Ağız Ve Dişler
1. Ağız
Sindirim Kanalının Girişidir. Ağızdaki Olumsuzluklar Diş Sağlığının Bozulmasına Sindirimin Olumsuz Etkilenmesine Yol Acar. Ağızla Aldığımız Yiyecekler ciğneyip Tukurukle Karıştırılarak Yutulmaya Sindirime Hazır Hale Getirilirler. Aynı Zamanda Konuşmaya Yardım Eder. Tat Alma Organı Olan Dilin ciğneme, Yutma, Konuşma Gibi cok onemli Yan Gorevleri De Bulunmaktadır (3).
2. Dişler
Dişler Sindirim Sisteminin Başında Besinlerin Ufalanıp, Parcalanmasına, Koparılmasına Yardım Eder. Kendini cevreleyen Destek Dokuları Korur Ve Gelişmelerini Sağlar. Konuşmayı Ve Seslerin Doğru Bir şekilde cıkmasını Sağlar. Estetik Olarak Bir Butunluk Icerisindedir (5).
A. Kesici Dişler: Alt Ve ust cenedeki on Dişler “kesici Diş” Olarak Adlandırılır. ust cenede Genişliği 9-10 Mm Olanlar Orta Kesici; 6-7 Mm Olanlar Ise ust Yan Kesicilerdir. Alt, Orta Ve Yan Kesicilerin Genişlikleri Ise 6-7 Mm Arasındadır.
B. Kaninler (kopek Dişleri): “kopek Dişi” Ve “goz Dişi” Adı Da Verilen Kaninler Kesici Dişlerden Sonra Gelir, Alt Ve ust cenede Sağlı-sollu Birerden Dort Tanedir. Ucları Sivri Olup Koparmaya Yararlar.
C. Azı Dişleri: Kaninlerin Arkasında, Azı Dişleri Yer Alır. Yapı Olarak Birbirinden Farklı Olan Azı Dişleri Her Bir Yarım cenede, Iki Kucuk Azı, uc Tane De Buyuk Azı Olmak uzere Beş Tane Ve Bir cenede Toplam On Tanedir.
D. Akıl Dişleri-ucuncu Buyuk Azılar=yirmi Yan Dişleri: Diğer Dişlerden Farklı şekilleri Ve Kok Sayıları Vardır (5).
E. Sut Dişleri: cocuk Altı Aylıkken cıkmaya Başlar Ve 2.5 Yaşında Alt Ve ust cenede Onardan 20 Tane Olarak Tamamlanır. Sut Kesicileri Ve Sut Kaninleri Kalıcı Dişlere Gore Daha Kucuktur. Sut Azıları Da Kalıcı Azılara Gore Daha Kucuk Yapıdadır.
Sut Dişlerinin Gorevi Duzgun Beslenmesini Sağlamaktır. Ayrıca Konuşmanın Duzgun Gelişimi De Sut Dişlerinin Varlığına Bağlıdır.
Sut Dişlerinin cıkma Zamanı
Aşağıdaki Tabloda Hangi Dişin Kac Yaşında cıkacağı Belirtilmiştir. Bu Yaşlar Yaklaşık Rakamlardır. 1-1.5 Yıl once Veya Sonra Surmesi Gereken Diş Vakitsiz Surebilir Bazen De Gecikmeler Olabilir.
Dişlerin Surme Tablosu
Sut Dişleri Surme Duşme Kalıcı Dişler Surme
ı Orta Kesiciler
ıı Yan Kesiciler
ııı Yan Kesiciler
ıv Kaninler
V 1. Sut Azıları
2. Sut Azıları 6-12 Ay
6-12 Ay
18-24 Ay
12-18 Ay
24-30 Ay