Şalgam, Curiciferae familyasından Brassica cinsine ait bir bitkidir. Koku ve yaprakları icin ekilir. Bileşiminde kalsiyum ve demir gibi madensel maddeler ile A, C ve B grubu vitaminleri bulunur.Şalgam suyu yapımında maya olarak genellikle ekşi hamur kullanılır.Şalgam suyu kırmızı renkli, bulanık, ekşi lezzetli ve fermantasyon urunu bir icecektir.


Şalgam Suyu ve Faydaları


Vitamin ve mineral miktarları yuksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı icin şuphesiz pek cok faydaları vardır.
İştahı acar,Laktik asit icerir,sindirimi kolaylaştırır,B grubu vitaminleri icerir, sinirleri yatıştırır,Mide ve karaciğere faydalıdır.Kalsiyum,potasyum ve demir icerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir,Afrodizyak ozelliği vardır.100 gramında 20 kalori olan şalgam, A-B-C vitamini icerir. Kalp, damar ve goz sağlığı icin faydalıdır.
Vucuttaki toksinleri atmak,kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak icin bolca yenip, suyu icilir.
İdrar sokturucu,romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, bobrek kumu ve taşının dumsine, apse, dolama, kan cıbanı, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, goğsu yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
Toksinleri atmaya yarayan, sut asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresionleyip sinirleri yatıştır.
Şeker ve vitamin yonunden cok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar icerir. Kansızlık icin ideal bir ilac olup,yaprakları da koku gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot icerir.
Vucutta şişliklerin ustune konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası surulur.
Haşlanan suyu ile saclar yıkandığında beyazlaşmayı onler.
Kokunun haşlanıp icilmesi sindirim gucluğunu giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam,pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
Yaşlıların ayak uşumelerini gidermek icin; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 cay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gun ayaklar bu suyla yıkanır.