Ağlama Duvarı
(İbranice: HaKotel HaMa'aravi), Kudus'te bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan, Buyuk Tapınağın ayakta kalan Batı duvarıdır. Bu sebepten dolayı Batı Duvarı adıyla da bilinmektedir.
Tarihce
Suleyman peygamber tarafından Kudus'de yaptırılan ve MO. 588 yılında Babilliler tarafından yıkılan Birinci Tapınağın yerine, Yahudiler MO 537 yılında Babil'i yıkan Persliler'in izniyle 2. Tapınağı yaparlar. Bu tapınak da MS. 70 yılında Romalılar tarafından yıkılır ve icindeki değerli eşyalar yağmalanarak Roma'ya taşınır. Bu ikinci tapınağın batı duvarı sağlam kalır ve yahudilerce kutsal kabul edilir.
Osmanlılar şehri aldığında bu duvarın yıkık kısımlarını tamir ettirerek sağlamlaştırır.

AĞLAMA DUVARI
Kudus? e atanan bir Amerikalı gazeteci, Ağlama Duvarının onunden gelip gecerken, bir mûsevinin her gun duvarın onunde diz cokup dua ettiğini fark etmiş. Haftalarca ayni manzarayı gorunce dayanamamış ve sonunda adamla bir roportaj yapmaya karar vermiş.
Adamdan izin aldıktan sonra teybini acmış ve konuşmaya başlamış:
- ?isminiz..??
- ?David. Polonya Yahudisiyim. 65 yaşındayım. Smalla da bir manav dukkanım var. Evliyim, iki cocuğum Tel Aviv de bir cicek serasında calışıyorlar??
- ?Sizi her gun burada, Ağlama Duvarında, dua ederken goruyorum.?
- ?Evet, her sabah dukkanımı acmadan once buraya gelir, dunya barışı ve ulusların kardeşliği icin dua ederim? oğle tatilinde yine gelir; bu kez yeryuzundeki acıların ortadan kalkmas ve butun insanların refaha kavuşması icin dilekte bulunurum?
Akşam da eve donmeden once yine uğrar; bu kez iyi ve durust insanların esenliği icin dua ederim?
Cumartesi gunlerimin tamamını da burada geciririm, aynı şeyler icin dua ederek??
- ? Cok guzel?. Ne kadardır suruyor bu??
- ? İsrail kurulup da buraya goc ettiğimden bu yana? Yani 40 yıldan fazla oldu??
Gazeteci etkilenmiştir. Duygulu bir ses tonuyla sorar:
- ? 40 yıldır burada dua ediyorsunuz? Bunca yıl sonra nasıl bir duygu var icinizde? Nasıl hissediyorsunuz???
Yaşlı Mûsevi; umitsiz, bıkkın ve uzgun bir ifadeyle duvara bakar ve kırgın bir ifadeyle cevap verir:
- ? Bilmiyorum. Sanki duvara konuşuyormuşum gibi bir duygu var icimde??
Oysa yuce rabbimiz Siz bana dua edin, duanıza icabet edeyim? buyuruyor. işte islÂmiyetle diğer dinlerin arasındaki dua farkı.
Ya rabbi bizleri duası mustecap olanlardan ve verdiğin islÂm nimetinin kadrini bilenlerden eyle.