A Vitamini A vitamini, enfeksiyona karşı direnci arttırır, bazı kanser turune karşı koruyucu etkisi vardır. Cildin, tırnakların ve sacların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve diş etleri icin buyuk onem taşır. Yağda eriyen bu vitaminin bir kısmı cilt altındaki dokularda, bobrekte ve karaciğerde depolanır. Bedenin bu vitamini en iyi bicimde kullanabilmesi icin D vitaminine gereksinim vardır. Buvitamin cildin nemli kalmasını sağlar. İdrar yolları ve solunum enfeksiyonlarında bedenin direncini artırır. Gozlere, soğuk algınlığına ve oksuruğe yararlıdır. A vitamini eksikliği ciltkuruluğuna, cildin nasırlaşmasına veya pullanmasına, bobrek taşlarına, zayıf diş oluşumuna, kotu sindirime, sinuzite, kulak iltihabına ve gece korluğune neden olur. Bu vitamin en cok balıkyağında bulunur. Kadınların gunde 4 bin, erkeklerin 5 bin unite A vitaminine ihtiyacları vardır. Sık sık sut ve yumurtalı yiyecekler yiyen birisi A vitaminini yeterince ve hazır olarak almaktadır. Ayrıca kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuc, kereviz, marul, portakal, erik, domateste de A vitamini vardır. Gereğinden fazla alınmasının bir yararı olmadığı gibi tehlikeleri de vardır. 50 bin unitenin ustunde alındığında bulantı, kusma, başağrısı, iştahsızlık, gorme bozukluğu ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olur. D Vitamini Kalsiyum sindirimi icin gereklidir. İnsan vucudu yaşlandıkca bircok nedenlerden dolayı bedende D vitamini azalır. Aldığımız gunluk besinlerde D vitamini pek yoktur. Balık yağında D vitamini boldur. Kadın ve erkeklerde her gun alınması gereken en az doz 200 unitedir. Duzenli sut icenler ya da sut urunleri tuketenlerin yeterince D vitamini aldığı soylenebilir. Ayrıca vucut guneş ışınlarına maruz kaldığında, kendisi de D vitamini uretir. Yaşlılıkta kemiklerin zayıflamasına (osteoporoz) karşı, gunde 400 - 800 unite kadar D vitamini takviyesi alınması yararlı olmaktadır. Gunde bir litreden fazla sut icen ya da buna yakın sut urunu tuketen kişilerin ayrıca D vitamini almaları risk yaratabilir. Gunde 1000 uniteye kadar D vitamini alınması guvenli olarak nitelendirilirken, gunde 5 bin uniteden fazla alınınca bobrekler ve kalpte hasar riski doğabilir. E Vitamini Yağda eriyen bu vitaminin en onemli ozelliği A vitaminin vucutta korunmasıdır. Hucrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar. Cimlendirilmiş buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sutu, ceviz, marul, su teresi, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır ve yulafta bulunur. Kadınların her gun 12 unite, erkeklerin de 15 unite almaları gerekir. Kalp - damar hastalıkları, kanser ve katarakta karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Diğer ilaclarla birlikte kullanıdığında Parkinson hastalığında olumlu etkiler gosterdiği, kalp krizlerinde hasarın azaltılmasında yararlı olduğu ve yaşlılarda bağışıklığı arttırdığı ileri surulmektedir. Gunde bin uniteye kadar guvenli olduğu bilinmektedir K Vitamini Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Bir yerimizi kestiğimizde kan durmuyorsa beden K vitamininden yoksun demektir. Bu vitamin bağırsaktaki bakteriler aracılığıyla bedende oluşur. Soya fasulyesi yağı, fındık, ceviz, domates, havuc ve yeşil sebzelerde bulunur
__________________
Tıp / Biyoloji / Farmakoloji A D E K Vitaminler
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●57 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Tıp / Biyoloji / Farmakoloji A D E K Vitaminler