Siz yaşlandıkca, vucudunuzdaki protein yıkımı ve protein emilimi azalır. Vucudunuzdaki protein miktarını arttırmak fazladan bir biftek yiyerek ya da daha fazla sut icerek gercekleştirilebilecek kadar kolay bir şey değil. Eğer vucudunuz yeteri kadar protein emilimi sağlayamıyorsa, beslenme duzeninizi tamamen değiştirmeniz gerekebilir.
[h=2]Proteaz[/h]
Proteinler, bir araya gelmiş uzun aminoasit zincirleridir. Bu yuzden, vucudunuz, tukettiğiniz proteinleri tukettiğiniz haliyle ozumseyemez. Vucudunuzda bulunan proteaz adlı kimyasallar, tukettiğiniz proteinlerin aminoasitlere ayrılmasını sağlar, vucudunuz da ortaya cıkan bu aminoasitlerin emilimini kolaylıkla gercekleştirir. Colorado Eyalet Universitesi’nin yaptığı bir acıklamaya gore; vucudunuzun, proteinleri aminoasitlerine ayırırken kullandığı en onemli proteazlar, pankreasta bulunan tripsin, kimotripsin ve karboksipeptidaz gibi enzimler ve mide asidinde bulunan pepsindir. Portakal suyu veya sirke gibi asidik besinler tuketmeniz, mide ortamını daha asidik bir hale getirecek ve proteinlerin daha rahat sindirilmesini sağlayacaktır.
[h=2]B6 vitamini[/h]
B6 vitamini, ya da piridoksin, vucudunuzun protein yıkımını sağlamak icin kullandığı bircok enzimin kofaktorudur (yardımcı maddesi). B6 vitamini ayrıca, proteinlerin sindirim sisteminden kan dolaşımına katılmasında da onemli bir rol oynar. Yeterli miktarda B6 vitamini tuketmediğiniz takdirde, protein sindiren enzimler gorevlerini yerine getiremez ve bunun sonucu olarak vucudunuz, tukettiğiniz proteinlerin emilimini gercekleştiremez. Neyse ki tavuk veya dana eti gibi protein tuketimi sağlamak icin yediğiniz hayvansal gıdalar, yuksek miktarda B6 vitamini icerir.
[h=2]Karbonhidratlar[/h]Vucudunuz proteinlerin yıkım işlemini gercekleştirdikten sonra, ortaya cıkan aminoasitlerden yuksek verim almanız oldukca onemli. Protein iceren besinlerle birlikte karbonhidrat tuketmeniz, vucudunuzun insulin salgılamasına sebep olacaktır. New Jersey Universitesi’nde sağlık alanında gorevli bir profesor olan Jay Hoffman’a gore, kandaki insulin seviyesinin artması ozellikle egzersiz sırasında kaslarınızın aminoasit emilimini sağlamasını kolaylaştıran bir durumdur.
[h=2]Oğun zamanlaması[/h]Jay Hoffman ayrıca, protein tuketimini gercekleştirdiğiniz saatin de vucudunuzun bu proteinden doğan aminoasitleri ne kadar verimli kullanacağında etkili olduğunu belirtmektedir. Fiziksel egzersizlerin hemen oncesi ve hemen sonrası, protein tuketimi icin en doğru zamanlardır. Bu durumun sebebiyse fiziksel egzersizlerin kaslarda protein sentezlenmesini uyaran bir etken olmasıdır. Kaslarda protein sentezi sırasında, vucudunuz aktif olarak yeni proteinler uretmeye calışır ve bu yuzden aminoasitlere ihtiyac duyar. Vucudunuzun, gun boyunca tukettiğiniz proteinleri ozumsemesi karnınız acken daha kolay gercekleşir.
Protein Emilimi ve Protein Yıkılımı
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●47 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Protein Emilimi ve Protein Yıkılımı