‘Guzel olan her şey zararlıdır’ bakış acısı eskilerde kaldı. Tarcının faydası cok. Tarcın ve tarcının faydaları neymiş birlikte bakalım.
Tarcın hemen hepimizin mutfağının başkoşesinde. Tadı ve kendine has kokusunun yanında tarcın yuzyıllardır sağlığa olan faydalarından dolayı da mutfaklardaki yerini koruyabilmiş. Tarcın Guney Asya’da ve orta doğuda bulunan bir ağactan elde ediliyor. Dediğimiz gibi yiyeceklere hatta iceceklere tat ve aroma vermenin yanında sağlığa da bircok faydası var.
Şimdi teker teker insanlar hangi kulturlerde tarcını hangi dertlerine ilac olarak kullanmışlar bakalım:
[h=2]Antik Hindistan’da tarcın[/h]
Hindistan’ın antik tedavi şekilleri ayurveda adıyla bilinir. Ayurvedada tarcının yeri epey sağlam. Kan dolaşımını duzenlemesi ve diğer ilacların vucuda daha kolay yayılabilmesini sağlaması acısından bol bol kullanılmış. Ayurvedada tarcın ozellikle zayıf, asabi ve uşuyen kişileri tedavi etmede kullanılmış. Bunun nedeni tarcının ısıtıcı ve enerji verici bir ozellikte olması. Ayurvedaya gore şişman ve yağlı olan kişiler de tarcını kullanabilir ancak kararında olmak koşuluyla.
[h=2]Geleneksel Cin tıbbında tarcın[/h]
Cin geleneğinde akupunktur ve bitki uzmanları tarcın tedavisinden yararlanmış. Cinliler ısıtıcı etkisi dolayısıyla hemen her hastalıkla mucadelede tarcından yardım almış. Gunumuzde geleneksel Cin tıbbı doktorları hala tarcını yanında başka bitkilerle beraber recete edebiliyor. Ayrıca tarcın bobreklerle ilgili sağlık sorunlarını cozmeye de yardımcı.
Bakalım tarcın başka hangi problemlerin cozumune yardımcı.
[h=2]Anti viral[/h]1918 yılındaki grip salgınında tarcın fabrikasında calışan işcilerin gribe karşı bağışıklık sahibi olduğu anlaşıldı. Butun ulkeyi kırıp geciren İspanyol gribi tarcın fabrikasındaki işcileri teğet gecti. Hatta tarcının HIV’e karşı koruma potansiyeli bile var. İsrailli bir araştırmacı İncil’i referans aldığı bir tedavi şeklinde kutsal yağ olarak bahsedilen madde icinde tarcın bulunduğunu gozler onune sermiş. 2007 yılında yapılan bir araştırmayla tarcının gunumuzdeki viruslere karşı da koruyucu olduğu kanıtlandı.
[h=2]Kan şekeri kontrolu[/h]Karbonhidratlarla ve yağ bakımından zengin besinlerle tarcını buluşturan zihniyetin bir bildiği olduğu ortada. Bozanın ustune dokulen elmalı kurabiyenin icine konulan tarcının faydası cok. Tarcın bu besinlerin kan şekeri uzerindeki etkilerini silmede ve midenin boşalma suresini yavaşlatmada etkili. Boylece kan şekerindeki ani duşuşleri de engelliyor. Tarcın insulin direncini engelleyerek tip 2 diyabeti olan kişilere yardımcı oluyor. Ayrıca yapılan araştırmalar gosteriyor ki tarcın diyabet ilaclarının etkisini arttırmaya da yardımcı. Bunun uzerine yapılan deneyde diyabet ilaclarının yanında tarcın da yiyen birinin kan şekerindeki duzelme sadece diyabet ilaclarıyla iyileşmeye calışanlara gore daha yuksek olduğu ortaya cıkmış.
[h=2]Yağ – kas oranı[/h]Tarcın kandaki glikoz seviyesini yukseltiyor. Bunun yanında vucuttaki yağ oranını azaltıp, kas miktarını arttırma gibi ozellikleri de var. En azından bunu kanıtlayan bircok araştırma yapılmış.
[h=2]Tarcın ve koku[/h]Tarcını masada gorduğunuzde heyecanlanmanızın ya da sevinmenizin tek nedeni tadı değil. Lezzetinin yanında kokusu da cok etkileyici. 2004 yılında yapılan bir araştırmaya gore tarcın kokusunun beyin fonksiyonlarını arttırdığı ortaya cıkmış. Araştırmaya katılanların hafıza yeteneklerinin, dikkat durumlarının ve goz – el koordinasyonunun arttığı gozlenmiş. Tarcın gibi beyin fonksiyonlarını arttıran başka bitkiler de var: yasemin, nane… Ancak bunların arasında tarcın en etkilisi secilmiş. Tarcının kendine has kokusunu tarcın ağacında bulunan bir maddeden alıyor, meraklısına duyurulur.
[h=2]Anti mikrobik[/h]Tarcın zararlı bakterilerin, tumorlerin ve yapıların oluşmasını engelleyebiliyor. 2003’te yapılan bir araştırmada tarcın yağıyla ve tarcın yağı olmadan dondurulan iki tur sebze karşılaştırılmış. Tarcın yağı iceren sebzenin curumeye ve bozulmaya karşı daha dayanıklı olduğu gozlenmiş. Araştırmacılar tarcının sadece guclu bir koruyucu olmanın yanında sebzenin tadını da guzel bir hale getirdiğini saptamış. Yine tarcın uzerine yapılan başka bir araştırmada ise tarcının e-koli bakterisini ortadan kaldırmakta etkili olduğu ortaya cıkmış.
Tarcın ve tarcının faydaları
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Tarcın ve tarcının faydaları