TANIM

Calıştığı eğitim kurumunda; oğrencilere eğitim ve oğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kişidir.

GOREVLER

Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş duzeylerindeki oğrenci gruplarına, hangi yontemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan oğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir.

Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri oğretmeni, bu program cercevesinde,
• Eğitim vereceği grubun duzeyine uygun bir calışma planı yapar,
• Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak oğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır,
• Oğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı onlemler alır,
• Eğitici kol calışmalarında gorev alarak oğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler duzenler,
• Oğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının cozumune yardımcı olur,
• Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların oğretim programlarına yansıtılması icin ilgililere onerilerde bulunur,
• Nobetci olduğu gunlerde, okulun duzen ve disiplinini sağlamak uzere gorev yapar,
• Sınıf oğretmeni olarak, oğrencilerin alan ve ders secmelerine yardımcı olur, yonetimle ilişkilerini sağlamaya calışır.

KULLANILAN ALET, MALZEME VE EĞİTİM MATERYALLERİ

• Yıllık mufredat programı, gunluk calışma planları, not defteri, yoklama defteri,
• Ders kitapları,
• Okul arac ve gerecleri,
• Ders arac ve gerecleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER

Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri oğretmeninin hem alanı hem de oğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip kimseler olmaları gerekir.
Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri oğretmeni olmak isteyenlerin;
• Sozel yeteneği gelişmiş,
• Sosyal konulara ozellikle eğitim konularına meraklı,
• İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
• Duşuncelerini başkalarına acık bir bicimde aktarabilen,
• İyi bir oğrenme ortamı sağlayabilen,
• Dikkatli, işine ozen gosteren,
• Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve cozum yolları bulmaya calışan,
• İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgorulu, sabırlı,
• Oğrencilerin duygu ve duşuncelerini anlayabilen,
• Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı
kimseler olmaları gerekir.

CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri oğretmeni, sınıfta gorev yapar. Gorevini genellikle ayakta yurutur. Calışma ortamı oldukca gurultulu ve biraz tozludur.

MESLEK EĞİTİMİ

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Eğitim fakulteleri Psikoloji,(Bakanlık ve Yuksekoğretim Kurulu (YOK) iş birliği ile acılan/acılacak olan Ortaoğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlayanlar), Sosyoloji(En az 16 kredi Felsefe, 16 kredi Psikoloji, 8 kredi Mantık aldığını belgelendirenler), Felsefe(En az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji aldığını belgeleyenler) ve Felsefe Grubu Oğretmenliği bolumlerinden mezun olanlar bu alanda oğretmenlik yapabilmektedirler.

ON EĞİTİMDE BAŞARILIOLUNMASI GEREKEN DERSLER

• Eğitim Sosyolojisi,
• Eğitim Psikolojisi,
• Eğitim Felsefesi.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek eğitimine başlayabilmek icin,
• Lise veya dengi okul mezunu olmak,
• Oğrenci Secme Sınavı’nda (OSS) Meslek eğitiminin verildiği yerlerde belirtilen” lisans programları icin yeterli TM-3 puan almak,
• Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) Tercih Bildirim Formunda, Meslek eğitiminin verildiği yerlerde bahsedilen lisans programları ile ilgili en az bir yuksekoğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
• Bu yuksekoğretim programlarında oğrenim gormek isteyen adaylar liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat ve Genel Kultur alanlarından mezun iseler YGS ve LYS sonuclarına gore OSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara gore daha yuksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve oncelikle yerleştirilmektedirler.
• Ancak kendi alan/kol/bolumleri dışında bir yuksekoğretim programını tercih eden adayların yerleşme şansları azalmaktadır

EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ

Mesleğin eğitim suresi 4 yıldır.

Eğitim suresince;
Eğitim Felsefesi, Eğitim Psikolojisi, Eğitim Yonetimi ve Deneticiliği, Eğitim Sosyolojisi, İstatistik, Gelişim Psikolojisi, Olcme ve Değerlendirme, Sanat Tarihi, Cocuk Edebiyatı, Ozel Eğitime Giriş, Turkce, İnkılap Tarihi, Psikolojiye Giriş, Oğrenme Psikolojisi, Eğitim Bilimine Giriş, Sosyoloji, Fizyoloji, İnsan Hakları, Eğitim Tarihi, Felsefe Tarihi, Sosyal Antropoloji, Mukayeseli Eğitim, Turk Milli Eğitim Tarihi, Ekonomiye Giriş, Sosyal Psikoloji, Oğretim İlke ve Yontemleri, Eğitim

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Hukuku, İşletmecilik, Eğitim Programlarının Geliştirilmesi, Toplum Kalkınması, Eğitim Planlaması, Hizmet-ici Eğitim, Endustri Psikolojisi, Eğitim İdaresi gibi dersler verilmektedir.

Oğrenciler eğitimleri sırasında okullarda uygulama yapmaktadırlar.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara lisans diploması ve mezun oldukları alanlarla ilgili unvan verilir.

CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri oğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı oğretmen liselerinde, Oğretmenlik meslek bilgisi dersleri oğretmeni olarak gorev yapmaktadırlar. Eğitim Yonetimi, Oğretmenlik Mesleğine Giriş, Oğretim İlke ve Yontemleri, Turk Eğitim Tarihi, Halk Eğitim ve Toplum Kalkınması, Araştırma Teknikleri, Gurupla Calışma Teknikleri, Eğitimde Olcme ve Değerlendirme, Eğitim Psikolojisi, Eğitim Sosyolojisi, Psikoloji, Duşunme Eğitimi, Felsefe, Sosyoloji, Mantık, Alanın Teorik ve Uygulamalı Diğer Meslek Derslerini verirler.

EĞİTİM SURESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANC

EĞİTİM SURESİNCE

Oğrenciler eğitimleri suresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen oğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.

EĞİTİM SONRASI

Eğitim sonunda “Oğretmen” olarak atananlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na gore 9. Derecenin 1.kademesinden aylıkla goreve başlatılırlar. Bu oğretmenler yan odeme, ek ders ucreti gibi olanaklardan da yararlanırlar.

Her yıl okullar acılmadan once, tum oğretmenlere eğitim- oğretim tazminatı adı altında bir odeme yapılmaktadır.

Ozel oğretim kurumlarında calışanların elde ettikleri kazanc, net asgari ucretin en az 4 katı tutarındadır.

MESLEKTE İLERLEME

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında gorev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Mudur, Mudur Yardımcısı vb.).

Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan mufettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında mufettişlik yapabilirler.

Ayrıca yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda başoğretmen ve uzman oğretmen olabilirler.

Lisans eğitiminden sonra yuksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapabilir ayrıca universitelerde, araştırma gorevlisi, yrd. docent, docent ve
profesor olarak gorev yapabilirler.

BENZER MESLEKLER

• Rehber oğretmenlik,
• Felsefe grubu oğretmenliği.