Colyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi); bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Konu başlıkları


1 Belirtileri 2 Tanı Yontemi 3 Tedavi Şekli 4 Ayrıca bakınız 5 Kaynak 6 Dış bağlantılar
Belirtileri

Kucuk cocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya cıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi cok değişik belirtilerle de kendini gosterir.
Colyak hastası olan kişiler buğdayda arpada cavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammul edememektedir.
Colyaklı hastalar gluten iceren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Ozellikle cok kucuk ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (duzleşir ve gorevini yapamaz hale gelir.)
Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan gecerek kan dolaşımı icine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.
Vucudun kendi bağışıklık sistemine zarar vermesinden dolayı colyak hastalığı oto-immun sistem rahatsızlığı olarak duşunulmektedir. Bununla birlikte, yiyeceklerin emilememesinden dolayı sindirim rahatsızlığı olarak da sınıflandırılabilmektedir.
Tanı Yontemi

Colyak hastalığının kesin tanısı ancak deneyimli bir gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir.
Colyak hastalığı genetik bir hastalıktır, yani ailevi kalıtım soz konusudur. Bazen hastalık bir ameliyat, cocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi ilk seferde de aktif olabilir.Hastalık yaşamının her hangi bolumunde ortaya cıkabilmektedir. Colyak kimi kişilerde cocukluk, kimilerinde ergenlik, kimilerinde ise orta yaş grubunda ortaya cıkabilmektedir
Tedavi Şekli

Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yontemi ise size uzman hekim tarafından onerilen gluten icermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten buğday, arpa, cavdar ve yulafta bulunduğu icin bu gıdalardan omur boyu uzak durmak gereklidir.
Colyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, borek, biskuvi ve benzeri cok sayıda gıdayı yememek durumundadır. Mısır unu, pirinc unu, soya unu, patates unu gibi maddeler gluten icermediği icin rahatca tuketilebilir. Colyak hastaları gluten unundan yememelidir
__________________