ATC: N06DA02
BARKODU: 8699536090450
FİYATI: 91,46TL
ETKEN MADDE: donepezil – donepezil
URETİCİ: SANOVEL
Alzheimer demansda, asetilkolinesterazın spesifik ve reversibl bir inhibitoru. Yatmadan once 5-10mg. Gebelik kategorisi C. Kontrendikasyon; aşırı duyarlılık, gebelik. Etkileşim; ketokonazol, kinidin, itrakonazol, eritromisin, fluoksetin, rifampisin, fenitoin, karbamazepin, alkol, antikolinerjik aktivitesi olan ilaclar, suksinilkolin, sinir ve adele bloke edici ajanlar, kolinerjik agonistler, beta-blokerler.
[h=2]YAN ETKİLERİ[/h] bulantı, diyare, uykusuzluk, kusma, kas krampları, yorgunluk ve anoreksi.
Kısıtlamalar SGK SUT EK-4/F Ayakta tedavide sağlık kurulu/uzman hekim raporu ile verilebilecek ilac. Noroloji, geriatri, psikiyatri uzmanlarınca veya bu uzmanlardan biri tarafından duzenlenecek uzman hekim raporuna dayanılarak diğer hekimlerce recete edilebilir. Prospektus FORMULU Her film tablet, 10 mg donepezil hidroklorur ve boyar madde olarak sarı demiroksit ve titanyum dioksit ve icerir.
[h=2]FARMAKOLOJİK OZELLİKLERİ[/h] Farmakodinamik ozellikler Donepezil hidroklorur, beyindeki başlıca kolinesteraz olan asetilkolinesterazın spesifik ve reversibl bir inhibitorudur. Donepezil hidroklorur soz konusu enzimin, esas olarak santral sinir sisteminin dışında bulunan bir enzim olan butirilkolinesteraza kıyasla 1000 kat daha kuvvetli bir inhibitorudur.
Donepezil hidroklorurun gercekleştirdiği alyuvarlardaki asetilkolinesteraz (AChE) inhibisyonunun, kognitif fonksiyonun secilmiş ozelliklerini inceleyen hassas bir olcek olan ADAS-cog’daki değişimlerle uyumlu olduğu gosterilmiştir. Donepezil hidroklorurun altta yatan noropatolojinin seyrini değiştirme potansiyeli araştırılmamıştır. Bu nedenle donepezil hidroklorurun hastalığın gelişimi uzerinde bir etkisinin olmayacağı kabul edilir. Farmakokinetik ozellikler İlacın oral yolla verilmesini takiben cok iyi absorbe olur ve maksimum plazma seviyelerine 3-4 saat sonra ulaşılır. Plazma konsantrasyonları ve eğri altında kalan alan dozla orantılı olarak artar.
Yarı omrun yaklaşık 70 saat olması nedeniyle gunluk tek dozun coklu olarak uygulanmasını takiben kararlı duruma kademeli olarak ulaşılır. Yaklaşık kararlı durum konsantrasyonları tedaviye başlandıktan 3 hafta sonra elde edilir. Kararlı duruma ulaşıldıktan sonra donepezil hidroklorur konsantrasyonları ve ilgili farmakodinamik aktivite sonraki gunlerde cok az değişkenlik gosterir. Donepezil hidroklorur emilimi gıdalardan etkilenmez. Donepezil hidroklorur başlıca albumin (%75) ve alfa1-asit glikoprotein (%21) olmak uzere, plazma proteinlerine yaklaşık %96 oranında bağlanır.
Aktif 6-O-desmetildonepezil metabolitinin plazma proteinlerine bağlanması bilinmemektedir. Donepezil hidroklorurun ceşitli vucut dokularına dağılımı kesin olarak calışılmamıştır. Donepezil hidroklorur ve/veya metabolitleri vucutta 10 gunden daha uzun sure kalabilmektedir. Donepezil hidroklorur idrarla atılmakla birlikte sitokrom P450 (CYP450) izoenzimleri 2D6 ve 3A4 tarafından metabolize edilir. 14C ile radyoaktif olarak işaretlenmiş 5 mg’lık tek doz donepezil hidroklorurun uygulanmasını takiben plazmadaki radyoaktiviteyi, başlıca donepezil hidroklorur (% 30), 6-O-desmetil donepezil (%11, donepezil hidroklorure benzer aktivite gosteren tek metabolittir), donepezil-cis-N-oksit (% 9), 5-O-desmetil donepezil (% 7) ve 5-O-desmetil donepezil’in glukuronid konjugesi (% 3) oluşturmaktadır.
Uygulanan radyoaktivitenin yaklaşık % 57’si (% 17’si değişmemiş formda) idrarla ve % 14.5’i fecesle atılır, boylelikle biyotransformasyon ve idrarla atılımın başlıca eliminasyon yolları olduğu gorulmektedir. Donepezil hidroklorur ve/veya metabolitlerinden herhangi birine ait enterohepatik resirkulasyon olduğunu gosteren bulgu yoktur. Cinsiyetin, ırkın ve sigaranın donepezil hidroklorurun plazma konsantrasyonları uzerinde klinik bakımdan anlamlı bir etkisi yoktur. Donepezil farmakokinetiği, sağlıklı yaşlı hastalarda ve Alzheimer’s hastalığı olanlarda resmi olarak araştırılmamıştır ancak ortalama plazma seviyeleri sağlıklı genc gonullulerdekine benzer.
Hafif ve orta derecede hepatik yetersizliği olan hastalarda kararlı hal konsantrasyonları yukselmiştir, ortalama AUC değerinde % 48 ve ortalama Cmax değerinde % 39 artış olur.
[h=2]ENDİKASYONLAR[/h] Doenza, hafiften orta dereceye Alzheimer tipi demansı olan hastaların semptomatik tedavisinde endikedir.
[h=2]KONTRENDİKASYONLARI[/h] Doenza, donepezil hidroklorur, piperidin turevleri veya formulasyonda kullanılan yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda kontrendikedir. Doenza’nın hamilelikte kullanılması kontrendikedir.
[h=2]UYARILAR[/h] Tedavi, Alzheimer tipi demansın teşhisi ve tedavisi konusunda deneyimli bir Doktor tarafından başlatılmalı ve denetlenmelidir.
Teşhis DSM IV, ICD 10 gibi kabul edilmiş yonergeler doğrultusunda yapılmalıdır. Donepezil tedavisi yanlızca hastanın ilac alımını duzenli olarak takip edecek sorumlu bir kişi mevcut olduğunda başlatılabilir. İdame tedavisine hastaya terapotik fayda sağladığı surece devam edilebilir. Terapotik etkiye dair bulgu var olmadığında tedaviye son verilmesi duşunulmelidir. Donepezile verilecek bireysel cevap tahmin edilemez.
Donepezilin şiddetli Alzheimer tipi demansta, diğer demans tiplerinde veya yaşa bağlı kognitif azalma gibi diğer tipte Hafıza bozukluklarında kullanımı araştırılmamıştır. Anestezi: Donepezil bir kolinesteraz inhibitoru olarak anestezi sırasında suksinilkolin tipi kas gevşemesini fazlalaştırabilir. Kardiyovaskuler durumlar: Kolinesteraz inhibitorlerinin farmakolojik ozellikleri nedeniyle, kalp atış hızı uzerinde bradikardi gibi vagotonik etkileri bulunabilir. Bu etkinin gelişme potansiyeli, ozellikle “hasta sinus sendromu” veya sinoatrial veya atrioventrikuler blok gibi diğer supraventrikuler kardiak iletim durumları bulunan hastalarda onemlidir. Senkop ve konvulsiyonlara dair raporlar bulunmaktadır.
Bu tur hastalar tetkik edilirken, kalp bloğu veya uzun sinus duraksaması ihtimalleri goz onune alınmalıdır. Gastrointestinal durumlar: Ulser hikayesi olan veya aynı zamanlı nonsteroidal antiinflamatuvar ilac (NSAİİ) kullanan hastalar gibi, ulser gelişme riski artmış hastalar semptomlara karşı izlenmelidir. Bunun yanında, donepezil ile yapılan klinik calışmalarda, peptik ulser hastalığı veya gastrointestinal kanama insidansında plaseboya kıyasla artış bildirilmemiştir. Donepezil farmakolojik ozellikleri sonucu diyare, bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Bu etkiler genellikle hafif ve gecicidir.
Bazen 1-2 hafta surebilir ve ilacın kullanımına devam edildiğinde ortadan kalkar. Genitouriner sistem: Donepezil hidroklorur ile yapılan klinik calışmalarda gozlenmemiş olmakla birlikte kolinomimetikler mesane cıkışında obstruksiyona neden olabilmektedirler. Santral sinir sistemi: Konvulsiyonlar: Kolinomimetiklerin jeneralize konvulsiyona neden olma potansiyeline sahip oldukları duşunulur. Ancak konvulsiyon Alzheimer hastalığının bir belirtisi de olabilir. Kolinomimetiklerin ekstrapiramidal semptomları şiddetlendirme veya başlatma potansiyeli olabilir.
Pulmoner sistem: Kolinesteraz inhibitorleri kolinomimetik etkileri nedeniyle astım veya obstruktif akciğer hastalığı hikayesi olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır. Donepezil hidroklorur, diğer asetilkolinesteraz inhibitorleri ve kolinerjik sistemin agonistleri veya antagonistleriyle birlikte verilmemelidir. Şiddetli hepatik yetersizlik: Şiddetli hepatik yetersizliği olan hastalarda kullanımla ilgili bilgi bulunmamaktadır. HAMİLELİK VE EMZİRME DONEMİNDE KULLANIMI: (Hamilelik kategorisi C) Donepezilin hamilelerde kullanımına dair yeterli klinik bilgi bulunmadığından hamilelik doneminde kullanılmamalıdır. Donepezil hidroklorurun insan sutune karışıp karışmadığı bilinmemektedir ve emziren kadınlar uzerinde yapılmış bir calışma yoktur.
Bu nedenle donepezil emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır. ARAC VE MAKİNA KULLANMAYA ETKİSİ: Alzheimer tipi demans arac kullanma performansını bozabilir veya makina kullanma kabiliyetini azaltabilir. Bunun yanı sıra, donepezil ozellikle tedavinin başlangıcında ve doz artırılırken yorgunluk, baş donmesi ve kas kramplarına neden olabilmektedir. Donepezil tedavisi goren Alzheimer hastalarının araba veya karmaşık makina kullanmaya devam edebilme yetenekleri tedaviyi gercekleştiren doktor tarafından duzenli olarak değerlendirilmelidir.
[h=2]YAN ETKİLERİ[/h] Donepezil kullanımına bağlı olarak gorulen en yaygın advers etkiler; bulantı, diyare, uykusuzluk, kusma, kas krampları, yorgunluk ve anoreksidir.
Bu advers etkiler genellikle orta şiddette ve gecicidir, donepezil ile tedaviye devam edildiğinde doz ayarlamasına gerek olmadan ortadan kaybolurlar. Donepezilin plasebo kontrollu calışmalarında, donepezil kullanan hastaların %2’sinden fazlasında rapor edilen, plasebodan daha geniş oluşma sıklığındaki advers etkiler: Tum vucutta; Baş ağrısı, ceşitli bolgelerde ağrı, kaza, yorgunluk. Kardiyovaskuler sistem; Senkop. Sindirim sistemi; Bulantı, diyare, kusma, anoreksi. Kan ve lenf sistemi; Ekimoz.
Metabolizma ve beslenme bozuklukları; Ağırlık kaybı. Kas iskelet sistemi; Kas krampları, Artrit. Sinir sistemi; Uykusuzluk, baş donmesi, Depresyon, anormal ruyalar, uyuklama hali. Urogenital sistem; İdrar sıklığı. Klinik calışmalar esnasında gozlenen diğer advers etkiler: Donepezil ile tedavi sırasında gorulen yan etkiler vucut sistemine gore sınıflandırılmış ve gorulme sıklıkları; sık (> 1/100) ve seyrek (1/100 – 1/1000) olarak belirtilmiştir: Tum vucutta; Sık: grip, goğus ağrısı, diş ağrısı;
Seyrek: ateş, yuz odemi, periorbital odem, hernia hiatal, apse, selulit, urperme, genel soğukluk, kafa doluluğu, kas gucsuzluğu.
Kardiyovaskuler sistem; Sık: hipertansiyon, vazodilasyon, atrial fibrilasyon, sıcak basması, hipotansiyon;
Seyrek: angina pectoris, postural hipotansiyon, miyokardiyal infaktus, birinci derece atriyoventrikuler (AV) bloğu, konjestif kalp yetmezliği, arterit, bradikardi, periferal vaskuler rahatsızlık, supraventrikuler taşikardi, derin ven trombozu. Sindirim sistemi; Sık: feces kacırma, gastrointestinal kanama, şişkinlik, epigastrik ağrı;
Seyrek: eruktasyon, dişeti iltihabı, iştah artması, gaz şişkinliği, periodontal apse, safra taşı, divertikulit, ağız sulanması, ağız kuruluğu, ateş yarası, Gastrit, hassas kolon, dil odemi, epigastrik sıkıntı, gastroenterit, transaminaz artışı, Hemoroid, bağırsak tıkanması, susuzluk artışı, sarılık, melena, polidipsi, duodenal ulser, Mide ulseri. Endokrin sistem;
Seyrek: Diabetes mellitus, guatr. Kan ve lenf sistemi;
Seyrek: Anemi, trombositemi, trombositopeni, eozinofili, eritrositopeni. Metabolizma ve beslenme bozuklukları; Sık: Dehidrasyon;
Seyrek: gut, hipokalemi, kreatinin klerensinde artış, hiperglisemi, kilo artışı, yuksek laktat dehidrogenaz.
Kas iskelet sistemi; Sık: kemik kırılması;
Seyrek: kas gucsuzluğu, kas demeti oluşması. Sinir sistemi; Sık: delusyon, tremor, aşırı duyarlılık, parestezi, agresyon, Vertigo, ataksi, yuksek libido, huzursuzluk, anormal ağlama, sinirlilik, afazi;
Seyrek: serebrovaskuler kaza, intrakranial hemoraji, gecici iskemik atak, duygusal kararsızlık, noralji, soğukluk (lokalize), kas spazmı, disfori, yuruyuş anormalliği, hipertoni, hipokinezi, norodermatit, hissizlik (lokalize), paranoya, disartri, disfazi, kızgınlık, duşuk libido, melankoli, duygusal ice kapanıklık, nistagmus. Solunum sistemi; Sık: dispne, boğaz ağrısı, Bronşit;
Seyrek: epistaksis, pnomoni, hiperventilasyon, pulmoner konjesyon, solunum gucluğu, hipoksi, faranjit, plorezi, pulmoner kollaps, Uyku Apnesi, horlama. Deri ve uzantıları; Sık: prurit, fazla terleme, urtiker;
Seyrek: dermatit, eritem, ciltte renk değişikliği, hiperkeratoz, alopesi, fungal dermatit, zona, aşırı kıllanma, ciltte izler, gece terlemesi, cilt ulseri. Ozel duyular; Sık: Katarakt, goz hassasiyeti, bulanık gorme;
Seyrek: goz kuruması, Glokom, kulak ağrısı, kulak cınlaması, goz kapağı iltihabı, işitme azalması, retinal hemoraji, dış kulak yolu iltihabı, orta kulak iltihabı, tat bozukluğu, konjunktival hemoraji, hareket hastalığı, goz onunde benekler.
Urogenital sistem; Sık: idrar kacırma, nokturi;
Seyrek: dizuri, hematuri, metroraji, Sistit, enurez, prostat hipertrofisi, piyelonefrit, idrar kesesini boşaltamama, goğus fibroadenozu, fibrokistik meme, mastit, idrarda cerahat, bobrek yetmezliği, Vajinit. Pazarlama sonrası bildirilen advers etkiler: Karın ağrısı, ajitasyon, safra kesesi iltihabı, konfuzyon, konvulsiyonlar, hallusilasyonlar, kalp bloğu (tum tipleri), hemolitik anemi, hepatit, hiponatremi, noroleptik malignant sendromu, pankreatit ve dokuntu.
Beklenmeyen bir etki gorduğunuzde doktorunuza başvurun.
[h=2]İLAC ETKİLEŞİMLERİ[/h] Donepezil ile klinik deneyim sınırlı olduğu icin oluşma ihtimali bulunan tum etkileşimler bildirilmemiş olabilir. Donepezil ile henuz bilinmeyen yeni etkileşimlerin gorulme olasılığının bulunduğu tedaviyi gercekleştiren hekim tarafından goz onune alınmalıdır.
Donepezil hidroklorur ve/veya metabolitleri insanlarda teofilin, varfarin, simetidin veya digoksin metabolizmasını inhibe etmezler. Digoksin veya simetidinle aynı zamanda uygulanması donepezil hidroklorurun metabolizmasını değiştirmez. Yapılan in-vitro calışmalara gore CYP 3A4 ve daha duşuk duzeyde CYP 2D6, donepezilin metabolize edilmesinde rol oynarlar. Yapılan in-vitro etkileşim calışmalarına gore sırasıyla CYP 3A4 ve 2D6 inhibitorleri olan, ketokonazol ve kinidin, donepezil metabolizasyonunu inhibe ederler. Bu nedenle, bunlar ve itrakonazol ve eritromisin gibi diğer CYP3A4 inhibitorleri ve fluoksetin gibi CYP2D6 inhibitorleri donepezil metabolizasyonunu inhibe edebilirler.
Sağlıklı gonulluler uzerinde yapılmış bir calışmada ketokonazolun ortalama donepezil konsantrasyonlarını yaklaşık % 30 oranında artırdığı bildirilmiştir. Rifampisin, fenitoin, karbamazepin ve alkol gibi enzim indukleyicileri donepezil seviyelerini azaltabilir. İnhibe edici ve indukleyici etkinin buyukluğu bilinmediğinden bu tur kombinasyonlar dikkatle kullanılmalıdır. Donepezil hidroklorurun antikolinerjik aktivitesi olan ilaclarla etkileşimde bulunma potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca, donepezilin suksinilkolin, diğer sinir ve adele bloke edici ajanlar veya kolinerjik agonistler ya da kardiyak ileti sistemi uzerinde etkisi olan beta-bloker ajanlar gibi ilaclarla birlikte alınması sonucu, sinerjik aktivite oluşması potansiyeli vardır.
St. John’s worth donepezil duzeylerini azaltabilir. KULLANIM ŞEKLİ VE DOZ Doktor tarafından başka şekilde onerilmediği takdirde; Doenza geceleri yatmadan hemen once oral yolla alınır. Yapılan kontrollu klinik calışmalarda etkili olduğu ispatlanan donepezil dozları gunde bir defa alınan 5 mg ve 10 mg’dır. 10 mg dozunun 5 mg’lık doza kıyasla daha fazla klinik fayda sağladığına dair istatistiksel bakımdan anlamlı bir kanıt bulunmamakla birlikte grup veri analizlerine gore 10 mg’lık dozun bazı hastalarda ek fayda sağlayabileceği goruşu vardır.
Bu nedenle 10 mg/gun’luk dozun uygulanması tedaviyi gercekleştirecek doktorun tercihidir. Tedaviye 10 mg’lık dozla başlanması bazı advers etkilerde artışa neden olabileceğinden tedaviye gunluk 5 mg dozuyla başlanmalıdır. 5 mg/gun dozu, tedaviye verilecek erken klinik cevapların elde edilmesi ve kararlı konsantrasyonların sağlanması amacıyla 4-6 hafta sureyle uygulanmalıdır. Gunluk 5 mg dozunun 4-6 hafta sureyle uygulanmasını takiben doz gunde bir defa 10 mg’a cıkarılabilir. Onerilen maksimum gunluk doz 10 mg’dır.
10 mg/gun’un uzerindeki dozlar klinik calışmalarda araştırılmamıştır. Tedavi kesildiğinde donepezil hidroklorurun tedavi edici ozellikleri kademeli olarak azalır. Tedaviye son verilmesi sonucu olumsuz bir etki gelişimi bildirilmemiştir. Renal ve hepatik bozuklukta kullanımı Renal yetersizlik donepezil hidroklorur klirensini etkilemediği icin renal yetersizliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir. Hafiften orta dereceye hepatik yetersizliği olan hastalarda yararlanımda muhtemel bir artış ihtimali olması nedeniyle doz bireysel tolerans goz onune alınarak ayarlanmalıdır.
Şiddetli hepatik yetersizliği olan hastalarla ilgili bilgi bulunmamaktadır. Pediatrik kullanımı Donepezil hidroklorurun cocuklarda kullanılması onerilmez.
[h=2]DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ[/h] Kolinesteraz inhibitorleriyle doz aşımı şiddetli mide bulantısı, kusma, tukruk salgılama, terleme, bradikardi, hipotansiyon, solunum gucluğu, kollaps ve konvulsiyonlarla karakterize edilen kolinerjik krizle sonuclanabilir. Kas gucsuzluğunde artma ihtimali bulunmaktadır ve solunum kasları da dahilse olumle sonuclanabilir. Tum dozaşımı vakalarında olduğu gibi genel destekleyici tedavi uygulanmalıdır.
Atropin gibi ucuncul antikolinerjikler donepezil dozaşımında antidot olarak kullanılabilirler. Etki noktasına kadar titre edilmiş atropin sulfatın intravenoz yolla verilmesi onerilir: başlangıc dozu olarak 1.0-2.0 mg IV uygulanmalı ve tedavinin devamında uygulanacak dozlar klinik cevaba gore ayarlanmalıdır. Glikopirolat gibi dorduncul antikolinerjiklerle birlikte alındığında diğer kolinomimetiklerle kan basıncında ve kalp hızında atipik cevaplar bildirilmiştir.
Donepezil hidroklorur ve/veya metabolitlerinin diyalizle (hemodiyaliz, periton diyalizi veya hemofiltrasyon) uzaklaştırılabilmesinin mumkun olup olmadığı bilinmemektedir.
[h=2]SAKLAMA KOŞULLARI[/h] 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
[h=2]TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ VE AMBALAJ İCERİĞİ[/h] 28 film tabletlik blister ambalajlarda. PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASOTİK DOZAJ FORMLARI Doenza 5 mg, 14 Film Tablet RECETELİ SATILIR. – Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
– Kullanmadan once prospektusu okuyunuz. – Cocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız. Ruhsat Tarihi – No: 01.08.2006 – 208/58 Ruhsat Sahibi: SANOVEL İLAC SAN.
VE TİC. A.Ş. Buyukdere Cad. 34398 Maslak – İstanbul Uretim Yeri: SANOVEL İLAC SAN.
VE TİC. A.Ş. Canta 34580 Silivri – İstanbul Prospektus Onay Tarihi: 02.08. 2006
Doenza 10 mg 28 fİlm tablet
İlaç Prospektüs Bilgileri0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- İlaç Prospektüs Bilgileri
- Doenza 10 mg 28 fİlm tablet