Probiyotik takviyeleri, sağlıklı bir bağırsak florası icin katkısının olduğu bilinen bakteri suşlarından yapılmıştır. “Avrupa Kanseri Onleme Gazetesi” Mart 1997 konusu ve Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi’ne gore, barsağınızı zararlı mikroplardan koruyan, B-12 ve K vitamini sentezleyen, mide-barsak sağlığınız icin onemli olan bağırsak dostu bakteriler, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyebilir ve duzenleyebilir. Eğer sık sık şişkinlik hissediyorsanız, probiyotikleri ilk almaya başladığınızda, şişkinliğinizin kotuleşmesine sebep olabilse de, probiyotikler bağırsak florasının dengesini sağlamaya ve şişkinliğinizi kontrol etmeye yardımcı olabilir.
[h=2]Doğru Probiyotiği Secmek[/h]
Şişkinliğinizi kontrol altına almaya yardımcı olabilmek icin, uzerinizde etkili olcak bir probiyotik secmek onemlidir. Bazı probiyotikler, birden fazla suş iceren diğerlerine gore, tek bir bakteri suşu icerir. Belirli bir urunde hangi suşların olduğunu tespit etmek icin etikete bakınız. Eğer cok duyarlı iseniz, tek bir suşla başlamak en iyisi olabilir, ancak bazı insanlar en başlangıctan itibaren birden fazla suşu tolere edebilirler. Herkes farklıdır ve sizin icin doğru olanı bulana kadar farklı markalar denemeniz gerekecektir. Diyetinize daha fazla probiyotik eklemenin en ucuz yolu, sut mayalamak, kefir, yoğurt ya da ekşi krema yapmak, diğer laktoz-fermentesi yapılan sebzeler ya da lahana turşusu yapmak icin sebzeleri mayalamaktır.”Uygulamalı Cevre Mikrobiyolojisi”’nin Aralık 2007 konusuna gore, kendi yiyeceklerinizi fermente etmek, her lokmada, cok fazla miktarda probiyotik suş tuketmenize yardımcı olabilir.
[h=2]Kısa Vadede Yan Etkiler[/h]
Kısa vadede, beslenme programınızda probiyotik alımı, gaz, mide gazı, geğirme ve şişkinliğe neden olabilir. Eğer irritabl bağırsak sendromunuz, ince bağırsak bakterilerinin aşırı uremesi ya da fruktoz emilim bozukluğunuz varsa, beslenmenize probiyotik eklemekle şişkinliğinizin kotuleşmesi muhtemeldir. Bazı emilimi gercekleşmeyen besinlerinizin uzerinden beslenerek, bağırsaklarınızda gaz ureten bu bakteriler, şişkinliğinizin sorumlusudur. ”Bağırsak ve Psikoloji Sendromu”’nda uzmanlarca onerilen, probiyotiklere cok kucuk dozlarla başlamak ve kademeli olarak aldığınız miktarı arttırmaktır. Aşırı şişkinlik ve yan etkileri onlemek icin ,ilk hafta icin gunde bir cay kaşığı ciğ lahana turşusu ya da bir kapsul probiyotikle başlayın ve izleyen hafta biraz daha arttırın.
[h=2]Uzun Vadede Yararları[/h]Probiyotikler kısa vadede bir miktar şişkinliğe yok acabilmelerine rağmen, uzun vadede bağırsak floranızda dengenin kurulmasına yardımcı olacaklardır. Eğer sağlıklı bir bağırsak florasına sahipseniz, ozellikle sağlıklı bir beslenmeyle probiyotikleri birleştiriyorsanız, şişkinlik yaşamazsınız. Sağlıklı bir bağırsak florasını devam ettirmek, kotu bakterileri, bağırsaklarınızda aşırı uremeden gelen mayalanmayı ve şişkinlik oluşmasını engellemek, şişkinliği onlemek icin, beslenmenizde daima ya takviyelerinden ya da mayalı gıdalardan probiyotik kaynağı bulundurun.
[h=2]Doğru Beslenme[/h]Bakteriler, karbonhidrat ve nişasta sindiriminden elde edilebilen şekerle beslenirler. Eğer probiyotik alırken cok fazla karbonhidrat tuketirseniz, şişkinliğe maruz kalma riski altındasınız, cunku bakteriler bu karbonhidratların bazılarını yiyecek ve gaz uretecektir. Şişkinlik bağırsaklarınızda bakteriler tarafından uretilen ve bağırsakta sıkışan bu aşırı gazın sonucudur. Şişkinliği en aza indirmek icin , probiyotik alırken, baklagiller şeker ve buğdayın aşırı tuketiminden kacının. Ayrıca bazı insanlar bazı probiyotikleri sindirmekte zorluk yaşarlar. Probiyotikler, bağırsağınızdaki bakteriye besin olarak hizmet eden sağlıklı bir bağırsak florasını korumaya yardım eden bileşiklerdir. Şişkinliğinizin kotuleşmesini engellemek icin, probiyotiği serbest olan bir probiyotik secin.
Şişkinlik ve probiyotikler arasında bir bağlantı var mı?
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Şişkinlik ve probiyotikler arasında bir bağlantı var mı?