Babam Ali Rıza Efendi kereste tuccarlığı yaptığı icin, Selanik dışında calışıyormuş. O zamanlar anneme Uftade adında siyahi bir kadını yardımcı olarak tutmuş. Daha sonra ben dunyaya gelmişim. İki ay sonra Uftade'nin bir yeğeni doğmuş. Adını Halit koymuşlar. Yaşımız gelince bizi Mahalle Mektebi'ne yazdırdılar ama ben bir sure sonra oradan ayrılıp Şemsi Efendi Okulu'na geciş yaptım. ( O zamanın ilkokulu ) Halit ise, Mahalle Mektebi'ne devam etti.
Boylece aradan birkac yıl gecti. Bir gun Halit yanıma gelerek, efendi ve kole kelimelerinin anlamını sordu. Ben, insanların kole olarak kullanılamayacağını ve her insanın bir başkasının değil, sadece kendisinin efendisi olabileceğini soyledim.
Bunun uzerine Halit, sen gel bunları arkadaşlara anlat. Tenim siyah olduğu icin, kendilerinin efendi, benim ise, kole olduğumu soyluyorlar, dedi.
Hangi arkadaşların Halit, sınıf arkadaşların mı? diye sordum.
Evet, sınıf arkadaşlarım, dedi.
Bak Halit, dedim, yarın bizim oğretmen izinli, okula gitmeyeceğim. Sınıfınıza gelir arkadaşlarınla konuşurum. Olur mu?
Halit, olur, dedi.
Ertesi gun Mahalle Mektebi'ne gittiğimde Halit'in ikinci dersten sonra ortadan kaybolduğunu oğrendim. Cok aradık Halit'i bulamadık. Ancak akşamustu eve geldi. Anlattığına gore, kole olmasını ve her dediklerini yapmasını isteyen arkadaşlarından kurtulmak icin, mektepten kacmış ve Selanik dışına cıkmış. Daha sonra benim dediklerimi hatırlamış ve kendisinin efendisi olduğu icin, geri gelmiş.
Halit'e arkadaşlarıyla konuştuğumu ve efendi, kole gibisinden iki kelimeyi bir daha kullanmayacakları sozunu aldığımı soyledim.
Halit bir daha Mahalle Mektebi'ne gitmedi. Annesi onu Şemsi Efendi'nin laik okuluna yazdırdı. Halit bizim sınıfa geldi. Fikirler ve duşunceler hur, kelepce yok. Herkes kendi fikrinin efendisi, kole yok.
Aradan gunler gectikce Halit bir acıldı. Durgun, duşunceli Halit gitti, neşeli, hareketli Halit geldi. Derslerine cok calıştı. Mahalle Mektebi'ne giderken sınıfın en tembeli Halit, Şemsi Efendi Okulu'nda sınıfın calışkanları arasına girmeyi başardı.
biriz.biz
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Türkiye, Osmanlı, Atatürk
- Ataturk'un cocukluk anısı: Arkadaşım halit