Adacayı uzun omurlu bir bitki. Yani yetiştiği yerlerde neredeyse yılın tum zamanı onu bulmak mumkun. Bizim ulkemizde de adacayına ozellikle kıyı bolgelerde cok rastlanıyor. Adacayı kullanımının aslında birkac yolu var. Bazen adından da anlaşılacağı gibi cay olarak kaynatılıp iciliyor, bazense adacayı yapraklarından yağ uretiliyor. Biz coğunlukla adacayının sadece cay kısmıyla ilgileniyoruz. Ozellikle soğuk kış gunlerinde bağışıklığımızı guclendiren adacayını icerek tuketmeyi seviyoruz.
Adacayı yuzyıllardır geleneksel bir ilac olarak da kullanılıyor. Gunumuzde de hala bircok hastalık ya da sorun icin adacayı oneriliyor. Kısacası adacayı aktarların bir numaralı ilaclarından. Oncelikle bir sakinleştirici. Yani stresi ve sıkıntıyı alıyor, kaygıyı, endişeyi yok ediyor. Ayrıca idrar sokturucu ozelliği de var. Bunun dışında bir de balgam sokturucu olarak kullanılıyor. Hafızayı guclendirdiği de soyleniyor. Ustelik hem bir iltihap sokucu, hem bir antioksidan, hem de mikroplara karşı koruyor. Adacayı bin derde deva desek yeridir. Yaz kış fark etmez, adacayı icmeyi alışkanlık haline getirmenin sağlığımızı koruduğu kesin. Hele de stres ve sıkıntının başrolde olduğu gunluk hayatımız icin epey faydalı gibi gorunuyor. Ama dozu kacırmamakta da fayda var.
Adacayı antioksidan mı?
Antioksidanlar metabolizmadaki zararlı maddeleri atıyor. Zararlı maddelerse vucudu hasta etmek icin fırsat bekliyor. Bu durumda antioksidan maddeler tuketmek sağlığımızı korumak acısından cok onemli. Ustelik antioksidanlar vucudumuzu temizledikleri icin erken yaşlanmayın oluyor, kanser ve kalp sorunlarından korunmamıza yardım ediyor. Adacayı da antioksidanların başında geliyor.
Diyabet hastalarına da faydalı
Adacayı, diyabet hastalarına iyi gelen bitkiler arasında. Yapılan son araştırmalara gore adacayını demleyerek cay haline getirip icmek tip 2 diyabete iyi geliyor. Vucutta hızlıca artan glikoz miktarı adacayı sayesinde duşuşe geciyor. Diyabetin zararlı etkileri hafifliyor.
Adacayı nasıl hazırlanır?
Adacayının tadı normal cay gibi değil. Hafif acımsı bir tadı var. Ama yine de uzmanlar sağlığımız icin adacayı icmemizin faydalı olacağını soyluyorlar. Cilt sorunlarından diş problemlerine kadar bircok sağlık sorununa faydası var. Eğer adacayı ağaclarının bulunduğu bir yerde yaşamıyorsanız aktarlardan ya da marketlerden kurutulmuş adacayı yapraklarından satın alarak evde adacayı hazırlayabilirsiniz. Adacayı bazen riskli bir bitki olabiliyor. Bu yuzden ceşitli sağlık sorunlarınız varsa doktorunuza danışmadan icmeyin ve olculu tuketmeye calışın.
Uzmanlara gore adacayı yaprakları hem taze hem de kurutulmuş olarak kaynatılabilir. Kurutulmuş yapraklardan kullanacaksanız daha fazla yaprak kullanmalısınız. Cayınızın demlenme suresini isteğinize gore ayarlayın. Ayrıca tadı size fazla acı geliyorsa icine bir miktar bal ekleyebilirsiniz. İşte evde birkac dakikada hazırlayabileceğiniz adacayı tarifi:
Bir fincan kaynamış suyun icine 2 ya da 3 yaprak kurutulmuş adacayı atın. 10 dakika dinlenmesini bekleyin. Suyunu suzun ve icin.
Soğuk algınlığı belirtileri gostermeye başladıysanız, ozellikle de boğazınız acıyorsa adacayı sizin icin bicilmiş kaftan. Gunde bir bardak adacayı icebilirsiniz. Ama cocuğunuza icirecekseniz olcunuz yarım bardak olmalı. Daha fazlası onun icin zararlı olabilir. Ayrıca unutmayın, 2 yaşından kucuk cocukların adacayına bal eklemeyin. Cunku bal onların bağışıklık sistemi icin zararlı. Ağrıyan boğazınız icin adacayını icebileceğiniz gibi gargara yaparak da kullanabilirsiniz.
Adacayının yan etkileri
• Adacayının anne sutunu kestiği soyleniyor. Bu nedenle emziren bir anneyseniz doktorunuza danışmadan adacayı icmemelisiniz. Tabii ki hatırlatalım, bu yuksek dozlar icin gecerli.
• Adacayı ilaclarla etkileşime gecerek ceşitli sonuclar doğurabilir. Bu nedenle ozellikle kronik bir hastalığı olanlar adacayı icmeden once doktorlarına danışmalı.
Hatırlatalım, aklınıza takılan her turlu sağlık sorununuz hakkında ayrıntılı bilgi icin uzman doktorlarımızdan yardım alabilirsiniz.