Probiyotikler ve “iyi” bakteri olarak adlandırılan canlı bakteri, bağırsaktaki “kotu” bakterinin coğalmasının engellenmesine yardımcı olur. Karides ciftlikleri, karides populasyonlarındaki hastalıkları azaltmak icin probiyotikleri kullanırlar. Yenildiğinde karides, kendisi bir probiyotik kaynağı olarak işe yaramaz. Sadece probiyotik iceren gıdalar yoğurt gibi mayalanmış gıdalardır.
[h=2]Amac[/h]
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutu, Queensland Universitesi’nden sunulan bir belgeye gore, dunya’da su urunlerinin %50 kadarının, 2020 yılına kadar, balık ciftliklerinden ve su urunleri yetiştiriciliğinden elde edileceğini ongoruyor. 1999 Uluslar arası Mikrobiyal Ekoloji Sempozyumu’nda, karides yetiştiriciliğinde probiyotik kullanımıyla ilgili bir rapor sunuldu. Endustri guclu bir şekilde tanklardaki Vibrio bakterileri gibi enfeksiyonlar tarafından etkilenmektedir. Antibiyotiklerin cok kullanımı direncli bakterilerin suşlarının buyumesini teşvik ettiği icin, zaman icinde daha az etkili hale gelmiştir. Antibiyotiklerin kullanımı azalırken, probiyotikler enfeksiyon riskini azaltabilmektedir.
[h=2]Yararları[/h]
Karides tanklarındaki Bacillus ve diğer probiyotiklerin kullanımı ve yemlenmesi, %15’e varan oranda karides nufus yıkımını azaltabilir, karides tankı veriminin artması, Fransız araştırmacılar tarafından 2008 Mart ayında “Deniz Urunleri Yetiştiriciliği” konusu ile bildirilmiştir. Bazı karides ciftlikleri, bakteriyel enfeksiyon sebebiyle duşuk verime dayanarak uretimi durdurmuştur.
[h=2]Riskler[/h]Su urunleri yetiştiriciliğinde, probiyotiklerinin yararlarının yanı sıra risklerinin klinik calışmalarda yeterince tespit edilemediği, 2006 yılında Zaragoza Universitesi’nden “Veteriner Mikrobiyoloji” konusu ile İspanyol araştırmacılar tarafından yayınlanan bir makale ile bildirilmiştir. İnsanlarda, eğer yuksek dozda probiyotik alırlarsa, bağışıklık sorunları olanlarında gelişmekte olan enfeksiyona yatkın hale gelebilme durumu oluşabilmektedir. Zaragoza Universitesi araştırmacılarının raporuna gore, probiyotiklere maruz bırakılan karidesler, immun yanıtta bir gelişme gostermemiştir.
[h=2]Değerlendirmeler[/h]Yuksek dozda antibiyotik almış karides tuketen insanlar, ayrıca, antibiyotiklere direncli bakteriler geliştirebilirler. Karidesteki kotu bakterileri alıkoymak icin yer değiştiren probiyotikler, karidesin kendisine hicbir probiyotik yararı olmasa bile, dolaylı yoldan, onları tuketen insanlara, antibiyotik direncini onlemeye yardımcı olabilirler.
Probiyotikler ve karides
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●49 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Probiyotikler ve karides