Masalını Yitiren Dev adlı anı-romanında, ancak on dort yaşında ilkokula başlayan Adnan Binyazar, yoksulluk icinde gecen cocukluk donemini anlatıyor. Zorluklarla gecen cocukluk yıllarını; abartıya kacmadan, tum ictenliğiyle, cekinmeden, korkusuzca paylaşıyor okuyucuyla. Kendisi kucukken ayrılan annesi ve babası arasında kalan paramparca cocukluğu, İstanbul’da kimsesiz sokaklarda kalışı, pazarlarda hamallık, fabrikalarda işcilik yaptığı donemi, olduresiye doven ustasının yaşattığı acılar, Binyazar’ın koy enstitusune adım atmasıyla son bulur. Binyazar, Ağın-Diyarbakır-ElÂzığ-İstanbul ekseninde gecen cocukluk yıllarını kaleme alırken o yılların Turkiyesi’ne ve yaşam bicimlerine de ayna tutar aynı zamanda.
Binyazar, toplumcu duşunce ilkesiyle yazdığı deneme ve oznel eleştirilerini Toplum ve Edebiyat (1972), Kultur ve Eğitim Sorunları (1976), Ağıt Toplumu, Ozanlar Yazarlar Kitaplar adlı kitaplarında topladı.
Binyazar’ın oteki kitapları Yazmak Sanatı (1969, Emin Ozdemir’le birlikte), Dede Korkut, Âşık Veysel, Yazın ve Bilim Dilimiz (1978), (Metin Oztekin’le birlikte), Yazılı Anlatım Bilgileri (Emin Ozdemir’le birlikte), Kan Turalı, Turk Dilinde 25 Unlu Eser (1982), Dedem Korkut/Vier atturkische Nomadensagan (Turkce-Almanca), Yaralı Mahmut, 15 Turk Masalı, Oğretmen Kılavuzu, Halk Anlatıları’dır.
ansiklopedim.info