Turkiye'yi kurtarmış, Turk milletine rehberlik etmiş ve Turk milletini ihya etoişolan Ataturk'un olumu hem Turk milleti, hem de Avrupa icin mevsimsiz ve pek acı bir kayıptır.
WİNSTON CHURCHİLL
--------------------------------------------------------------------------------
Asker-Devler adamı, cağımızın en buyuk liderlerinden biri idi. Kendisi, Turkiye'nin dunyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. Keza O, Turklere, bir milletin buyukluğunun temel taşını teşkil eden, kendine guvenme ve dayanım duygusunu vermiştir. Ben Ataturk'un sadık arkadaşlarından biri olarak buyuk iftihar duyuyorum.
General - DOUGLAS MC ARTHUR - Kasım 1963
--------------------------------------------------------------------------------
Ataturk yalnız Turk tarihinin buyuk bir siması değil, aynı zamanda bir buyuk adamıdır. O'nun yeni Turkiye'yi yaratan eseri, yuzyıllara intikal eden bir anıt olarak kalacaktır. Yunanistan Başbakanı -
GENERAAL METAKSAS
İnsanı teslim alıcı gozlerinde fevkalade bir onderlik gucu var. Kalın kaşları sakin durmaz. Yuksek, entellektuel zirveler kalkar ve şaşılacak derecede geniş alnında derin cizgiler oyacak bicimde catılır. Derisi acık renklidir, guneşten yanmıştır. Esmer değildir. Sacı sarımtrak kahverengidir. Ağzının temiz kesilmiş cizgileri ve cenesi kararlarının kesinliğini gosteriri. Tetiktir, hazırcevaptır, dikkati cekecek derecede zekidir.
Amerikalı Kadaın Gazeteci - GLAYDS BAKER
O; şahsi kazanc ve sohret peşinde koşan basit bir diktator değil, gelecek nesiller icin sağlam temeller atmaya uğraşan bir kahramandı.
WALTER L. WRİGHT JR.
Ataturk'un dış munasebetler konusu uzerindeki goruşlerini inceleyen bir kimse, fikirlerinin değeri ve ifade edildikleri zamanı aşan manaları karşısında daima hayrete duşer.
A.B.D. Buyukelcilerinden - AWRA M. WARREN
Buyuk Ataturk'un ufulunden dolayı teessurumuz o derece derin ve sonsuzdur ki, bunu ifade etmek icin kelime bulamıyorum. Cunku Ataturk, yalnız Turkiye'nin değil, butun şarkın Ata'sı idi.
Afganistan - VELİ HAN
Turkiye'yi son ziyareti sırasında Anıtkabir'in altın defterine şu sozleri yazmıştı. "Ataturk artık rahatca olebilirdi. -Mademki ışık parlamakta, alev yanmakta ve memleket ilerlemekte devam ediyor...
General DE GAULLE
Mustaf Kemal sosyalist değil, fakat goruluyor ki iyi bir teşkilatcı, yuksek anlayışlı, ilerici ve iyi duşunceli, akıllı bir lider. mustafa Kemal, soygunculara karşı bir Kurtuluş Savaşı veriyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranı ile birlikte alt edeceğine inanıyorum.
LENİN
Ben şimdiye kadar on beş hukumdar ve cumhurbaşkanı ile ozel ve resmi konuşmalar yatım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal'de buyuk bir ruh kudretinin esrarı var.(1922)
İngiliz Generali - SIR CHARLES TOWNSHEND
Ser, dayanıklı ve mucadeleci. Bence harika bir subay. Kelimenin tam manasıyla mukemmel bir yonetici.
Alman Generali - VON SONDERS
Fransa, kendisine pek cok dostluk belirtileri gostermiş olan bu buyuk adamın anısını daima canlı tutacaktır.
Fransız Başbakanı - EDOUARD DALADIER
Hayatının sonuna kadar ulusunun mutlak guvenliğiyle kurduğu devletin başında kalan muzaffer kumandanın kişiliği eşi gorulmemiş bir karekter orneğidir.
Eski İtalya Dışişleri Bakanı - COMTE CARLO SFORZA
Oyle zamanlar oldu ki, anılar icinde benim eşsiz nitelikte gorduklerimi duzeltti: "- Hayır... Ben bunda yanılmışım. Eğer şoyle duşunseydim ve yapsaydım sonucu daha eksiksiz olacaktı." dediği az değildi. Gercekcilik O'nun korkmadığı şeydi.
Eski Amerika Elcisi - General, CHARLES H. SHERRİLL
Turkler O'na cok haklı olarak Ataturk dediler ve kendilerini baba tanıdılar. Gercekten de O, ulusunu seven ve ulusu icin didinen bir baba olmuş ve yurdunu cok az bir zamanda veimmli, yaratıcı bir gelişmeye yonelmiştir.
Macar Meclis Başkanı - GYULA KORNİS
Ataturk tarihten hakiki dersler almış nadir buyuklerden biridir. Butun caba ve uğraşmaları yalnız kendi ulusu icindir.
Alman Tarihcisi - Prof. HERBERT MELZİG
Kuvvetli karekterli ve dunya ulusları arasında kendi ulusunun haklı durumu uzerinde kesin ve pratik goruşlu bir adam olarak O, hicbir zaman kişisel sohret ve yukselme peşinde koşmadı. Yurdunun cıkarları her şeyin ustunde tutan ve ulusu icin en faydalı sonuca varmaya calışan bu zat, gucunu damarlarına işlemiş gorev duygusundan alıyordu
İngiliz Yarbayı - A. RAWLİNSON
Ataturk, yeni Turkiye'yi kılıcı ile kurtarmış ve dehası ile duzene sokmuştur. O'nun yaratıcı ruhunun ve coşkun yurtseverliğinin harekete gecmediği hicbir alan yoktur.
Polonya - GAZETE POLSKA
Padişahların gosterişini, halifeliğin cekiciliğini umursamayıp bakışlarını, ordularının belkemiği olan Anadolu ciftcisine sevgiyle yoneltti.
İngiliz - TMES GAZETESİ
Ataturk'un askerlik tarafına hayret etmiyorum. Her meslekte deha sahibi insanlar vardır, buna şaşılmaz. Fakat İsvicre Medeni Kanununu kabul etmek ve Turkiye'de yururluğe koymak! Bu Âdeta dehanın da ustunde bir şey, Hukutan anlayan ve insan haklarına inanan biri sıfatıyla soyluyorum. İşte buna hayranım!
Fransız Milli Meclisi Başkanı - EDOUARD HERRİOT
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kültür
- Türkiye, Osmanlı ve Mustafa Kemal Atatürk
- Dunya'nın Ataturk İcin Dedikleri...