Lidya’nın son kralı olan Karun M.O 560-540 yılları arasında Lidya’nın kralllığını yapan Karun zenginliği ve bolluğu ile un salmıştır. Lidyalılar parayı bularak tarihte bir cığır acmış ve adını tarihe yazdırmayı başarmıştır.Paktalos Deresi adı verilen dere kenarında bulunan altın rezervleri Lidya’yı zengin bir duruma getirmiştir.Bu buluş ilkcağ dunyasının altın cağıdır diyebiliriz.

Uşak’ta Gure koyu yakınlarında ilk hazine ortaya cıktı tabii ki bize ozgu şekilde; koyluler prensesin mucevherlerini tek tek cıkarıp aldılar ve yaklaşık 60-70 bin lira civarı bir ucrete hazineleri sattılar.İlginctir guvenlik onlemleri arttırılmadı ve aynı bolgede yine bir hırsızlık vakası daha gercekleşti,altın takı,gumuş kap gibi hazineler calınarak yine yuksek meblalara satıldı.

Soyguncular bir sure sonra yakalandı eserlerin bir kısmı Metropolitan muzesinde sergilendi. Kalan hazinelerin ise muzenin deposunda saklandığı cıkan haberler arasında… Karun’un 2500 yıl once yaşadığı topraklar Uşak’ın Gure Koyu,eserler geri alınabildi mi diye sordum ben de ilk olarak kendime bunu araştırması cok da uzun surmedi aslında eserler konusunda Metropolitan muzesine dava acılmış ve bu davayı kaybedeceğini anlayan muze eserleri ait olduğu yere Uşak Arkeoloji Muzesine iade etmiştir. Uşaktaki muzede yaklaşık 40 ila 50 bin eserin olduğu belirtiliyor ancak eserlerin bir kısmı muzenin bahcesinde sergileniyor orn:mezar taşları, mermerler, yazılı bloglar…

Ben de bir Uşak’lı olarak bu muzeyi bircok defa gezdim ve bu yuzden sizlerle paylaşmak istedim, eserlerin bahcede sergilenmesi cok da hoş değil aslında ancak bu konu uzerinde calışmaların olduğunu duydum ve muzenin geliştirilerek bu eserlerin de muze icine taşınacağını oğrendim. Cok ilginc bilgiler de var aslında eserlerin dışında eserleri haksızca calıp satanlar hakkında da…

Soygunculardan biri D.E isimli vatandaş Cezasını cekmek uzere hapse girip cıkmış ve koylulerin anlattığına ve Uşakta duyulanlara gore felc gecirmiş sancılı bir şekilde olmuş ve olduğunde cesedinin curumuş vaziyette olduğu Uşak halkı tarafından da bilinmektedir. Bu şahsın oğulları da cinayete kurban giderek,trafik kazası gecirerek can vermişlerdir. İkinci soyguncu eşinden ayrılmış,oğlu intihar ederek hayatına son vermiş ve koye donduğunde halinin harap olduğunu soylemekte koyluler. Bu bir tesaduf mu yoksa bir adalet mi bilinmez ancak haksız yere iş yapanların sonu hic de iyi olmadı. Karun Hazineleri Uşak Muzesinde sergileniyor gelip gormek gezmek isterseniz, hafta ici bu mumkun gayet guzel ve sizleri etkileyebilecek tarih kokan bir yer bahce konusunda goruşlerim ayrı ama gelip gormenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Kaynak