurmuştur.
Etimesgut Bucak iken Devlet Hastanesi, PTT, hamam, şadırvanlı carşı ve sekiz memur lojmanı gibi hizmet birimleri Ataturk zamanında yaptırılmıştır.


Kaynak
__________________