Uşak Şeker Fabrikası’nın kurucularından Nuri (Şeker)1 Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Uşak gezisini şoyle anlatır:

“Merasime iştirak etmek uzere Ankara’dan hukumet başkanımızın hanımları da gelmişti. O zaman Gazi’miz de bir Uşaklı hemşerimiz olan, Latife Hanım’la evli bulunuyordu. O da hanımını birlikte getirmişti. Turk Milletini yeni bir devreye ulaştıran bu tarihi yerde, torenden sonra uygun bir zamanda, hemen Gazi Paşa’nın yanına sokuldum. Turkiye’de bir şeker fabrikası kurabilmek icin gerekli ve ihtiyac gorduğum calışmamdan kısaca kendisine bahsettim.

Beni buyuk bir dikkatle dinledi. Şeker fabrikası kurma fikir ve uğraşıma onun bu derece yakın bir ilgi gostereceğini asla aklıma getirmemiştim. Kendisine bono satılarak kurulacak fabrikaya hissedar olmasını istediğimi soyleyince elini cuzdanına attı. Yanında para olmadığını gorunce, her zaman olduğu gibi o sırada da yanında bulunan başbakan İsmet Paşa’ya donerek:

-‘Bir miktar hisse senedi alınız’ dedi. O zaman işin ciddiyetini pekiyi anlamamış olacak ki, İsmet Paşa, 10 lira vererek ancak beş tane hisse senedi aldı. Bu hal beni cok duşundurmuş ve hatta umitsizliğe duşurmuştu. Fakat bu ve buna benzer bircok sıkıntıların kamcıladığı ruhum gercekten nasırlaşmıştı. Artık klasik olaylar bende hicbir tesir yapmıyordu.

Daha sonra, trende bulunan Uşaklı hemşerimiz ve buyuk kurtarıcımızın eşi Latife Hanım’ı gormeye gittim. Giriştiğim işler konusunda onu da aydınlattıktan sonra, bilhassa bir Uşaklı olarak, ona da, bir miktar hisse senedi alması icin ricada bulundum.

-‘Yanımda para bulundurmuyorum’ diyerek, yataklı vagonun aşcısından aldığı elli lira ile 25 bono satın aldı. Bunun uzerine Latife Hanım’a yarı şaka yarı ciddi olarak:

-‘Gazi Paşa’nın da yanında para yoktu. Ekmek elden su golden gecinip gidiyorsunuz galiba’” dedim.2

1 Nuri Şeker, Uşak Şeker Fabrikası kurucularından.

2 Erhan Aktaş, Ataturk ve Uşak, İstanbul 1981, s. 106–108

Kaynak: Ataturk ve Unutulmaz Anıları, Ahmet Gurel, Bulent Turker, Nisan 2009