Romanya Avrupa'daki en eski insan fosillerinin keşfedildiği ulkedir. 2002 yılında Romanya'nın batısındaki bir mağarada keşfedilen (Kemikli Mağara Rumence: Peştera cu Oase) bu fosillerin 42.000 yıl oncesine ait olduğu tahmin edilmektedir. Romanya topraklarında kurulan ilk devlet Trakların kurduğu Dacya Krallığıdır. Bu devlet 101-107 yılları arasında Roma İmparatoru Trajan'ın orduları tarafından işgal edilerek Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti haline geldiler. Roma İmparatorluğu'nun cokmesinden sonra bu topraklar Gotlar, Hunlar, Avarlar, Slavların istilasına uğradı. 9.-11. yuzyıllar arasında Birinci Bulgar Devleti'nin bir parcası haline geldi. Bu donemi Macar, Pecenek, Kuman ve Tatar istilaları izledi.

Rumenler ilk defa 14. yuzyılda kendilerine ait devletler kurmayı başardılar. Bu devletler 1310 yılında I. Basarab tarafından kurulmuş Eflak Beyliği ve 1352 yılında Dragoş tarafından kurulmuş Boğdan Beyliğidir. Gunumuzdeki Romanya'nın bir parcası olan Erdel ise 10.-16. yuzyıllar arasında Macaristan Krallığının bir parcasıydı. 15. ve 16. yuzyıllarda bu uc ulke de Osmanlı Devleti'nin himayesi altına girdiler. Osmanlı doneminde Eflak ve Boğdan tampon devletlerdi. Osmanlılara vergi verir, savaşlarda asker yardımı yaparlardı. Beyliklerin voyvodaları Rumen soyluları arasından Osmanlı padişahı tarafından atanırdı. Ayrıca bu beylikler İstanbul'un yiyecek ihtiyacını karşılamakta onemli bir rol oynarlardı. Ancak Osmanlılar Romanya'yı hicbir zaman tamamıyla ilhak etmediler. Bukreş ve Yaş gibi buyuk Romanya şehirlerinde sık sık Osmanlı vatandaşlarına rastlandıysa da oranları azdı. Bu şehirler hicbir zaman Sofya, Belgrad, Selanik veya Uskup gibi Osmanlı karakteri kazanmadı. 18. yuzyıla kadar Eflak ve Boğdan'ın voyvodaları Rumenlerin arasından secilirdi. 18. yuzyılda ise Fenerli Rumlar arasından secildiler. Bu durum 1826 yılında Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasına kadar devam etti.

Osmanlılar 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybedince 1821 yılında Rusya'yla Bukreş Antlaşması'nı imzalayarak Besarabya'yı Rusya'ya bırakmak zorunda kaldılar. Besarabya Boğdan'ın Prut nehrinin doğusunda kalan kısmıydı. Bu anlaşma Boğdan'ı ikiye bolmuş oldu. 93 Harbi'nde Osmanlıların Ruslar karşısında aldıkları yenilgiden sonra 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması'yla Eflak ve Boğdan Osmanlı Devleti'nden bağımsızlıklarını kazandılar. Romanya adı altında birleştiler. Ancak Rusya 1821 yılında ele gecirdiği Besarabya'yı geri vermedi. Bu bolge daha sonra SSCB'nin Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti haline gelecekti.

1881 yılında Romanya Krallığı ilan edildi. Alman Hohenzollern Hanedanından Prens Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig Romanya kralı olarak I. Carol adını aldı. Romanya I. Dunya Savaşı'na İtilaf Devletlerinin yanında katılarak savaştan karlı cıktı. Ancak II. Dunya Savaşı'nda Almanya'nın yanında yer alarak Faşizme yoneldi. 1944 yılında Kızıl Ordu Romanya'yı işgal etti. 1947 yılında komunist Romanya Halk Cumhuriyeti ilan edildi. 1967 yılında Nicolae Ceauşescu iktidarı ele gecirdi. Romanya'nın devlet başkanı oldu. 1989 yılında Romanya Devrimi'yle Ceauşescu iktidarı son buldu. Ceauşescu ve karısı alelacele duzmece bir mahkemede yargılanıp hemen kurşuna dizildiler. Boylece Romanya Batı tipi demokrasiye gecti. 2004 yılında NATO'ya 1 Ocak 2007 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katıldı.

http://tr.wikipedia.org
__________________