ş goruşmelerin en kritik konusu maaş. İş goruşmelerinde erken bir noktada rakam telaffuz etmek gercekten tehlikeli. Peki maaş beklentiniz sorulduğunda nasıl bir cevap vermelisiniz? İşte uzmanların tavsiyeleri...

İŞ GORUŞMELERİNİN SAKINCALI KONUSU: MAAŞ BEKLENTİNİZ!

Eş,dost, arkadaş cevremden bu aralar en sık gelen soru şu:

"İş goruşmem var, maaş beklentimin ne kadar olduğunu sorduklarında ne cevap vereceğim?" Goruşmeler artık iş teklifi/pazarlık noktasına gelmemişse henuz, bu soruyu geciştirmelerini, mumkun mertebe net bir rakam vermekten kacınmalarını tavsiye ediyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi mulakatlarda tecrubeli olanlar tatmin olmuyor yine de. Cunku biliyorlar ki karşılarında ’kurt bir İK’cı varsa soruyu geciştirmelerine izin vermeyecek, ağızlarından illa bir rakam almak icin diretecek. Cok sıkışırlarsa en son calıştıkları ya da mevcut işlerinde ne kadar aldıklarını soylemelerini salık versem de, bunun iyi bir taktik olduğundan emin değilim.

İş goruşmelerinde erken bir noktada rakam telaffuz etmek gercekten de tehlikeli. Cunku soz konusu iş icin şirketin kafasında (orneğin) 80 bin TL varsa ve sizin ağzınızdan 100 bin rakamı cıkıyorsa mulakatcı, derhal işin sizi mutlu etmeyeceği kanısına varabilir. Veya 100 bin TL’lik paketi olan bir iş goruşmesinde sizin 75 bin kazandığınız ortaya cıkarsa ’ucuz lokma’ olduğunuz sanılabilir. Peki o halde mutlaka gelecek ve cevap almak icin ısrar edilecek bu soru karşısında ne yapmak gerekiyor? Benim icin de muamma olan bu konuda forbes.com guzel bir derleme yapmış. İşinize yarayacağını duşunduğum kısımlarını paylaşayım... Web uzerinden kabul edilen iş başvurularında, eğer sistem maaş beklentisi kutucuğunu doldurmadan gecmenize izin vermiyorsa ’0’ ya da ’10’ gibi anlamsız rakamlarla burayı gecmenin işe yaradığını soyluyor kariyer kocları. E-mail/fax gibi yollarla yapılan başvurularda bir rakam vermeniz istendiğinde, "ucretlendirme konularını yuz yuze konuşalım isterseniz" turunde bir geciştirme ifadesinin uygun olduğu duşunuluyor. Telefonda ya da karşılıklı goruşme sırasında ise "bu işle gercekten cok ilgileniyorum, iki taraf icin de kabul edilir bir rakamda buluşacağımızdan eminim" turu bir cumle işe yarayabilir. Bir başka taktik de, soruyu mulakatcıya geri atmak olabilir: "Bu pozisyonun ne tur bir maaş paketi olduğuna dair bana biraz bilgi verebilir misiniz?" Bir diğer tavsiye de, iş goruşmesi yaptığınız pozisyon icin kac adayları daha olduğu ve bu rekabetteki durumunuz hakkında bilgi vermelerini rica ederek karşı tarafı şaşırtmayı denemeniz. Uc kişiyle daha goruştuklerini oğrenirseniz mesela, onların karşısında ne kadar şansınız olduğunu sorgulayabilir, mulakatcının gozundeki pozitif ve negatif yanlarınızı oğrenmeye calışabilirsiniz. Uzmanlara gore mulakatcılar, bu tip sorular karşısında oldukca şaşırıyor ama yine de (genelde) cevaplamaya calışıyorlar. Ve cevaplamaya calıştıklarında da eşit duzeyde biriyle konuştukları hissine kapılıyorlar ki bu durum işe alım kararı vermelerinde olumlu etki ediyor. Ucret beklentiniz konusundaki sorulara verilebilecek birkac yaratıcı cevap da şoyle:

1. Bu soruyu cevaplamadan once sizin beklentilerinizi, işin gereklerini ve organizasyonun icindeki yerimi daha iyi anlamam gerekiyor.
2. Tecrubemle orantılı bir maaş beklerim.
3. Bu pozisyona katacağım değer ve beceri setini netleştirmek benim icin cok onemli. Bunlar uzerinden ilerledikce tatminkar bir paket uzerinde anlaşacağımızdan eminim.
4. Pozisyonun gerektirdiği yetkinlik ve tecrube skalasını anladığımı sanıyorum. Ve bunun en ust seviyesinde değer katabileceğimi duşunuyorum.
5. Burada para en onemli konu değil benim icin. Odağım daha cok işin gereklerinde, kurum kulturunde ve kendimi iyi hissedeceğim, başarılı olacağım en doğru işi bulmakta. Bunlardan sonra iki taraf icin de kabul edilebilir bir noktada buluşacağımızdan eminim. Bunlar ve benzeri ifadelerle maaş konusundaki ilk ’atağı’ savuşturduktan sonra hedef şirket ve mulakatcıyla biraz daha yol kat etmek gerekiyor tabi. Bu yolun sonunda yine ’ucret soruları’ var elbet. Artık soz konusu işin ucret paketi/skalası hakkında fikir edindiğiniz veya iş teklifi aldığınız/ almak uzere olduğunuz bir noktaya geldiğinizde ise tavsiyem, rakam telaffuz eden taraf olmanız. Cunku buna da ’capa etkisi’ deniyor ve rakamı ilk telaffuz eden, konuşmanın da tonunu belirlemiş oluyor.