Boğazici Universitesi’nin temelleri 1863 yılında bir eğitmen, mucit, teknisyen ve mimar olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tuccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından Birleşik Devletler sınırları dışındaki ilk Amerikan koleji olan Robert Kolej’in İstanbul’da kurulması ile atılmıştır.
Mr. Robert finansal yuku ustlenirken, Dr. Hamlin ise Birleşik Devletler'den kaynak sağlayarak Kolej'i kurma sorumluluğunu eline almıştır. Yeni kurulan Yonetim Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda, Kolej'in kapıları ırk, milliyet, din gozetilmeksizin onyargısızca ve ayrım yapılmadan tum oğrencilere acık olmasına, hicbir koşulda herhangi bir politik eğilim gostermemesine, hicbir politik duşunceye dahil olmamasına ve eğitim dilinin İngilizce olmasına karar verilmiştir.
Bağışlar ve yardımlarla finanse edilen Robert Kolej’in ilk binası Hamlin Hall’un inşaatı 1871 yılında tamamlanmıştır. Bugun Guney Kampus dediğimiz kampusteki tum tarihi binalar Birinci Dunya Savaşı'ndan once inşa edilmiş ve inşalarında kampuste bulunan ocaktan cıkarılan mavi kirectaşı kullanılmıştır.
Zaman zaman ciddi finansal kaynak sıkıntısı ceken Robert Kolej’in ekonomik durumu, 1930’lu yıllarda savaş oncesi Turkiye ekonomisinden ve Birleşik Devletler'deki ekonomik krizden oldukca etkilenmiştir. İkinci Dunya Savaşı’nda Turkiye’nin tarafsızlığını korumasına rağmen, savaş sona erene kadar pek cok problem cozumsuz kalmıştır. 1960’lara gelindiğinde Robert Akademi'nin bugun Guney Kampus olarak bilinen Hisar Kampusu'nu tamamen yuksekoğrenime bırakarak, Arnavutkoy'deki kampuse taşınması, oradaki Amerikan Kız Koleji ile karma bir eğitim kurumu oluşturacak şekilde birleşmesi duşunulmeye başlanmıştır.
Mart 1971'de donemin başkanı Dr. Everton, Robert Kolej'in uzerine herhangi bir kampus uzerinde bağımsız bir universitenin kurulması icin Turk hukumetini teşvik eden onergenin 26 Ocak 1971'de Yonetim Kurulu tarafından kabul edildiğini acıklamıştır. Calışmalar 1971 yazında sonuclandırılmıştır. Binaları, kutuphanesi, laboratuvarları, tum imkanları ve personeliyle 118 donumluk bugunun Guney Kampusu 10 Eylul 1971'de tamamen Turk hukumetinin uzerine gecmiştir. Boğazici Universitesi, yuz yıldan fazla Robert Kolej'in kampusu olarak kullanılan alana resmi olarak kurulmuştur.
Robert Kolej mezunu olan Prof. Dr. Aptullah Kuran, Universite'nin ilk rektoru olmuştur (1971-1979). Prof. Dr. Kuran'ın yerini once Prof. Dr. Semih Tezcan devralmış (1979-1981) daha sonra da Prof. Dr. Ergun Toğrol rektor olmuştur (1981-1992). 1992'de rektor secilen Prof. Dr. Ustun Erguder 2000 yılında gorevini Prof. Dr. Sabih Tansal'a bırakmıştır. 2004-2008 yılları arasında rektorluk gorevini Prof. Dr. Ayşe Soysal yurutmuştur. 2008’den beri Prof. Dr. Kadri Ozcaldıran Boğazici Universitesi Rektoru olarak gorev yapmaktadır.
kaynak:boğazici universitesi