Eskiden yalnızca ucak govdelerinin aerodinamik bicimlerinin denetiminde kullanılan hava tunellerinden,gunumuzde hem mermilerin ve kara-demiryolu taşıtlarının bicimlerinin belirlenmesinde,hem de yuksek yapıların,koprulerin guc iletim hatlarının ve radar tarayıcılarının ruzgÂr yukleri ile gazların guvenlikle boşaltılması icin,yuksek binaların cevresinde oluşan ruzgÂr girdaplarının incelenmesi icin,karayollarının bulunduğu bolgelere yağan karın ne bicimde biriktiğinin araştırılması icin yapılan deneyler sayılabilir.
Konu başlıkları
1 Tarihce 2 Tipleri 2.1 Hızlarına gore 2.2 Cevrim tipine gore
Tarihce
19. yuzyıldaki ucma sevdalıları basit bir pervane sitemiyle calışan kare kesitli her iki ucu acık bir dikdortgenler prizması olarak yapmışlardır. Ancak daha sonraları bu tur bir sistemin icinden gecen havanın doğrusallığında (lineerliğinde) sorunlar yarattığı anlaşılmış ve bu durum onları başka arayışlara yonlendirmiştir.

Alman ruzgÂr tuneli.1935
İngiliz bilim adamı Francis Herbert Wenham, bir seri insansız başarısız planor imal etme teşebbusunde bulunmuş. Calışmaları esnasında, kuş kanadı benzeri bir kanattaki taşımanın coğunun kanadın onunde oluştuğunu bulmuştur. Bunu daha da ileri goturmuş ve ince kanatların bircok kişinin iddiasının aksine yarasa kanadı tipi kanatlardan daha iyi olduğunu, cunku bu tur ince kanatların ağırlıklarına oranla daha cok hucum kenarları olduğunu farketmiştir. Gunumuzde bu olcum, kanadın acıklık oranı olarak bilinmektedir. 1866'da bu calışmasını o sıralarda yeni oluşmaya başlamış olan İngiltere Kraliyet Havacılık Topluluğuna sunmuş, ve calışmasını kanıtlamak icin, 1871 yılında, dunyanın ilk ruzgÂr tunelini inşa etmeye karar vermiştir.
Tipleri
Hızlarına gore
Sesaltı hızlar icin ruzgÂr tuneli Sesustu hızlar icin ruzgÂr tuneli Cevrim tipine gore
Kapalı ruzgÂr tunelleri Acık ruzgÂr tunelleri
__________________