İLİŞKİ VE İLETİŞİM KURMADA BAŞARILI MISINIZ?
1-Bir arkadaşınızın beklemediğiniz ve tatsız kabul ettiğiniz bir davranışı ile karşılaştınız. Ona ne dersiniz?
a-Sen hep boylesin zaten...
b-Senden, başka ne beklenir ki!
c-Bu davranışını hic beğenmedim.
2-Telefonda Ebru Hanım´´ı arıyorsunuz. "Alo" dan sonra karşınıza tanımadığınız biri cıktı. Ne dersiniz?
a-Ben Orcun. Ebru Hanım´´ı arıyorum.
a-Ebru Hanım´´ı aramıştım.
c-Kimsiniz?
3-Bir tuketici beğendiği urunu ortalama kac kişiye anlatır. Beğenmediği urun konusunda kac kişiye yakınır?
a-Her ikisinin de sayısı aynıdır.
b-Beğendiğini 4, beğenemediğini 13 kişiye anlatır.
c-Beğendiğini 13, beğenmediğini 4 kişiye anlatır.
4- Birisine bir şeyler anlatıyorsunuz. İfadesinden iletinizi almadığını anladınız. Ne dersiniz?
a-Anlatabildim mi?
b-Anladın mı?
c-Bak bir kez daha anlatayım!
5-Bir orgutte yonetim kademelerinin sayısı arttıkca, yonetimden aşağı doğru iletilen mesajın başına neler gelir?
a-İceriği guclenir.
b-İceriğinin buyuk bolumunu kaybeder
c-İceriği aynı kalır.
6--Bir iş konusunda konuşur veya yazarken, yabancı dilden mesleki terimlerin kullanmanız iletiyi sizce nasıl etkiler?
a-Fark etmez.
b-İletiyi guclendirir.
c-İletiyi zayıflatır.
7-Bir sure once bir arkadaşınızla bir konuyu tartıştınız. Olaylar sizi haklı cıkardığında ne yaparsınız?
a-Susarsınız.
b-Ustu kapalı sozlerle o eski tartışmayı hatırlatırsınız.
c-"Ben demiştim" diye yuzune vurursunuz.
8-Bir toplantıda katılanların en genci, epey sacma hatta komik bir oneri getirdi. İlk tepkiniz ne olur?
a-Gulerim, fazla ciddiye almam.
b-Sakin bir şekilde cevap veririm.
c-Onu sert bir şekilde eleştiririm ve hatasını gosteririm.
9-Diyalog sizce nedir?
a-Sonucta fikir birliğine ulaşmayı amaclayan bir pazarlık sureci
b-Karşılıklı anlayış ve uyum arayışı.
c-Karşılıklı anlayış ve surekliliği olan iyi bir ilişki kurma sureci
10- Bir iş arkadaşınız size, hoşlanmadığınız bir eleştiri yaptı. İcinizden ne duşunursunuz?
a-Acaba ne demek istedi?
b-O bunu hep yapıyor.
c-Herhalde benim davranışımı beğenmedi
11- İlişkilerde ve iletişimde stresi azaltan şu 12 tutum ve duygunun hangi 6´´sı genellikle kadınlara ozgudur? Guven, takdir, ilgi, onay, anlayış, teşvik, beğenilme, saygı, haklı gorulme, kabul, dahil edilme, guvence.
a-Guven, ilgi, anlayış, takdir, dahil edilme, haklı gorulme.
b-İlgi, anlayış, saygı, guvence, dahil edilme, haklı gorulme .
c-Guven, kabul, takdir, onay, saygı, ilgi.
12-Şirketteki bir başka departmandan bir şey talep ettiğiniz yazınızın son bolumunde aşağıdaki cumlelerden hangisi tercih edersiniz?
a-Yardımınız icin şimdiden teşekkur ederim.
b-İmkanı varsa isteğimin karşılanması rica ederim.
c-Zamanınızı aldığım icin ozur dilerim.
13-İlişkileri guclendirme ve iletişim kurmada aşağıdakilerden hangisi daha yararlı olur?
a-Telepati, b-Empati c-Sempati,
CEVAPLAR VE YORUMLAR
1-a=0, b=1, c=5 Tartışırken, karşı tarafın hatalı davranışını eleştirebilirsiniz ama onun kişiliğini yargılamaya ve mahkum etmeye hakkınız yok. Kişiliği hedef alan sozler, arkadaşınızın daha onceki bir hatasına, zamanında tepki gosteremediğinizde ortaya cıkar. Ertelenen ofkenizi intikam icin kullandığınızda, ilişki ve iletişim artık pamuk ipliğine bağlı olur.
2- a = 5, b= 2, c = 0 Arayan siz olduğunuza gore once kendinizi tanıtmalısınız.
3- a = 1, b = 5, c = 0
Araştırmalar, olumsuzluklarla ilgili bilgilerin cok daha hızlı yayıldığını gosteriyor. Her duyanın yine aynı sayıda kişiye anlattığını varsayarsak, uc aşama sonunda olumsuzluğu 13 x 13 x 13 = 2197 kişi, olumlu niteliği ise 4 x 4 x 4 = 64 kişi duymuş olur.
4- a = 5, b = 0, c = 2 İletişim, eşitler arasında bir diyalogdur. Konuşurken karşınızdaki kişinin en az sizin kadar kadar akıllı ve ve kavrayışlı olabileceğini kabul etmek zorundasınız.
5- a = 0, b = 5, c = 3 Yonetim kademeleri arttıkca ve mesaj kişiden kişiye iletildikce, kavrayış, bakış acısı ve yorum farklılıkları nedeniyle iceriğinin buyuk bolumunu kaybeder. İlk genclik yıllarınızda arkadaşlarınızla oynadığınız "Kulaktan Kulağa"oyununu şoyle bir hatırlayın.
6- a = 2, b = 1, c = 5 Bazı kişilerin yabancı dil ve mesleki bilgilerini sergilemek icin başvurduğu bu yontem, hem iticidir, hem de iletinin anlaşılırlığını ve dolayısıyla etkisini azaltır. Sizi anlayabilmek icin kimse yanında sozluk taşımaya mecbur değil ayrıca...
7- a = 5, b = 2, c = 1 Hic kimse hatasının yuzune vurulmasını istemez. Tartışmanın nihai galibi belki siz olursunuz ama arkadaşınızı kaybedersiniz. Uyarınızın dikkate alınmadığını hatırlattığınızda o an icin kendinizi guclu hissedersiniz ama karşı taraf, sonraki gunlerde sizi gorunce uzaklaşır, oğle yemeğinde masanıza oturmak istemez.
8- a = 2, b = 5, c = 1 Eleştirilen genc, sonraki toplantılarda susar, kolektif uretime katılmak istemez. Bazı onerilere burun kıvrılması ve dudak bukulmesi de katılanların cesaretini kırar. Sonunda toplantıda oneri zenginliği sağlanamaz. Oysa bazen cozum en sacma gorunen onerinin işlenmesi ile ortaya cıkar.
9- a = 2, b = 3, c = 5 Diyalogun temel amacı eşitler arasında karşılıklı anlayış ve iyi ilişkilerin surekliliğidir. Sonucta uyum olması iyidir ama her zaman da şart değildir. Diyalogda karşılıklı anlayış esas alınmadığında, pazarlıkla sağlanmış gorunen fikir birliği kısa omurlu olur ve celişkiler surer.
10- a = 1, b = 2, c = 5 Gunluk trafik icinde her eleştiriye fazlasıyla uzulmek ve bu eleştirinin altında onemli bir şeyler aramak, alıngan ve kırılgan bir kişilik yapısının habercisidir. Eleştiriyi hic dikkate almamak da doğru değil tabii.
11- a = 3, b = 5, c = 2 John Gray´´e gore doğalarından gelen yonelimlerle kadınlar anlayış, ilgi guvence ve saygı gibi sosyal nitelikteki duygulara daha cok onem verir. Erkeklerde ise haklı gorulme, teşvik, takdir ve onay gibi yarışmacı tutumlar daha onemli gorulur. Bunlar bir ustunluğun değil farklılıkların ifadesidir.
12- a = 1, b = 5, c = 3 Gunumuz iş ilişkileri ve iletişiminde, aşağıdan alırcasına aşırı nezaket pek makbul sayılmıyor.
13- a = 0, b = 5, c = 2 Sempati başkası icin uzulmek veya sevinmektir. Empati ise başkası ile birlikte sevinmeyi veya uzulmeyi anlatır. Sempati duyduğumuzda konuşur, empati kurduğumuzda ise dinleriz. Empati, iletişimi ve ilişkiyi daha derin, kalıcı ve verimli hale getirir.
DEĞERLENDİRME
51-65 Puan : Sosyal zeka katsayınız yuksek ve insan ilişkilerinde cok iyisiniz. İletişim becerileriniz ust duzeyde. İnsanları kırmamak icin ozel bir ozen gosterdiğiniz belli ama ictenliğinizi hic kaybetmiyorsunuz. İnsanlar size guvenebiliyor. Başkalarına saygı gosterdiğiniz icin siz de saygı goruyorsunuz. İlişkiler ve iletişimin onemli olduğu her işte başarı gosterebilir, kariyer denizinde kulac atarken karşınıza kopek balıkları ve bir torpil cıkmadığı takdirde hedeflediğiniz yere ulaşabilirsiniz.
41-50 puan: Her zaman icinizden gelmese de kurallara uygun hareket ediyorsunuz. Kendinizle barışıksınız ve ilişkilerinizde cok ozenlisiniz. Sağlam dostluklar kuramasanız bile insanların guvenini kazanabiliyorsunuz. Biraz da ictenlikle davranabilseniz ne iyi olurdu. Denetim, danışmanlık ve muşteri temsilciliği işlerinde başarılı olabilir, iyi bir goruşmeci olduğunuz icin, uyuşmazlıkları cozume bağlayabilirsiniz.
31-40 puan: İnsanlar, sizi ciddiye alıyor, sozlerinize kulak veriyor ama size tam anlamı ile guvenemiyor. Karşınızdakiler, gosterdiğiniz ozenin biraz yapmacık olduğu duygusuna kapılabiliyor bazen.
Orta boy dağıtım, pazarlama,ve satış işleri sizin icin bicilmiş kaftan. Karşınızdakini ikna edilecek bir av değil de bir iş ortağı gibi gormeye başladığınızda ve kalıcı ilişkilere onem verdiğinizde sorun cozulecek.
21-30 puan: Pek hırcın bir tabiatınız yok ama bazen sozleriniz ve davranışlarınız kırıcı olabiliyor. Ani tepkilerden kacınmaya calışın ve kızdığınızda icinizden 5´´e kadar saydıktan sonra konuşmaya başlayın. Ozguveninizi guclendirdikce, başkalarına daha iyi davrandığınızı farkedeceksiniz. İnsanlarla kısa bir sure bir goruşme gerektiren, sakin ve catışmasız ortamlarda pekala başarılı olabilirsiniz.
9-20 puan: İnsanlarla yuz yuze goruşmenin gerektiği işlerde başarılı olmanız cok zor. İnsanları durmadan kırarak bir yere varamazsınız. Bir sure sonra etrafınıza bir baktığınızda yanınızda kimseyi bulamıyabilirsiniz. Esasında siz kendinize de guvenemiyorsunuz, başkalarına da... Mumkunse masa başı gorevlere talip olun ve insanlarla değil dosyalarla uğraşmaya bakın.
İLETİŞİM NASIL KİLİTLENİYOR
İşyerlerinde bazen ufak goruş ayrılıkları, iletişim hataları yuzunden buyuk celişki ve cekişmelere donebilir. Fransa´´daki INSEAD´´ın oğretim uyelerinden Jean-Francois Manzoni´´nin Harvard Business Review´´da yayınlanmış bir makalesinden uyarladığımız grafikte bu "tırmanma sureci" acık secik bir şekilde anlatılıyor:
Cem Bey hazırladığı raporu gururla şefi Ayşe Hanım´´a sunduğunda iletişim normal seyrinde akıyor. Ayşe´´nin ufak bir eleştirisi, daha sonra Cem´´i savunmaya itiyor. Her iki taraf da, başlangıctaki ılımlı konumlarına donmek yerine, tartışmayı daha sert ifadelerle tırmandırınca iletişim kilitleniyor ve neredeyse kopma noktasına geliyor. Bir tatlı soz veya bir teşekkur, sertlik oncesi bir dengeleyici ifade, iletişimi verimli ve surekli kılabilirdi oysa...
- ReadBull.net
- ReadBull Hakkında
- Sohbet Muhabbet
- ##### İlişki ve İletişim Kurmada Başarılı Mısınız?######
-
04-09-2019, 17:30:28