1981 Universite reformundan onceki yıllarda, Turk yuksekoğretim sistemi beş tur kurumdan oluşmaktaydı:
Universiteler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı akademiler, Bir kısmı diğer bakanlıklara, coğu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı iki yıllık meslek yuksekokulları ile konservatuvarlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı uc yıllık eğitim enstituleri, Mektupla oğretim yapan YAYKUR Yuksekoğretimin tum duzeyleri icin etkili ve koordineli bir merkezi plÂnlamanın olmaması, ozellikle de altmışlı ve yetmişli yıllarda yuksekoğretim kurumlarının sayısı, ceşidi ve oğrenci sayıları ile başka bir cok hususta gozlenen hızlı artış nedeniyle yukarıda belirtilen yuksekoğretim sistemi bir sure sonra başarısızlık ve yozlaşma işaretleri vermeye başlamıştır. Bunlara ek olarak 1960-80 arasında ortaya cıkan siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar, yuksekoğretimdeki kotuye gidişi daha da artırmıştır. Bu nedenle yetmişli yılların sonunda koklu bir reform kacınılmaz hale gelmiş ve sonunda 1981 reformu yururluğe konmuştur.


Yuksekoğretim, 1981’de cıkarılan 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile akademik, kurumsal ve idari yonden yeniden yapılanma surecine girmiştir. Bu kanunla ulkemizdeki tum yuksekoğretim kurumları Yuksekoğretim Kurulu (YOK) catısı altında toplanmış, akademiler universitelere, eğitim enstituleri eğitim fakultelerine donuşturulmuş ve konservatuvarlar ile meslek yuksekokulları universitelere bağlanmıştır. Boylece, soz konusu kanun hukumleri ve Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen gorev ve yetkiler cercevesinde ozerkliğe ve kamu tuzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yuksekoğretim Kurulu, tum yuksekoğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

Turk yuksekoğretim sistemi 1982 yılı itibarıyla yirmiyedi universite ile bunlara bağlı fakulte, enstitu, yuksekokul, konservatuvar ve yuksekokullarından oluşan birleşik bir yapıya donuşturulmuştur. Bu meyanda, YAYKUR’un işlevleri Anadolu Universitesi’ne devredilerek uzaktan oğretimin ulkemizde yaygınlaşması hızlandırılmıştır.

Anayasa’da yer alan hukumlere uygun olarak getirilen yeni yasal duzenleme ile kar amacı gutmeyen vakıfların ozel yuksekoğretim kurmalarına imkan sağlanmıştır.
KAynak
__________________