Diğer B vitaminleri gibi riboflavin de, karbonhidratlı besinlerin vucudunuzun ihtiyac duyduğu enerjiye cevrilmesine yardımcı olur. Ribofilavin, yani B2 vitamini, yağ ve protein metabolizmalarında koenzim gorevi goren bir antioksidandır. Kırmızı kan hucresi uretimi goz sağlığı, deri sağlığı ve mukoza zar yapısı icin riboflavine ihtiyac duyulur. Riboflavin eksikliği pek sık rastlanan bir durum olmasa da katı bir vejetaryen diyetindeyseniz, hamileyseniz, sigara kullanıyorsanız, şeker hastasıysanız, karaciğer rahatsızlığınız ya da irritabl bağırsak sendromunuz (IBS) varsa riboflavin takviyesi almanız gerekebilir. Protein iceren besinler, sut urunleri ve tahıl gibi riboflavin bakımından zengin besinler tuketerek ihtiyacınız olan gunluk B2 vitaminini alabilirsiniz.
[h=2]Gunluk riboflavin ihtiyacı[/h] Riboflavin, suda cozunen B vitamini ceşitlerinden biridir. Aldığınız riboflavinin buyuk kısmı idrar yoluyla vucudunuzdan atılmaktadır, bu yuzden her gun duzenli olarak alınmalıdır. Amerikan Tıp Enstitusu’nun tavsiye ettiği gunluk riboflavin miktarı: bebeklerde 0.3 – 0.4 miligram, 13 yaşına kadarki cocuklarda 0.5 – 0.9 miligram, ergen ve yetişkin erkeklerde 1.3 miligram, ergen kızlarda 1.0 miligram ve yetişkin kadınlardaysa 1.1 – 1.6 miligramdır. Gunluk ihtiyacınızı karşıladığınızdan emin olmak icin, riboflavin bakımından zengin besinler tuketin.
[h=2]Doğal riboflavin kaynakları[/h] Riboflavin, sut urunlerinde, tahıllarda ve protein bakımından zengin besinlerde bulunur. Orneğin, 100 gram pişmiş sığır ciğerinde 4.14 miligram riboflavin bulunur. Tavuk, ordek ve sığır eti, yumurta ve balık gibi gıdaları gunluk olarak tuketerek riboflavin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Az yağlı yoğurt, sut ve peynir gibi sut urunleri de riboflavin bakımından oldukca zengindir. Eğer vejeteryan bir diyet izliyorsanız kuşkonmaz, brokoli, bruksel lahanası, ıspanak, avokado ve şalgam gibi sebzelerin yanında soya fasulyesi, hint pirinci, tahıllı ekmek, tahıllı makarna, buğday, badem, fındık ve mantar gibi besinleri tuketerek gunluk riboflavin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
[h=2]Riboflavin bakımından zenginleştirilmiş besin takviyeleri [/h] Tahıllar işlendiğinde, riboflavin dahil besin değeri yuksek bircok ogesini kaybederler. Bu yuzden beyaz ekmek, hamur işleri ve mısır gevrekleri genellikle riboflavin bakımından zenginleştirilir. Tukettiğiniz besinlerdeki riboflavin miktarını oğrenmek icin paketin kenarındaki etikete bir goz gezdirmeniz yeterli olacaktır. Eğer yediğiniz besinlerdeki riboflavini sindirmenizi engelleyen birr durum varsa, aldığınız ribofilavin miktarını arttırmanız gerekecektir. Riboflavin, gunluk multivitamin haplarının icerisinde diğer B vitaminleriyle birlikte yer almaktadır. Aldığınız riboflavin miktarını arttırmak konusundaki cekincelerinizi acıklığa kavuşturmak icin doktorunuza danışın.
[h=2]Doğru besin tuketimi[/h] Riboflavin alımınızı en verimli şekilde gercekleştirmek icin riboflavin iceren besinler tuketin. Riboflavin, ısıdan zarar goren bir vitamin değildir fakat makarna, pilav ve sebzeler suda pişirildiğinde icerdikleri riboflavinin bir kısmını kaybedebilirler. Riboflavin iceren sebzeleri haşlamak icin mumkun olduğunca az su kullanın ve tencerenin kapağını kapalı tutun. İcerdiği riboflavini korumak icin, makarna ve pilavı haşladıktan sonra durulamayın. Riboflavin dayanıklı bir madde değildir ve guneş ışığı bile bozulmasına sebep olabilir. Bu yuzden, sut ve sut urunleri ultraviyole ışınları bloke eden ve ışık gecirmeyen kapların icerisinde satılırlar. Riboflavin iceren yiyecekleri guneş ışığına maruz bırakmayın.
Besin takviyeleri ve vitaminler hakkındaki sorularınızı uzman yorum olarak sorabilir, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Yeteri kadar riboflavin (B2) alıyor muyum?
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Yeteri kadar riboflavin (B2) alıyor muyum?