Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyus adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles’ten gelmektedir. “Herakliyus” kelimesi zaman icinde Turkce’nin ses yapısına uygun olarak; Herakle, İrakle, Eregle, Eregli, Eregliyye, EREĞLİ şeklini almıştır.
Evliya Celebi Seyahatnamesinde ise I. Alaeddin Keykubad’ın Ereğli’den bir sefer donuşu gecerken Peygamber Pınarı denilen (şu anda Akhuyuk koyunde bulunan) camurun, yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya ERKİLİ (Ereğli) dediği icin adını buradan aldığı yazılır.



Tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans idaresinde kalan Ereğli, 9 asırda Bizans ile Abbasiler arasındaki mucadeleye sahne oldu.
Anadolu Selcukluları zamanında Turklerin idaresine giren Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey’in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250-1256 arası ilk başkenti olmuştur.
Fatih Sultan Mehmet Han devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. 20 asırda Bağdat Demiryolunun ilceden gecmesi ile Ereğlinin onemi daha da arttı.
Osmanlı Devletinin son doneminde Konya Vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, cumhuriyet doneminde de Konya’nın ilcesi olma durumunu devam ettirdi.

__________________