Jimnastikci kızlara hepimiz hayranız. Nasıl da eğilip bukulebiliyorlar. Biz de onlar kadar olmasa da esnek olabiliriz. Bakalım basit hareketlerle esnemek mumkun mu.
Kendi ayağıyla oynayan, hatta onu ağzına sokabilen bebekleri mutlaka gormuşsunuzdur. Oysa yetişkin bir insanın icin bu neredeyse olanaksız. Yıllar once esnekliği alıp goturuyor. Şimdi pat diye jimnastikci ya da bebek kadar esnek olamayız tabii ama yapacağımız bazı esneme hareketleriyle daha sağlıklı yaşayabiliriz.
Esneklik neden kaybolur?
Bebeklerin esnekliğini acıklamak guc değil. Doğum anında rahatlık, yurumeyi oğrenirken zarar gormeme gibi pek cok nedeni var. Ancak yıllar gectikce vucuttaki eklemler ve kaslar sertleşiyor. Esneklik kaybediliyor. Hareketsiz yaşam tarzı gidişatı daha da hızlandırıyor.
Neden esnek olmalıyız?
Sonucta ayağımızla oynamak, onu ağzımıza sokmak istemiyoruz. O halde neden esnek olmalıyız? Esneklik ne işimize yarayacak? Bu soruların birden cok yanıtı var. Oncelikle esneklik calışan kaslar demek. Sağlıklı kaslar uzun vadede daha sağlıklı olmamızın anahtarı. Ayrıca esneme hareketleri ve egzersizler eklemlerde kireclenmeye birebir. Gelecekte kemiklerimizle ilgili sorun yaşamak istemiyorsak esnek olmak şart.
Esnek olmak tıpkı bebeklerdeki gibi bizde de duşmenin zararlarından korunmayı sağlıyor. Duşmek şimdilerde cok kafanıza taktığınız bir sorun olmayabilir ama ileride, 60 yaşını gectiğinizde en buyuk endişelerinizden biri haline gelecek. Hazırlıklı olmak şart.
Esnekliği etkileyen faktorler
Esneklik kişiden kişiye değişen bir ozellik olsa da etkileyen faktorler ortak:
• Eklem yapısı ve bicimi (Hareket acısı eklemlerin esnekliğine doğrudan bağlı)
• Eklemi cevreleyen kasların esnek yapısı
• Yaş ve cinsiyet (kadınlar erkeklere gore daha esnek yapıya sahip)
• Genel vucut ısısı (Genel ısınma, oda sıcaklığı ve benzeri faktorler esneklik uzerinde etkili)
• Kas kuvveti (Kas kuvveti arttıkca esneklik de artar)
• Yorgunluk ve duygusal durum ( Kişinin duygusal hali ve yorgunluk seviyesi esnekliğini de etkiler)
Nasıl hazırlanmalı?
Esneklik kısa surede geliştirilebilir. Aynı hızda kaybedilebilir. Bu nedenle esneme hareketleri gunluk calışmanın parcası olmalı ve ihmal edilmemeli. Gunde iki defa 15 – 20 dakika esneme egzersiziyle performans arttırmak mumkun. Dikkat edilmesi gereken nokta: Isınma. Yeterince ısınmadan yapılmadan esneklik antrenmanı kas ve eklem incinmelerine yol acabilir.
Esneme hareketleri yapılırken iyi konsantre olunmalı. Hareketler ve soluk alıp verme kesinlikle birbirleriyle uyum icinde ve dikkatlice yapılmalı. Cunku esneme hareketlerindeki en onemli nokta kasılma ve gevşemelerde yavaş yavaş maksimum noktaya ulaşmak. Bu da doğru nefes teknikleriyle olabilir.
Antrenmana başlamadan once yaklaşık 5 – 10 dakika ısınma egzersizleri yapmalısınız. Ardından 15 – 20 dakika esneme hareketleri yapabilirsiniz. Bu surenin sonunda germe hareketleri de yaparsanız cok daha verimli olur.
Bazı esneme hareketleri
Bacak hareketleri: Duz ve sert bir alana sırtustu uzanın (Sertlik fazlaysa yere bir ortu serebilirsiniz). Ardından iki bacağınızı biraz aralayın. Tek bacağınızı kırmadan yukarı kaldırın. Yavaş yavaş daha yukarı uzatmaya calışın. Hedefimiz bacağımızı yuzumuze olabildiğince kırmadan yaklaştırmak. Bu hareketi 15 kez tekrarladıktan sonra 10 saniye bekleyin ve tekrar başlayın.
Bacak, kol ve karın hareketleri: Serdiğiniz ortunun uzerinde iki bacağınızı kırmadan duz uzatarak dik oturun. Ardından sırtustu uzanın. Ellerinizi de yine dirseklerden kırmadan başınızın uzerine uzatın. Sonra hareketi tersten tekrarlayın; ellerinizi ilk pozisyona getirin, bacaklar dik oturun. Bu ilk başladığınız pozisyon. Buradan sonra ellerimizi ayaklarımıza uzatıyoruz. İyice esniyoruz. Bu sırada ayaklarımıza bakmıyoruz. Cunku bu boynumuza zarar verebilir.
Basit hareketlerle esnemek mumkun mu?
Vücut Geliştirme0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Spor Forumları
- Spor
- Vücut Geliştirme
- Basit hareketlerle esnemek mumkun mu?