1960’lı yıllardan itibaren değişik universitelerde eğitimlerini tamamlayan ve gerek kamu gerekse ozel sektor kurum ve kuruluşlarında calışma hayatlarını surduren JEOLOJİ MUHENDİSLERİ, ilk olarak TMMOB-Maden Muhendisleri Odası bunyesinde orgutlenmeye başlamıştır.
Meslek alanındaki nicel ve nitel gelişmeler sonucu JEOLOJİ MUHENDİSİ unvanına sahip ve JEOLOJİ mesleğine yonelik uygulamalar yapmaya yetkili bir meslek orgutune duyulan gereksinim sonucu JEOLOJİ MUHENDİSLERİNİN tek yasal meslek orgutu olarak TMMOB Yasası gereğince 18 Mayıs 1974 tarihinde TMMOB Jeoloji Muhendisleri Odası kurulmuştur.
Jeoloji Muhendisleri Odası’nın kuruluş calışmalarının başlangıcı 1973 yılına kadar gitmektedir. İlk toplantı, 1973 yılı Haziran ayı icinde Turkiye Jeoloji Kurumu Kitaplık salonunda Selcuk Bayraktarın başkanlığında toplantı cağrısına uyarak gelen 33 kişi ile yapılmıştır. Anılan toplantıda, Kuruluş calışmalarını yurutmek icin her universiteden 2, yurt dışı universiteleri bitirenlerden ise 3 kişi olmak uzere toplam 15 kişilik bir Muteşebbis Heyet gorevlendirilmiştir. Muteşebbis Heyetin calışmaları o tarihlerde Turkiye Jeoloji Kurumu (TJK) Genel Sekreteri olan Sayın Selcuk BAYRAKTAR’ın başkanlığında yurutulmuştur.
KURUCU HEYET: Selcuk Bayraktar Başkan (TJK Genel Sekreteri) Uyeler: 1. Prof. Dr. Ekrem Goksu (Yurtdışı mezunu) 2. Doc. Dr. Gurol Ataman (Yurtdışı mezunu) 3. Doc. Dr. Suleyman Turkunal ( Yurtdışı mezunu) 4. Reşat Boğaz (İTU) 5. Turgut Oztaş (İTU) 6. İsmail Ozkaya (ODTU) 7. M. Tuna Tekeli (ODTU) 8. Aycan Topcuoğlu (KTU) 9. İsmet Ozgenc (KTU) 10. Kaler Sumerman (İUFF) 11. Orhan Dursunoğlu (İUFF) 12. Muzaffer Evirgen (HU) 13. Gurkan Yersel (HU) 14. Guven Ozhan (AUFF) 15. Yuksel Demirok (AUFF) Kuruluş calışmalarına TMMOB yasa ve yonetmeliklerinin incelenmesi ile başlanmış ve bu doğrultuda surdurulmuştur. Muteşebbis Heyet oncelikle, 6235 sayılı yasanın 17. ci maddesi gereği Jeoloji Muhendislerinin 20 yıldan beri kayıtlı bulunduğu Maden Muhendisleri Odası Yonetim Kurulu ile ortak bir toplantı yapmış ve Jeoloji Muhendisleri Odası’nın kuruluşu icin goruş birliğine varmışlardır. İncelemeler sonucu o tarihlerde, Maden Muhendisleri Odası’na kayıtlı 230 Jeoloji Muhendisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Kuruluş calışmalarının son aşamasında, Jeoloji Muhendislerinden istek dilekcesi toplanarak, 31 Ocak 1974 gunu 161 dilekce ile Maden Muhendisleri Odasına başvurulmuş; aynı başvuru, 19.2.1974 gunu ilk yapılacak Birlik Genel Kurul gundemine alınmak uzere TMMOB Yonetim Kurulu’na iletilmiştir.
Maden Muhendisleri Odasının XX. Genel Kurul’unda gundemin 9. maddesinde konu goruşulerek Odamızın kuruluşu icin bir temenni kararı alınmıştır.
“… Genel Kurul da MMO Yonetim Kurulu adına Murat TURAN, Muracaatın yasa ve yonetmelikler gereği yerinde ve normal olduğunu, kararın Odamızca değil TMMOB Genel Kurul’unda alınması gerektiğini savundu. Muracaat sahipleri adına soz alan jeoloji yuk. Muh. İsmet OZGENC (KTU), jeolojinin ayrı bir bilim dalı olduğunu, bağımsız bir bunyede demokratik hak ve ozgurluklerini daha iyi savunacakları inancında olduklarını belirtti. Yapılan diğer konuşmalardan sonra eski yonetim Kurulu’nun gerekli işlemleri yaptığı ve kararın TMMOB Genel Kurulu’na ait olacağı ifade edildi.”
TMMOB Yonetim Kurulu da, başvurumuzu incelemiş ve Oda kuruluş talebini olumlu karşılayarak; XIX. Birlik Genel Kurulunda bir sonuca varılması gerektiğini 163 nolu kararıyla belirtmiştir.
“Karar No 163- Halen Maden Muhendisleri Odası uyesi bulunan 230 Jeoloji Muhendisinden 161’inin, Jeoloji Muhendisleri Odası kurma yonundeki dilekceleri ve Muteşebbis Heyet adına Jeoloji Muhendisi Suleyman Turkunal’ın 21/2/1974 gunlu dilekceleri ve Maden Muhendisleri Odasının 10/4/1974 gun (DN-900) 282 sayılı yazılarında da belirlenen ve 20. Genel Kurullarında bu odanın kurulmasına ait Genel Kurul temennileri dikkate alınarak gelecek Genel Kurula “Jeoloji Muhendisleri Odası” kurulması onerisinin goturulmesine ve muteşebbis heyetin Oda Yonetmelik taslağını Genel Kurulda onaylamak uzere hazırlamasına ve bu hususun ilgililere duyurulmasına karar verilmiştir”,
TMMOB’nin 17-18 Mayıs 1974 tarihlerinde Ankara’da DSİ Konferans Salonunda toplanan 19. Genel Kurulunda sunulan calışma raporunda; Jeoloji Muhendisleri Odası kurulma konusu, şoyle yer almıştır:
“Coğunluğu Maden Muhendisleri Odamızın bunyesinde yer alan Jeoloji Muhendisleri bir Jeoloji Muhendisleri Odası kurmak uzere teşebbuse gecmişlerdir. 161 Jeoloji Muhendisi yazılı olarak TMMOB’ne başvurmuşlardır. Muteşebbis heyet adına Jeoloji Yuksek Muhendisi Suleyman Turkunal 21.02.1974 gunu Birliğe verdiği bir dilekceyle bu konu hakkında gerekli işlemin yapılmasını istemiştir. Maden Muhendisleri Odasından gelen 10.04.1974 gun ve (DN-900) 282 sayılı yazı ile de, bu konunun Maden Muhendisleri Odasının 20. Genel Kurulu’nda goruşulduğu ve eski Yonetim Kurulunun gerekli işlemleri yaptığı, kararın TMMOB Genel Kurulu tarafından verilebileceği ve Jeoloji Muhendislerinin ayrı bir oda kurmaları icin temenni kararı alındığı anlaşılmıştır.
Muteşebbis Heyetin gorevlendirdiği Gecici Yonetim Kurulu gerekli calışmaları yapmış ve hazırladıkları yonetmelik taslağını TMMOB’ne iletmiştir. Konuyu goruşen TMMOB Yonetim Kurulu, 163 sayılı kararıyla, Jeoloji Muhendisleri Odası kurulması yolundaki isteği olumlu karşılamıştır. 19. Genel Kurulun, bu isteği ve hazırlanan yonetmelik taslağını inceleyerek bir karara varması gerekmektedir.”
Konu, 18 Mayıs 1974 gunu Birlik Genel Kurulunda oluşturulan bir komisyonda incelenerek olumlu bir raporla Genel Kurula sunulmuştur. Komisyon raporunun takdimini, Maden Muhendisleri Odası’nın o donemdeki Sekreter Uyesi Sayın Murat TURAN’ın Jeoloji Muhendisleri Odası’nın kuruluşunu isteyen ve destekleyen bir konuşması izlemiştir. Oya sunulan isteğimiz, oybirliği ile kabul edilmiş ve TMMOB’ne bağlı 17. Oda olan JEOLOJİ MUHENDİSLERİ ODASI kurulmuştur.
19.05.1974 tarihinde yapılan toplantıda, Jeoloji Muhendisleri Odası’nın temsili organları oluşturulmuş ve gorev dağılımı gercekleştirilmiştir. Gecici Yonetim Kurulu calışmalarını, 1974 Temmuz ayına kadar Turkiye Jeoloji Kurumu binasında surdurmuştur. Bu tarihten sonraki calışmalar Maden Muhendisleri Odası ve bir sure de Mimarlar Odası mekanlarında surdurulmuş ve daha sonra Selanik Caddesinde iki odalı bir daireye taşınılmıştır.
KURULUŞ DONEMİNDE JEOLOJİ MUHENDİSLERİ ODASINDA GOREV ALAN UYELER
Yonetim Kurulu
Başkan : Suleyman TURKUNAL 2. Başkan : İsmet OZGENC Yazman Uye : Kaler SUMERMAN Sayman Uye : M. Tuna TEKELİ Uye : Reşat BOĞAZ Uye : Gurkan YERSEL Uye : Unal SUNDAL Yonetim Kurulu Danışmanı : Selcuk BAYRAKTAR
Denetleme Kurulu
İsmail OZKAYA
Ayhan ERLER
Tardu TUMER
TMMOB Yonetim Kurulu Gozlemci Uyeleri
İsmet OZGENC (Asıl)
Unal SUNDAL (Yedek)
Kaler SUMERMAN (Yedek)
Teknik Sorunlar Kurulu
Selcuk BAYRAKTAR (Başkan)
Gunay TUZCU
Yuksel ONEM