TURK DİLİ VE EDEBİYATI OĞRETMENLİĞİ

Orta oğretim kurumlarında oğrencilere Turkceyi doğru kullanabilme, kendini sozlu ve yazılı olarak ifade edebilme, okuduğunu anlama, anladığını Turkcenin imkÂnlarından yararlanarak anlatma gibi becerileri kazandırmak amacıyla eğitim ve oğretim yapan kişidir

Gorevleri;
-MEB tarafından hazırlanan programlar cercevesinde alanı ile ilgili bilgi ,beceri ve tutumları kazandırmak,
-Oğrencileri değerlendirmek, onların başarılarını arttırmak icin onlemler almak,
-Uygun oğrenme ve oğretme ortamı hazırlamak,
-Turk Dili ve Edebiyatı alanındaki gelişmeleri izlemek, bunları alanına yansıtmak

Dil ve edebiyat programında okumak isteyen bir oğrencinin;
-Ust duzeyde sozel duşunme gucune sahip, duşuncelerini soz ve yazı ile etkileyici bir bicimde ifade edebilme yeteneğine sahip olmak,
-Okumayı sevmek, okuduklarını cozumleyip sentezler oluşturabilmek,
-Guclu bir belleğe sahip olmak,
-Okumayı yazmayı ve edebiyatı sevmek,
-Diller ve kulturler oğretimine ilgi duymak,
-Turk dili ve edebiyatlarını tarihî derinliği, bugunku durumları, uluslar arası ilişkileri vb yonlerinden incelemeye ilgi duymak

Calışma ortamları;
Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmeni ve Turkce Oğretmeni okulda ve dershanelerde gorev yaparlar Sınıfta ders vermenin yanı sıra okuldaki sosyal faaliyetleri yurutmek (tiyatro, şiir dinletisi, munazara calışmaları yapmak; okul, sınıf gazeteleri veya dergi cıkarmak; pano, duvar gazetesi hazırlamak; belirli gun ve haftalar ile ilgili programlar hazırlamak; şiir, kompozisyon yarışmaları duzenlemek; değerlendirme komisyonlarında gorev almak) gibi sorumlulukları iş yukunu artırmaktadır

İş bulma İmkanları;
Turk Dili ve Edebiyatı bolumu mezunları “filolog” unvanı ile resmî ve ozel kurumlarda araştırmacı, alan uzmanı olarak gorev yapabilirler Kutuphane, arşiv vb kuruluşlarda, ozel araştırma merkezlerinde, vakıflarda, muzelerde, Kultur ve TurizmBakanlığı’nda araştırmacı olarak, mastır ve doktora programını tamamlayanlar universitelerde oğretim elemanı olarak calışabilirler Turk Dili ve Edebiyatı oğretmenliğini bitirenler ise resmî ve ozel okullarda ve dershanelerde oğretmen olarak gorev yapabilirler Ozel yeteneği olanlar gazete ve dergilerde
yazarlık ve editorluk yapabilirler

Eğitim imkanları;
Turk Dili ve Edebiyatı bolumune girebilmek icin OSYM’nin yaptığı sınavda yeterli sozel (soz) puanı almak gerekir Turk Dili ve Edebiyatı oğretmenliği bolumunde eğitim suresi 5 yıl olup, son sınıfta okullarda uygulama amacıyla staj yapılır Edebiyat, Fen ve Edebiyat ve Eğitim Fakultelerinden oğretmen olarak mezun olanlar resmî ve ozel okulların yanı sıra dershanelerde oğretmen olarak calışabilirler Turk Dili ve Edebiyatı bolumu mezunları ise 4 yıllık eğitimin ardından araştırmacı olarak kutuphanelerde, arşivlerde, Kultur ve Turizm Bakanlığı, TRT ve yuksek oğretim kurumlarında calışabilirler Lisans mezunları mastır ve doktoralarını tamamlayarak akademik kariyer yapabilirler