Uyuşturucu bağımlılığı, bir ilacın ya da uyuşturucunun yanlış kullanılması ya da aşırı dozda kullanılmasıdır. Bu makale aşırı dozda uyuşturucu kullanımı ya da yoksunluk krizine ilk mudahalenin nasıl yapılması gerektiğini tartışmaktadır.
Dikkate Alınması Gerekenler
Coğu sokak uyuşturucusunun tedavi edici bir yanı yoktur. Hepsi uyuşturucudur. Yasal receteli ilaclar tavsiye edilen dozdan daha fazla miktarda kullanılarak ya da kasten alkol ya da diğer uyuşturucularla beraber alınarak suiistimal edilebilmektedir.
Uyuşturucu etkileşimleri yan etkilerin gorulmesine neden olur. Bu yuzden, vitaminler ve diğer recetesiz ilaclar da dahil olmak uzere aldığınız tum ilacları doktorunuza bildirmeniz gerekir. Coğu uyuşturucu bağımlılık yapar. Bazen bağımlılık aşama aşama oluşur. Fakat bazı uyuşturucular (kokain gibi) bir kac dozdan sonra bağımlılık yapar. Bir uyuşturucunun bağımlısı olan kişi uyuşturucuyu aniden bıraktığı zaman yoksunluk belirtileri yaşamaktadır. Yoksunluk krizi yaşandığı zaman bağımlının profesyonel yardım alması gerekir.
Uyuşturucunun dozu zehirleyebilecek duzeydeyse aşırı doz meydana gelir. Bu durum buyuk bir miktarda uyuşturucu aynı anda alındığında aniden meydana gelir.
Etkileri
Aşırı dozda uyuşturucu uykusuzluğa, solunumun yavaşlamasına ve hatta şuur kaybına neden olabilir. Uyarıcılar heyecan, kalp atışının hızlanması ve hızlı solunuma neden olur. Yatıştırıcılar tam tersi etkiyi yapar. Zihinde değişim yapan uyuşturuculara halusinojenler denir. LCD, PCD (melek tozu) ve diğer sokak uyuşturucuları bu gruba girer. Bu tarz uyuşturucuları kullanmak paranoya, halusinasyonlar, agresif davranışlar ya da sosyal ilişkilerden aşırı derecede uzak durmaya sebep olabilir. Marihuana gibi kenevir iceren uyuşturucular rahatlama, motor yeteneklerin bozulması ve iştah artışı gibi etkilere neden olabilir. Receteli yasal ilaclar bazen tedavi edici etkilerinin dışında başka etkilere ulaşmak icin tavsiye edilenden daha yuksek bir miktarda alınır.
Belirtiler
Aşırı dozda uyuşturucu kullanmanın belirtileri kullanılan uyuşturucu turune gore değişiklik gosterir, ama şu belirtiler kullanıcılarda gorulebilir:
Goz bebeğinin anormal boyutlara ulaşmasıHuzursuzlukKasılmaOlumSanrıların ya da paranoyanın gorulduğu davranışlarNefes almakta zorluk cekmekUyuşuklukHalusinasyonlarBulantı ve kusmaGoz bebeklerinin tepki vermemesi ( ışık tutulduğunda goz bebekleri değişmez)Sendelemek ya da duzensiz bir şekilde yurumekTerlemek ya da cildin aşırı derece kuruması ve ısınmasıTitremekBilincin yerinde olmaması ( koma)Şiddet iceren ya da agresif davranışlarYoksunluk belirtileri kullanılan uyuşturucu turune bağlı olarak değişiklik gosterir. Gorulebilecek belirtiler şunlardır:
Karın kramplarıHuzursuzlukSoğuk terlemeKasılmaSanrılarDepresyonİshalHalusinasyonla rBulantı ve kusmaTitremeOlumİlk Yardım
1. Hastanın soluk yolunu, solunumunu ve nabzını kontrol edin. Gerekiyorsa CPR’a (yapay solunum ve kalp masajı) başlayın. Hastanın bilinci yerinde değilse fakat nefes alıyorsa, dikkatlice onu iyileşme durumuna getirin. Hastanın bilinci acıksa giysilerini gevşetin, hastayı sıcak tutun. Hastayı sakinleştirmeye calışın. Aşırı dozdan şupheleniliyorsa hastanın daha fazla uyuşturucu almasını onlemeye calışın. Hemen tıbbi yardım alın.
2. Gerekiyorsa hastanın şok belirtilerine gore uygulama yapın. Zayıflık, mavimsi dudaklar ve tırnaklar, nemli ve solgun bir cilt, bilincin kapanması şok belirtileridir.
3. Hasta nobet geciriyorsa kasılmalara ilk yardım yapın.
4. Ambulans gelene kadar hastanın yaşam belirtilerini takip edin. (nabız, solunum hızı, kan basıncı)
5. Mumkunse hangi uyuşturucunun ne zaman alındığını belirlemeye calışın. Mevcut olan tum ilac kutularını saklayın. Bu bilgileri acil tıbbi yardım icin gelen sağlık personeli ile paylaşın.
Yapılmaması Gerekenler
Kendi guvenliğinizi tehlikeye atmayın. Bazı uyuşturucular şiddet iceren, onceden tahmin edilmesi zor olan davranışlara neden olabilir. Profesyonel yardım alın.Uyuşturucunun etkisi altındaki kişinin mantıklı davranmasını beklemeyin. Yardım ederken kendi duşuncelerinizi one surmeyin. Etkili bir ilk yardım icin uyuşturucuları nerden bulduğunu sormaya gerek yoktur.Sağlık Gorevlisinden Yardım Aldığınızda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Uyuşturucu ile ilgili acil durumları tespit etmek kolay değildir. Kullanıcının aşırı doz aldığını duşunuyorsanız ya da yoksunluk krizi gecirdiğini duşunuyorsanız ilk yardım yapın ve sağlık gorevlisinden yardım isteyin. Kullanıcının hangi uyuşturucuyu aldığını tespit etmeye calışın. Mumkunse tum ilac kutularını toplayın. İlac orneklerini ve kullanıcının midesinden cıkanları beraberinizde hastaneye getirin.
Uyuşturucu Bağımlılarına İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Psikoloji - Ruh Sağlığı0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Psikoloji - Ruh Sağlığı
- Uyuşturucu Bağımlılarına İlk Yardım Nasıl Yapılır?