[IMG]http://img394.**************/img394/7426/isiyadayaniklicam806090ez8.jpg[/IMG]

Bugun fırına dayanıklı cam tencereleri cok kanıksamış olabiliriz, ama bir zamanlar fırına cam tabak koymayı duşunmek bile ahmaklık sayılabilirdi. Hatta ısıya dayanıklı cam geliştirildikten sonra dahi, bununla yemek pişirmek oyle akıl almaz gorunuyordu ki, Pyrex fırın urunleri neredeyse kaza eseri doğabildi.


19. yuzyılın sonlarına doğru, Otto Friederich Schott, Carl Zeiss ve Ernst Abbe (Almanya) , Jena'da Glastechnische Versuchsanstalt adını verdikleri, cam urunlerinde uzmanlaşacak bir fabrika kurdular. Fabrika yuksek kalitede mercek, mikroskop, durbun vb. optik urunlerle unlendi. Daha sonra Schott ve Assoceates Jena Glassworks adını alacak ve 1919'dan itibaren de Carl Zeiss vakfının bunyesine katılacaktı. 1884 yılında bu uclu, ana bileşenler olan boron oksit ve silisyumdan oturu borosilikat cam olarak bilinen, ısıya ve kimyasal maddeye dayanıklı yeni bir cam ceşidi uretti.
Derken 1912'de, Corning Glass'dan J.T. Littleton, Eugene Sullivan ve William Taylor, Almanların borosilikat camını Nonex adlı ısıya dayanıklı cam olarak geliştirdiler; bu urun once sadece sanayi amaclı kullanıldı. Rivayete gore bu camı fırında yemek pişirmekte kullanma duşuncesi 1913 yılında şoyle doğmuş: Corning teknisyenlerinden birinin eşi, Nonex marka bir akumulator kavanozu icinde kek pişirmiş.

Sonuc olarak firma, evlerde kullanılmak uzere ilk fırına dayanıklı camı geliştirdi. 1915'te Pyrex ticari markası ile piyasaya suruldu.

Bu urun, yalnız camıyla değil tasarımıylada yenilikciydi - 1937 tarihli ilk reklamında Pyrex fırın kabı şoyle tanıtılıyordu: "Bir taşla uc kuş vurmak gibi!" Bu sozlerle, kaseyle kapağının iki ayrı tabak, kapağı kapatıldığında da bir tencere gibi kullanılabileceği anlatılıyordu: "Fırın tenceresi. Cağdaş şık ve kullanışlı... Pyrex marka kaplarda yemeğinizi pişerken gorebilirsiniz."


__________________