PlayStation PSP(Playstation Portable) vs. NDS Lite(Nintendo Dual Screen Lite) sizce hangisi?
Oyun Konsolları0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun Konsolları
- PlayStation PSP(Playstation Portable) vs. NDS Lite(Nintendo Dual Screen Lite) sizce hangisi?
-
30-09-2019, 01:22:11Calsın Savaş Davulları! Sony mi Nintendo mu diye duşunursek Sony daha ondedir. Aslında ikisi de kendini kanıtlamış firmalardır fakat Nintendo'nun garanti desteği ve servis ağı DS adlı konsol ile Turkiye'de % 350 kadar gelişmesine rağmen Sony'nin yanında sonmektedir. Mesela DS'te ekranı birbirine bağlayan mandal kırılırsa ya da ekranda olu piksel gibi durumlar varsa Japonya'da , Nintendo'nun kurulduğu yer, cihazı hemen değiştirebiliyorsunuz. Fakat Turkiye'de 5 olu piksele kadar garanti yok. Ayrıca iki ekranı birbirine tutan mandal kırılmışsa ya da catlamışsa kaynak yapalım mı diye sorabiliyorlar. Bu yuzden Nintendo biraz riskli gibi duruyor. Genel soylentiler Sony'nin daha iyi olduğu yonunde. Fakat Nintendo'nun urunleri de o kadar dandik değildir. Yani narin bir şekilde kullandığınızda pek de sorun olacağını duşunmuyorum. Gelelim Asıl meseleye. Sony PSP Slim VS Nintendo DS lite. [IMG]http://img512.**************/img512/6347/nintendodslitebn9.jpg[/IMG][IMG]http://img512.**************/img512/9670/sonypspcj6.jpg[/IMG] 1 ) Donanım Karşılaştırması Ekran : [IMG]http://img512.**************/img512/7951/sonypspscreensizes2ul7.jpg[/IMG] NDS lite 256x192 piksel 262.000 renk desteği olan 2 ekran barındırıyor. Ust ekran normal, alt ekran ise dokunmatik. PSP 480x272 piksel 16.7 milyon renk destekli 16 ms tepkime sureli bir ekran barındırıyor. Buradan karşılaştırırsak PSP 'nin ekranı daha geniş. ( 16:9 ) Ayrıca iki kucuk ekrandansa bir buyuk ekranda yakalayacağınız detaylar daha cok olacaktır. Ayrıca renk desteği ile PSP'nin ekranında film seyretme keyfi de olası PSP ustunluklerindendir. NDS lite belki renk desteği az olan iki kucuk ekrana sahip fakat bu tasarım sıradışıdır. Ust ekranda oyunu oynarken, alt ekranda mini harita gorebiliyorsunuz. Ya da bazı oyunları alt ekranın dokunmatik olmasından faydalanarak oynayabiliyorsunuz. PSP .Ekran daha buyuk ve tek. ( 16:9 formatlı) .Daha cok renk desteği .Geniş ekranda film izleme keyfi verebilmesi Sebeplerinden 3 puan alıyor. NDS lite .Alt ekranın dokunmatik olması oyunlar konusunda daha ozgun fikirler ortaya cıkmasını sağlıyor. .Ekran PSP'ye nazaran daha parlak. Sebeplerinden 2 puan alıyor. Ekran konusunda PSP kazanıyor. Tuşların rahatlığı, oyun oynama rahatlığı: NDS lite bu konuda sanırım daha ustun. PSP'nin tuşlarına bastığınızda rahatsız edici seslerle karşılaşabiliyorsunuz. Ayrıca tuş kopmaları şikayeti var bircok PSP kullanıcısında. Tuşlar konusunda NDS lite kazanıyor. Pil : NDS lite maksimum parlaklıkta en az 6 saat oyun keyfi sunuyor. Ekran parlaklığını 2. kademe gibi biraz duşuk seviyelerde tutarsanız +10 saat dayanabilecek duzeydedir. PSP ise malesef pil konusunda oldukca başarısız. 2-4 saat kadar oyun keyfi sunabiliyor. 2-4 saat kadar oyun kime yeter ki ? Uzun yol seyahatleri icin konsol alıyorsunuz fakat pili dayanmıyor. Ne buyuk sorundur o oyle. Pil konusunda NDS lite kazanıyor. 2) Taşınabilirlik: NDS lite daha kucuk boyutlara sahip. Ayrıca daha da hafif. Fakat PSP 'nin bu konuda iyi olduğu soylenemez. NDS lite Gomlek cebinize bile sığabilecekken, PSP pantolon cebinizde anca taşınabiliyor. Taşınabilirlik konusunda NDS lite kazanıyor. Şuanda 3-1 NDS lite onde. 3) Oyun: Geldik en onemli meseleye. NDS lite oyun ceşitliliği konusunda oldukca ustun. +2000 kadar kendi oyunu ve +10000 kadar gameboy advance oyununa sahip. PSP +2000 civarında ancak seyrediyor. PSP oyunlarında grafik ve ses detayları oldukca iyi. Ne yazıkki NDS lite grafik ve ses bakımında genel olarak duşuk kalıyor. [IMG]http://img512.**************/img512/2123/needforspeedundergroundex8.jpg[/IMG] Fakat Nintendo'nun dokunmatik ekran ve mikrofon ozelliğini kullanarak ortaya cıkardığı bircok kendine ozgu eğlenceli oyunu bulunmakta. PSP'de ise pek ozgunluk yok. Ancak PC oyunları ısıtılıp ısıtılıp tekrar onumuze konulmuş! PSP'de pil sorunu var demiştik. Bunun sebebi iyi grafikleri calıştırması olarak gosterebiliriz. NDS lite pil olarak daha fazla gidiyor. Ayrıca PSP gibi loading please wait gibi yazılarla karşılaşmıyorsunuz. PSP oyunu yuklerken NDS lite ise hemen başlatıyor. Kendine ozgu oyunları olmasından, daha iyi pil omrune sahip olmasından, daha cok oyunu olmasından ve yuklenme diye birşey olmamasından dolayı puanı NDS lite'a veriyorum. Unutmayın herşey grafik demek değildir. Eğlenemedikten sonra ne anlamı var grafiğin ? Durum : 4 -1 NDS lite onde. 4)Multimedia Ozellikleri Oyumu direk PSP'ye veriyorum. NDS lite sadece oyun oynatırken, PSP ile oyunun yanında muzik dinleyebiliyor, video izleyebiliyor, resim goruntuleyebiliyor ve internete girebiliyorsunuz. Ayrıca internet radyosu, skype gibi ozellikler de eklenmiş. Bunun yanı sıra PSP'yi televizyona da bağlayabiliyorsunuz. Sadece TRT'yi ceken ( ne yazıkki ) bir anten takıp TV izleyebiliyorsunuz. Kamera takıp kullanabiliyorsunuz. PSP bir aparat ile GPS aracı bile olabiliyor. Ve daha neler neler. PSP tam bir multimedia canavarı!!! Durum : 4-2 NDS lite onde. 5) Ek hafıza desteği PSP Memory stick destekliyor. UMD ile oyun oynatabiliyor ve DVD kalitesinde video keyfi sunuyor. NDS lite'da bu yok. psp ve ds lite medyaları: [IMG]http://img219.**************/img219/6587/umdzo9.jpg[/IMG] Durum : 4-3 NDS lite onde. 6) Homebrew Homebrew; firmaların yapmadığı, orneğin oyuncuların yaptığı ufak tefek oyunlar ve yazılımlar diyebiliriz. NDS lite bunlara destek veriyor. Durum : 5-3 NDS lite onde. Testi bitiriyorum. Kazanan : NDS LİTE! Diğer: Belki Testi NDS lite kazandı fakat şunu da soylemeliyim ki bu herkese gore değişebilen bir test. Yani genel yargılar uzerinden test yaparsanız NDS lite daha ustun fakat PSP'nin de goz ardı edilemeyecek guzel ozellikleri var. Oyun konusunda şunu soyleyeyim. Daha cok dovuş, otomobil Yarışı, futbol gibi oyunları oynayacaksanız PSP alın. Cunku bu oyunlar icin geniş ekran ve yuksek grafikler gereklidir. Yoksa bir otomobil yarışı mesela nasıl zevk verebilir ki? Yok ben Platform oyunlarını, RPG'leri seviyorum. Daha ozgun oyunlar istiyorum diyorsanız NDS lite alın. Bu demek değildir ki futbol,dovuş,otomobil yarışı , FPS NDS lite'de yok. Sadece bunlar PSP'de şu an icin daha iyidir diyorum. Ben aslında multimedia canavarı arıyorum. Arada oyun ozelliği de olsun daha iyi olur diyen biriyseniz yine PSP tercihi yapabilirsiniz. Yalnız şunu da belirteyim. Nintendo da yavaş yavaş grafiklere onem vermeye başladı. Ninja Gaiden : Dragon Swords gibi oyunlardan bunu anlayabilmek mumkundur. Homebrewler, İllegal olaylar; Homebrew acısından NDS lite daha ustun. Mesela moonshell gibi yazılımlarla multimedia ozellikleri kazanabiliyor. MP3 calabiliyor, video ve resim gosterebiliyor. Fakat bu illegaldir. Ayrıca bunlar icin R4 kartuşu ve micro SD hafıza kartı gerekli. Muzik icin yorumum yok fakat resim ve video konusunda başarısız kalıyor. Cunku hem ekran kucuk hem de renk desteği az. Nedir bu R4 ? R4, Nintendo'nun destek vermediği bir kartuştur. İcine micro SD yerleştirilir ve ceşitli programlar atılarak calıştırılır. İlk amac buydu fakat bunun cıkmasını fırsat olarak değerlendiren bazı kişiler NDS lite'nin oyunlarını İnternet uzerinde yayınlamaya başlamışlardır. Yani R4 kartuşu ve micro SD hafıza kartı alın. Oyunları R4'e atın sonra da R4'u DS'e takın. Yuzlerce oyunu bedavaya oynayın. Fakat R4 kart mağazalarda bulunmuyor. İnternet uzerinden alacaksınız. +50 tl den başlıyorlar. Micro SD falan ile fiyat daha da artıyor tabiki. NDS lite illegale daha elverişli. Oyunlar kucuk boyutlu olduğundan cok daha fazla oyunu illegal bicimde oynayabiliyorsunuz. Fiyat NDS lite , Sony PSP slim'lere nazaran daha ucuz. Ayrıca Dunya'da NDS lite PSP'den nerdeyse 3 kat kadar daha fazla satmıştır. NDS lite : Media markt'ta 299 ytl'ye bulabilirsiniz. PSP'ler +400 ytl. bu ikisinden birini secmek isteyenlere(bir ds lite kullanıcısı olarak) ds lite'ı tavsiye ediyorum ama secim sizin not: alıntıdır okuduğunuz icin teşekkurler __________________