Henry Ford’un montaj hattını icat etmesinden sonra otomobil uretim sisteminde 20. yuzyılın sonlarına kadar belirgin bir değişiklik olmadı fakat 1980’lerde proses belirgin bir değişikliğe uğradı ve insanların uzun yıllardır yaptıkları işleri artık robotlar devralıyordu.
Sektordeki Onemi
Robotlar başlangıcta hassas kaynak işlerini ve insanların sıkıcı, monoton bulduğu ve iş kazası riski olan tekrarlı işleri devraldılar. Robotları kullanarak kaynak yapılması, tehlikeli nesnelerin taşınması ve parcaların yerleştirilmesi ureticilere istikrarlı ve asgari iş kazasını iceren bir uretim ortamı sağladı. Gunumuzde robotların 50%’si otomobil imalatında kullanılmaktadır.
Fonksiyon
Robot ile bir iş yapabilmek icin robot sistemlerine ozgu programlama dilleri kullanılarak hazırlanan robot programı robotun bilgisayar kontrol unitesine kurulur. Bu program bir takım geometrik ve dikkatlice işlem sureleri ayarlanmış, robotun neyi nereye ne zaman koyacağı, parcayı nasıl dondureceği ve nereye nasıl kaynak yapacağı gibi hassas talimatları icerir. Robotlar kendi başlarına bir şey duşunemez veya yapamazlar tamamen insanların vermiş olduğu talimatlara gore işlerini yaparlar. Robotlar zorlu şartlarda calışabileceği gibi insanlarla beraber, insanlara yardımcı olabilecek işlerde de calışabilirler. Orneğin; robot otomobili dondurerek operatorun normalde uzanamayacağı konumdaki parcalara ulaşmasını sağlar.
Calışma Alanları
Bir cok robot tek manipulatore (kol) ve bilgisayar kontrol unitesiyle bilim kurgu filmlerindeki robotlara hic de benzememektedir. Robotlar uzerine takılan ekipmanlara gore farkı gorevlerde kullanılmaktadır. Ornek olarak, otomobilin on camını yerleştiren robot vakumlu ekipman sayesinde puruzsuz camı sıkıca kavrayıp taşıyabildiği gibi kaynak ekipmanıyla donatılmış bir robot arc kaynağıyla iki metal parcayı birleştirebilir.
Robotların Avantajları
Robotlar otomasyon alt yapılı imatlar icin adeta bir lutuftur. Belirgin bir şekilde tekrarlı gerilimden kaynaklananlar da dahil iş kazalarını ve buyuk zararlara sebep olabilecek kucuk aksilikleri azaltır. Ek olarak, robotlar insanın yapabileceğinden daha duşuk maliyetlerde kararlı urunlerin uretilmesini sağlar. 1970’lerde Amerikalı ureticiler araclardaki duşuk kalite ve kotu muhendislikten dolayı suclanıyorlardı. Gunumuzde insanlar yerine robot destekli otomasyonlarla donatılmış otomobil uretim hatları, aracların cok daha kararlı kaynak prosesiyle, yakın toleranslarda ve hassas muhendislikle uretilmesine imkan sağlamaktadır.
Sonuc olarak robotlar işcilik maliyetlerini duşurur: Hastalanmazlar, grev yapmazlar, yavaş calışmazlar ve insanlardan kaynaklanan diğer problemlere yol acmazlar. Robotlar gece gunduz asgari insan yonetiminde calışabilirler fakat işletmeler robot yatırımı yapmadan once mevcut şartlarda prosesi iyileştirme uzerinde calışmalı ve robot yatırımını en son duşunmelidir. Cunku robot yatırımı işletmelere ciddi yatırım getirebileceği gibi mevcut durumda bu işi yapmak robota gore daha az maliyetli veya verimli olabilir. Ozellikle yapılan iyileştirmeler neticesinde kapasite yetmezliği, kalite problemi, hassas işcilik ihtiyacı gerekiyor ve robot yatırımı ile cozulebiliyorsa duşunulebilir. Şu anda Toyota robot hatlarında insanla yapmanın verimli olduğu prosesleri insanların calışacağı şekilde donuşturmek uzere bir proje uzerinde calışmaktadır.
Potansiyel
Gunumuzde işletmeler otomasyona buyuk onem veriyor olsa da insana ihtiyac her zaman olacaktır. Ozellikle buyuk robot kollarının erişemediği gibi alanlarda insanlar hala calışmaktadır. Robot teknolojisindeki yeni gelişmeler surdukce muhtemelen insanlara belirli konumlarda ihtiyac surecektir ve bu ihtiyac otomobil ile ilgili değil sadece robotların kendisiyle ilgili olan işler icin (programlama, bakım, vs.) olacaktır.
kaynak
__________________
Mühendislik / Mimarlık / Peyzaj Otomobil Uretimi ve Robot Teknolojisi
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Mühendislik / Mimarlık / Peyzaj Otomobil Uretimi ve Robot Teknolojisi