Bir gun İstanbul'daki başkumandanlıktan şu mealde (anlama gelen) bir telgraf aldı: "Adana'da Mareşal Liman Von Sanders'ten Yıldırım Orduları Kumandanlığı'nı tesellum etmek (teslim almak) uzere Adana'ya hareket ediniz."
Bu emir uzerine Mustafa Kemal; gece gunduz mesafe katederek otomobille Adana'ya geldi. Ve orada Liman Von Sanders'e mulaki oldu. Mustafa Kemal, Adana'ya muvasalat ettiği (vardığı) gunun oğle yemeği sonuna kadar Mareşal Liman Von Sanders'e misafir kaldı.
Yemekten sonra Mareşalin burosuna gectiler. Von Sanders yuksek askerliğin butun izzeti nefsiyle makamına oturdu. Ve karşısında yer almış olan Mustafa Kemal'e şu sozleri soyledi:
"- Cok bahtiyarım ki; bu muhim kuvvetin kumandasını sizin gibi; Arıburnu, ve Anafartalardan beri yakından tanıdığım bir yuksek Turk kumandanına bırakıyorum."
Mareşal bu sozleri soylerken ayağa kalktı. Gozleri yaşarmıştı.
Mustafa Kemal bu gozyaşlarına iştirak etmedi. O, kendisine tevdi olunan (verilen) kumandanlığın makamını işgal icin sandalyenin boşalmasına intizar ediyordu (boşalmasını gozluyordu).
Bunun farkına varan Mareşal, derhal yerini Mustafa Kemal'e terk etti. Şimdi Mustafa Kemal kumandanlık sandalyesinde, Liman Von Sanders de onun karşısındadır.
Mustafa Kemal, mareşala hitaben: "Musterih (rahat) olunuz. Sizde hicbir kusur ve kabahat duşunmuyorum. Kusur ve kabahatin buyuğu, sizi mensup olmadığınız bir milletin orduları başına getirenlerdedir. Şimdi siz belki feci akıbetlere ducar olacaksınız (uğrayacaksınız). Belki ben; yalnız ben değil, butun Turk milleti aynı akıbetlere uğrayacağız; fakat, ikimizin de musterih ve mu teselli olabileceğimiz (avunabileceğimiz) bir nokta vardır; o da felaketlerin musebbibi (sorumlusu), siz veya ben olmayışımızdır; mensup olduğumuz imparatorlukların başında ve idaresinde bulunanlardır" mutalaasında bulunduğu zaman Mustafa Kemal bir yıl evvel Sadrazam Talat Paşa'ya; devlet ve milletin felakete yuvarlanacağını bildirdiği raporunun tecellisini (gercek oluşunu) gordu. Ve o andan itibaren de, memleketin, milletin kurtuluş carelerine butun mevcudiyetiyle tevessul etti (girişti).
Kaynak: Ataturk’un Yaveri Cevat Abbas Gurer. (Cepheden Meclise Buyuk Onder İle 24 Yıl). Derleyen; Turgut Gurer. Yapım-C 1. Baskı, Ekim 2006, ISBN: 9944-5856-0-2. Sayfa:184-185