Lokumun tarihcesi

Lokumun Osmanlıca rahat ul-hulkum yani boğaz rahatlatan kelimesinden turediği rivayet edilir. 15. yuzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte ozellikle 17. yuzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları icinde yaygınlaşan lokum Avrupa'da bir İngiliz seyyah vasıtasıyla 'Turkish Delight' adıyla 18. yuzyılda tanınmaya başlamıştır. Lokumun ilk ureticilerinden sayılan Hacı Bekir Efendi 1777 senesinde Kastamonu'dan İstanbul'a ge-lerek Bahcekapı'da actığı ufak bir dukkÂnda lokum vb. gıda maddelerini uretmeye başlamıştır. İki asırdan bu yana lokum uretimini başarıyla gercekleştiren Hacı Bekir devrin padişahı tarafından da Nişan-ı Ali Osmanî ile taltif edilmiş ve sarayın şekercibaşısı olarak hizmet etmiştir. Daha onceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yuzyılda 'kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ile ozellikle nişastanın bulunup ulkeye getirilmesiyle yapımı ve lezzeti de değişmiştir. Gunumuzde Hacı Bekir Hafız Mustafa Cemilzade gibi yuzyılı aşkın bir suredir lokum ve şekerleme uzerine hizmet veren halen birkac yer mevcuttur.

__________________