Orman alanlarının saptanması, ağaclandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yuruten kişidir. Muhendislik fakultelerindeki ilgili bolumden 4 yıllık bir eğitim sonucu lisans alan kişiler "Orman Muhendisi" olarak tanımlanır.

Orman muhendislerinin faaliyet konuları şunlardır:

1. Devlet ormanlarında, Hazine arazilerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerde, gercek ve tuzel kişilere ait arazilerde ormanları doğal ve yapay olarak kurmak.
2. Mevcut olan ormanlar dahil, ormanların bakımı ve iyileştirilmesi, bozuk ormanların imar ve ıslahını yapmak.
3. Enerji ormanları tesis ve bakımını yapmak.
4. Orman ağac, ağaccık ve florasına ait tohum uretimi ile aşılama faaliyetlerini yurutmek.
5. Orman ağac ve ağaccıklarına ait tohum ve ağac ıslah faaliyetlerini yurutmek.
6. Orman fidanlıkları kurma, yonetme, işletme, orman fidanı ve bitkisi nakli, standardizasyonu ve sertifikalandırılması faaliyetlerini yurutmek.
7. Ağaclandırma, erozyonla mucadele, sel ve cığ kontrolu, havza amenajmanı, entegre havza ıslahı ve kırsal kalkınma plÂnlama, projelendirme ve uygulama calışmaları yapmak.
8. Orman ici, kenarı ve orman ust sınırı meraların sınırlarının belirlenmesi, ıslahı, korunması, plÂnlanması calışmalarını yapmak.
9. Orman topraklarının etudu, analizi, ıslahı ve bonitet belirlemesi, yetişme ortamı analizi, envanteri ve mevcut haritalar uzerinde işaretleme calışmalarını yapmak.
10. Orman alanlarında av ve yaban hayvanlarının coğaltılması, envanter calışmaları ile orman ekosistemleriyle doğrudan ya da dolaylı habitat bağlantısı olan yaban hayvanlarına ilişkin olarak avlak, koruma alanı ve rezerv alanı tefriki, plÂnlaması, tesisi, yonetimi işlerini yapmak.
11. Orman ici su kaynaklarının geliştirilmesi, etut, envanter, plÂnlama ve projelendirme calışmalarını yapmak.
12. Millî parklar, orman ici dinlenme ve mesire yerleri ile orman ici rekreasyon alanlarının tespit, tefrik, envanter ve duzenlenmesi, rekreasyon yonetimi ve işletmeciliği, uzun devreli gelişme plÂnı calışmaları, ağac roleve plÂnları yapmak.
13. Peyzaj plÂnlarına uygun uygulamalar yapmak.
14. Orman kaynakları plÂnlaması, orman sınırlaması, arazinin yorumlanması ve mulkiyet calışmaları yapmak, uydu goruntuleri ve hava fotoğraflarını ormancılık amacları doğrultusunda yorumlamak ve mevcut haritalar uzerine işlemek.
15. Orman yangınları ve zararlılarıyla mucadele, orman yolları ile orman yangın emniyet yolu ve şeritleri plÂnlamasını, etudunu, yapımını, bakımını ve kontrolunu yapmak.
16. Orman ekosistemleri, orman gen ve biyosfer rezervleri ile biyotop alanlarının kurulması, orman ağac, ağaccık ve florasına ait gen koruma alanlarının plÂnlanması, kurulması ve yonetilmesi işlerini yapmak.
17. Kent ormancılığı calışmaları, orman cevre duzenlemesi, orman alanlarında cevresel etki değerlendirmesi faaliyetlerini yapmak.
18. Orman ekosistemlerine ait flora ve faunayla ilgili iş ve işlemleri yapmak.
19. Orman ve ormancılıkla ilgili yukarıdaki işlere benzer iş ve hizmetleri yapmak.
__________________