[h=2]Lusid Ruya Nedir?[/h]Lusid Ruya herhangi bir ruya olup, kişi ruya gorduğunun farkındadır. Genellikle Lusid Ruya’ya iki şekilde başlanır:
Ruya normal bir şekilde başlar ve ruyayı goren kişi belli bir sure sonra ruyada olduğunu fark eder.Bazı teknikler uygulanarak, uyanıkken direk ruyaya geciş yapılabilir. Yani kişi kendi isteğiyle direk ruya gormeye başlayabilir.[h=2]Sacmalık Değil, Gercek![/h]Stephen LaBerge tarafından onerilen teknikler sayesinde ruya kontrolu mumkun. Orneğin, gun iceresinde surekli kendinize “Ruyada mıyım?” diye soru sormaya adet edinirseniz, bir sure sonra bu soruyu ruya gorurken de sormaya başlarsınız. Bu sayede ruyada olup olmadığınızın farkına varırsınız.

Inception filminde ruyada olduğunu fark eden Ariadne (Ellen Page), paniklediği icin tum ruyası bozuluyordu. Benzer durum Lusid Ruya tekniklerini uygulayan kişilere de başlangıcta olmaktadır. Ruyada olduğunun farkına varan kişi buyuk bir panik yaşayıp, ruyadan uyanmaktadır. Fakat bu tekniği geliştiren kişilerse tam tersine ruyanın tadını cıkarmaya bakarlar. Ruyalar onlar icin cok eğlenceli olur.
[h=2]Peki LaBerge Nasıl Kanıtladı?[/h]1985 yılında LaBerge bir deney yaptı. Bu deneyde Lusid Ruya goren kişi icin zaman algısının normal olması gerektiğini kanıtlamaya calıştı. Normalde ruya gorduğumuzde, zaman algımız değişir. Yani gercekte 5 dakika suren bir ruya, bize 1 saat gibi gelebilir. Ayrıca goz hareketlerimiz de hızlanır. Yani bize dışardan bakan bir kişi ruyada olduğumuzu anlayabilir.
LaBerge, ruya gorurken ruyayı kontrol edebileceğini, deneyi izleyen kişilere bir şekilde kanıtlamalıydı. Bu yuzden aklına hemen goz hareketleri geldi. Eğer ruyada gecirdiği 10 saniyeyi bir şekilde sayıp, bunu goz hareketleri vasıtasıyla gozlem yapan kişiye bildirebilirse ruyayı kontrol ettiğini kanıtlamış olacaktı. LaBerge bunu “electrooculogram” (goz hareketlerini olcen cihaz) ile kanıtladı ve cığır actı.
[h=2]
