Eğitim; okullar, kurslar ve universiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi.
Eğitim, bireyin doğumundan olumune suregelen bir olgu olduğundan ve politik, sosyal, kulturel ve bireysel boyutları aynı anda icinde bulundurduğundan, tanımının yapılması zor bir kavramdır. Bireylerin toplumun standartlarını, inanclarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tum sosyal sureclerdir. Kişinin yaşadığı toplum icinde değeri olan, yetenek, tutum ve diğer davranış bicimlerini geliştirdiği sureclerin tumudur. Secilmiş ve kontrollu bir cevrenin (ozellikle okulun) etkisi altında sosyal yeterlilik ve optimum bireysel gelişmeyi sağlayan sosyal bir surectir. Eğitim, onceden saptanmış esaslara gore insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizesidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme surecidir.
Genellikle resmi, yani kurumsal, eğitimle bir kullanıldığından bağlama gore oğretim, oğrenim gibi kavramlarla sıkca karıştırılmaktadır. Bu soylemde duşunulduğunde eğitim kavramı iki genel catıda tartışılabilir: toplumsal ve kurumsal eğitim.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Eğitim / Öğretmenlik Eğitim Nedir?