TOVBE EDENLER
Tevbe veya tovbe; yaptığı kotulukten pişmanlık duymak, bir daha yapmamaya karar vererek, CenÂbı Allah'tan af dilemektir. Yalnız gunah işlemiş olanların değil, butun mu'minlerin gunahlardan arınarak kurtulmaları, ancak tovbe etmekle mumkun olur. Tovbe, bir kulluk gorevidir ve her zaman yapılması gerekli bir ibadet şeklidir. Hucurat 49/11: " Kim ki tovbe etmez, işte boyleleri zalimdir. "
ALLAH TOVBE EDENLERİ SEVER
2/222: ... Allah, cok tovbe edenleri sever...
9/118: ... Şuphesiz ki Allah TEVVÂB'tır, Tovbeleri cok kabul edicidir, RAHÎM'dir, merhameti sınırsızdır.
Tovbe edenler, CenÂbı Allah'ın sevgisi ile yucelmiş mutlu benliklerdir. Onlar Allahu TeÂlÂ'ya yonelerek her zaman cok ve pek cok tovbe ederek kulluk gorevlerini yerine getirirler. CenÂbı Allah'ın bir isim sıfatı da tovbeleri cok kabul eden, tovbe nasip eden, Kendisine yonelenleri karşılıksız bırakmayan anlamında TEVVÂB oluşudur. TevvÂb'lık ve kuldaki " tovbe etme " ilişkisi, bir yaratılış yasası olarak her zaman devam etmektedir. Kul, bilip bilmediği gunahlardan dolayı CenÂbı Allah'a sığınarak tovbe edecek ve cok affedici ve merhametli olan Yuce Allah'da kulunu bağışlayacaktır.
AF DİLEMEK BİR İBADET ŞEKLİDİR
24/31: ... Ey mu'minler, hepiniz topluca Allah'a tovbe edinki kurtuluşa erebilesiniz.
51/81: Takva sahipleri seher vakitlerinde af dilerlerdi.
Tovbe, sadece gunahlardan kurtulma değil, aynı zamanda bir ibadet şeklidir. CenÂbı Allah, butun mu'minleri tovbe etmeye cağırmaktadır. Allahu TeÂlÂ'ya sığınarak tovbe etmek, aynı zamanda imanın kuvvetlenmesini de gercekleştirir. Boylece bilip bilmediği gunahlardan affa erişen mu'min, gunahsız olarak bir ust mertebeye cıkarak yucelecektir. Hadis de: " Tovbe eden hic gunah işlememiştir. " diye buyrulması tovbenin onemini vurgulamaktadır.
Kur'Ân; kemale ermiş benliklerin temsilcisi takva sahiplerinin tovbe ibadetlerini gecenin son ucte biri olan seher vakitlerinde yaptıklarını belirtmektedir. Tovbe, gunun her vaktinde yapılırsa da seher vakti; dua, af ve merhametin kabulu bakımından cok onemli bir zaman dilimidir. Peygamber Efendimiz : " Ben her gun 70 defadan cok tovbe ederim. " diye buyurmakla tovbenin her zaman yapılması gereğine acıklık getirmiştir.
TOVBE İLE İMANA YONELİŞ
5/74: Hal Allah'a yonelip tovbe ederek O'ndan af dilemiyorlar mı?...
9/126: İman etmeyenler her sene bir veya iki defa ceşitli belÂlara carptırılarak imtihan edildiklerini gormuyorlar mı? Boyle iken yine tovbe etmiyorlar, ibret almıyorlar.
7/153: Gunahları işledikten sonra tovbe edip imana sarılanlara gelince, tovbe ve imandan sonra Allah cok affedici, cok merhametli olacaktır.
CenÂbı Allah, bircok ayetlerle gunahkarları ve yanılgı halindeki insanları tovbe etmeye cağırıyor. Onlar gormuyorlarmı ki, her sene bir iki defa ceşitli belalar ile sınava tabi oluyorlar. Hastalık, kaza, sıkıntı v.s. onları perişan ediyor. Hal tovbe etmiyor, gercekleri goremiyorlar. Ancak kalplerinde iman ışığı yanar da; " Sucluyum, kotuluk yaptım, pişmanım, vazgeciyorum. " derlerse durum değişir. O zaman Allah'ı cok affedici ve cok merhamet edici bulacaklardır. CenÂbı Allah'a giden yolda bir kopru durumunda olan tovbe etme sırrı, imanı gonlunde hissetmenin de bir neticesidir.
SEN AFFETMEYİ ESAS AL
7/199: Sen affetmeyi esas al...
42/40: Kotuluğun cezası, ona denk bir kotuluktur. Fakat affedip barışmayı esas alanın odulunu bizzat Allah verir...
3/134: Takva sahipleri... insanların kusurlarını affederler. Allah da o iyilik edenleri sever.
24/22: Affetsinler, hoş gorsunler. Allah'ın sizi affetmesini istemez misiniz?
Kur'Ân yapılan bir kotuluğe, ancak eş ve dengi bir cezayı ongormekte, adaletin boylece işleyeceğini acıklamaktadır. Kotuluklerin karşılığı olarak ceza verilirken, haddi aşarak zulum de yapılmama lıdır. Ancak, affetmeyi esas almanın odulu ise bizzat CenÂbı Hakk tarafından verilir. En sevgili kul olan takva sahipleri; kendilerine yapılan kotulukleri ve kusurları, ceza vermeye gucleri yettiği halde, hep hoş gormeyi ve affetmeyi tercih ederler. Nasıl ki Allahu TeÂl bizlerin gunahlarını affediyorsa, sen de affı tercih ederek barışmayı esas al.
RAHMETİMDEN UMİT KESMEYİN
39/53-54: De ki : Ey gunah işlemekte haddi aşarak kendilerine zulmetmiş kullarım! Allah'ın rahmetinden umit kesmeyin. Muhakkak ki Allah, butun gunahları bağışlar. Cunku O; cok bağışlayıcıdır, cok merhamet edicidir. Oyle ise azap yakanıza yapışmadan Rabbinize donup O'na teslim olun. Sonra size yardım edilmez.
23/118: Şoyle yakar: Rabbim! Affet, merhamet et, Sen merhametlilerin en hayırlısısın.
İslÂm bilginleri bu ayeti, kulun işlemiş olduğu en buyuk gunahlarını bile affedebileceğinin mujdesi olarak gormuşlerdir. Bu suca teşvik değil, insanların en kotu şartlarda bile CenÂbı Allah'a sığınmak sureti ile af edilebileceklerinin bir kanıtıdır. Şu halde butun gunahlar, hatta şirk (Allah'a ortak koşma) bile Yuce Yaratıcı'nın sonsuz rahmetinin lutfu olarak tovbe ile affedilmektedir. Nisa 4/116: " Doğrusu, Allah Kendine şirk koşulmasını asla bağışlamaz..." ayetinin hukum ihtiva etmesi, kulun af dilemediği takdirdedir. Yoksa tovbe edildiği zaman CenÂbı Allah'ın affetmeyeceği hicbir gunah yoktur. Ancak kul, aynı sucu bir daha tekrarlamamalıdır.
TOVBELERİ ASLA KABUL EDİLMEZ
3/90: İmanlarının arkasından inkÂr yoluna sapmış, sonra da inkÂrlarında daha da azıtmış kimselerin tovbeleri asla kabul edilmez. Onlar sapıkların ta kendileridir.
İman ettikten sonra; nankorluk ederek hak ve hakikatten, İslÂmiyet yolundan sapanlar ve sonra inkÂrlarında daha da ileri gidenler icin sonsuz kurtuluşlarını sağlayacak tovbe yolu onlara tamamiyle kapatılır. Cunku onlar, ne yaptığını bilmeyen sapıklardan başkası değildir. Kur'Ân inkÂr etmeyi adet haline getirenler icin kalbin muhurlenmesi ifadesini kullanmaktadır. Araf 7/101: "... Allah, inkar etmeyi adet haline getirenlerin kalblerini işte boyle muhurler. "
OLUM DOŞEĞİNDE TOVBE
10/90-91: Ve İsrailoğullarını denizden gecirdik. Firavun ve ordusu azgınlık ve duşmanlıkla onları izlemekteydi. Nihayet suda boğulmaya başlayınca: " İnandım; gercekten İsrailoğullarının iman ettiğinden başka tanrı yok. Ben de O'na teslim olanlardanım. " dedi. Ona: " Şimdi mi iman ediyorsun? Halbuki bundan evvel isyan etmiş ve bozgunculardan olmuştun. " dendi.
4/18: Devamlı kotuluk yapıp da herbirine olum gelince: " İşte ben şimdi tovbe ettim. " diyenler icin tovbe yoktur. KÂfir olarak olenlere de tovbe yoktur. Boylelerine Biz korkunc bir azab hazırladık.
Kur'Ân; kotulukleri yapıp yapıp da, olumun acı gerceği ile can cekişirken " İman ettim " demenin gecersiz olacağını acıklamaktadır. Ancak akıl ve şuur yerinde iken ve olum ile karşılaşmadan daha evvel, CenÂbı Allah'a sığınması, tovbe ederek de iman etmesi ile af gercekleşebilir.
YUSUF İSLAM
http://www.youtube.com/watch?v=Mx0ZFrTTCFk
- ReadBull.net
- ReadBull Hakkında
- Sohbet Muhabbet
- tovbe edenler iciri alıntıdır ama
-
04-09-2019, 17:29:30