BESİNLERLE GUZELLEŞİN




Doğru beslenmeyle gercekten guzelleşebilir misiniz? Tabii ki evet. Ancak bu olay bugunden yarına gercekleşmez. Meyve ve sebze, et ve balık, hububat ve sut urunlerinden oluşan, doğal ve doğru bir karışımla vucudunuz daha direncli olur. Eğer boyle beslenirseniz birkac hafta sonra kendinizi daha iyi hissetmekle kalmayacak gormeniz de daha iyi olacak. Kısacası guzellik icten geliyor. Beslenme uzmanları hangi besinlerin en iyi guzellik faktoru olduğunu şoyle sıralıyorlar:

DUZGUN BİR CİLT

Her gun bir miktar ayciceği cekirdeği veya kabak cekirdeği yiyin. Bu cekirdekler esas halinde element olan cinko icerirler. Vucutta cinko eksikliği ise derinin daha cabuk buruşmasına yol acar. Ayrıca sabah ve akşam kivi yiyin. Bu meyvenin icerdiği C vitamini dolaşımı harekete gecirir ve bunun sonucu olarak deri daha iyi beslenir. Yumuşak bir cilt icin A vitamini de onemlidir. Bu vitamin balıkyağında fazla miktarda vardır. Uc ayda bir, iki haftalık bir kur yapın.

PARLAK GUR SAC

Haftada dort yumurta yiyin. Yumurtada saca parlaklık kazandıran bol miktarda kukurt vardır. Bol protein iceren besinler (et, balık, kumes hayvanları, peynir) salatayla birlikte yendiğinde sac gur olur. Cunku sacın yuzde 97'si protein maddesi olan keratinden oluşuyor.

PARLAK GOZLER

Haftada uc kere az bir miktar bitkisel yağla pişirdiğiniz havuc yiyin. Havuctaki A ve E vitaminleri gormeyi kuvvetlendirir, gozlere parlaklık kazandırırlar. Kepek, cavdar ekmekleri icerdikleri selen elementinden dolayı gozleri hastalık mikroplarından korur.

KUVVETLİ TIRNAKLAR

Her gun yoğurt yiyin. Yoğurtta tırnakların oluşumu icin onemli olan protein vardır. Toz jelatin de bu etkiyi fazlalaştırır. Kırılan tırnaklara karşı ceviz ve yer fıstığı yiyin. Her ikisi de tırnakları sertleştiren biotin icerir.

SAĞLIKLI DİŞLER

Gunde iki kere 150 gram yağsız peynir yiyin. Peynirdeki kalsiyum dişetini kuvvetlendirir, dişleri sağlamlaştırır. Ayrıca balık ve kumes hayvanları da dişlerin sağlam olması acısından onemlidir. Bunlarda dişleri sertleştiren fosfor vardır.

GERGİN GOĞUSLER

Gunde iki kere oğunler arasında bir bardak ananas suyu icin. Ananasın icerdiği bol miktardaki bromelain enzimi dokuları gerginleştirir. Sabahları kahvaltıdan once bir corba kaşığı bitkisel yağ, hucreleri zararlı maddelerden ve serbest radikallerden korur, sizi gencleştirir.

KAN GRUBUNA GORE BESLENME
Yapılan son araştırmalar kan gruplarıyla beslenme arasında bir ilişki olabileceğini ortaya koyuyor. Bir kan grubu icin kotu olan yiyecek başka bir kan grubu icin iyi olabiliyorlar. Araştırmacılar ayrıca nicin bazı insanların daha cabuk kilo aldıklarını da ortaya cıkarıyorlar. İşte kan grupları ve beslenme duzenleri:

0 GRUBU

Yemeniz gerekenler: Et, protein yonunden zengin yiyecekler.

Yememeniz gerekenler: Buğday ve diğer tahıllar.

Yapmanız gereken egzersizler: Herhangi bir aerobik programı.

Sağlık riskleri: Ulser, mafsal iltihabı.

A GRUBU

Yemeniz gerekenler: Sebzeler, karbonhidratlı yiyecekler.

Yememeniz gerekenler: Et ve yağ.

Yapmanız gereken egzersizler: Yuruyuş, yoga, meditasyon.

Sağlık riskleri: Kanser ve kalp krizi.

B GRUBU

Yemeniz gerekenler: Et, sebze ve sut urunleri.

Yememeniz gerekenler: Ozellikle yememeniz gereken yiyecek yok. Aşırıya kacmamak şartıyla her şeyi yiyebilirsiniz.

Yapmanız gereken egzersizler: Yuzme ve yuruyuş.

Sağlık riskleri: Sinirsel rahatsızlıklar.

AB GRUBU

Yemeniz gerekenler: A ve B gruplarındaki yiyecekler sizin icin de gecerlidir.

Yememeniz gerekenler: A ve B gruplarındaki yiyecekler.

Yapmanız gereken egzersizler: Rahatlatıcı, gevşetici hareketler.

Sağlık riskleri: Bağışıklık sisteminiz cok guclu.

Avrupalı bilim adamlarının ortaklaşa gercekleştirdikleri bir araştırmaya gore pişmiş sebzeler kalp hastalıkları ve kansere karşı korunmada ciğ sebzeye oranla cok daha etkili oluyor. Pişirme bitki hucrelerini yumuşatarak karotenoidlerin, yani doku bozukluklarına karşı etkili olan ve hucre plaklarının atardamarlarda toplanmasını engelleyen antioksidanların, bağırsaklarda daha iyi emilmesine olanak tanıyor. Norwich Besin Araştrma Enstitusu uzmanlarından Sue Southonduz ciğ havucta karotenoidlerin emilme oranının yaklaşık yuzde 3 ya da 4 olduğuna, ancak sebzenin haşlanıp ezilmesi durumunda bu oranın dort beş kat arttığına dikkat cekiyor Karotenoidlerin bedene aktarılmasında karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin, cevresi sert bir duvarla ortulu hucrelere sahip olan havuz turu besinlerde olduğu gibi ozellikle besinin yapısından kaynaklandığına parmak basan Southon bu soruna getirilecek en iyi cozumun sebzeyi pişirmek olduğunu belirtiyor

Havucun icerdiği en onemli karotenoidin, ıspanak ve brokoli gibiyeşil sebzelerde de bol miktarda bulunan karoten olduğu belirtiliyor. Sağlığa yararlı etkileri olan oteki karotenoidler arasında sarı ve yeşil sebzelerde bulunan "lutein" ile domates ve karpuzun ozunu oluşturan "likopen" gibi maddeler de yer alıyor.
İngiltere, Hollanda, İspanya, İrlanda ve Fransa'dan bilim adamlarının katılımıyla oluşan ekip pişmiş ya da işlemden gecirilmiş belli miktarda sebzelerden elde edilen kesim karoteniod oranını belirlemeye calışıyor. Boylece bedenin gereksindiği gunluk karotenoid miktarı da belirlenmiş olacak.
Soz konusu araştırmanın temelini Toronto Universitesi'nden Venket Rao ve ekibinin 1997 yılında elde ettiği, domates salca ve puresinin likopen acısından ciğ domatese kıyasla cok daha zengin olduğu yonundeki bulgular oluşturuyor. Araştırma genelde insanların, pişmiş, ciğ, pure, dondurulmuş ya da konserve olsun, daha cok sebze ve meyve yemeleri gerektiğini, karotenoid ve E vitamini gibi maddelerin ilac yerine doğrudan besinlerden alınmasının daha yararlı olduğunu ortaya koyuyor.


__________________